Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona je specijalizovana zdravstvena ustanova (u daljem tekstu: Zavod). Bavi se liječenjem , prevencijom i rehabilitacijom ovisnosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Sjedište Zavoda ja u ulici Aska Borića 28a, Zenica.

Historija[uredi | uredi izvor]

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona je formiran 05.12.2005. godine. Inicijativa za formiranje specijalizovane ustanove za tretman ovisnosti je pokrenuta iz Centra za mentalno zdravlje Zenica u aprilu 2004. godine. Tadašnja Vlada kantona donosi odluku o izradi informacije o prostituciji, alkoholizmu i narkomaniji na području kantona. Formira se ekspertni tim koji je proveo nalog Vlade i na osnovu rezultata analize u Informaciji o prostituciji, alkoholizmu i narkomaniji na području ZDK-a daje prijedlog o institucionalnom rješavanju problema ovisnosti. Prvobitni naziv Ustanove je bio JZU Kantonalni zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti. Rad se u početnom periodu provodi u iznajmljenim prostorijama JU Dom zdravlja Zenica u ulici fra Ivana Jukića. Tokom 2006.godine Zavod se preseljava u sadašnji prostor. U maju 2008. godine se formira hospitalni odjel Detoks uz finansijsku pomoć Vlade kantona i UNDP-a. Metadonski supstitucijski program se u jednostavnoj formi provodi u Zenici i prije 1985. godine. Izdavao se u Službi za nervne i duševne bolesti JU Dom zdravlja Zenica, a od 1998. godine u Centru za mentalno zdravlje Zenica.

Organizacijska struktura[uredi | uredi izvor]

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona se sastoji od Službe za ambulantni i stacionarni tretman, Odjeljenja za prevenciju i Odjeljenja za rehabilitaciji i resocijalizaciju.

Služba za ambulantni i stacionarni tretman[uredi | uredi izvor]

U okviru Službe funkcionišu dva odjeljenja: Odjeljenje za ambulantni tretman i Odjeljenje za stacionarni tretman.

Odjeljenje za ambulantni tretman[uredi | uredi izvor]

Zavod djeluju u 12 općina Zeničko-dobojskog kantona. Zbog takve geografske razuđenosti nije bilo moguće primijeniti centralizovani oblik rada, već se pristupilo decentralizaciji. Cilj je bio da se pruže usluge ovisniku u općini u kojoj žive. Do maja 2014.godine je funkcionisalo devet ambulanti i to u slijedećim općinama: Vareš, Breza, Kakanj, Visoko, Maglaj, Doboj Jug, Tešanj, Zavidovići i Zenica. Pacijenti iz Usore, Žepča i Olova mogu dobiti stručnu podršku i pomoć u najbližoj ambulanti. Stručni tim u sastavu specijalista neuropsihijatar, psiholog, socijalni radnik i medicinski tehničar svake sedmice posjećuje pacijente u nabrojanim ambulantama i obavlja preglede, analize, psihodijagnostiku, tretira stanja pacijenta, propisuje terapiju, itd. Trenutno je dostupna Metadonska i Suboksonska supstituciona terapija.

Sjedište Zavoda

Odjeljenje za stacionarni tretman - Detoks[uredi | uredi izvor]

Zavod raspolaže sa 6 bolničkih kreveta za specijalizovani tretman detoksikacije ovisnika a u toku su pripreme za proširenje kapaciteta. Odjeljenje Detoksa smješteno je u krugu Kantonalne bolnice Zenica. Za razliku od uobičajenih bolničkih tretmana detoksikacija podrazumijeva vrlo aktivnu ulogu pacijenta, sa nizom individualnih i grupnih tretmana. Prosječan boravak pacijenta na Detoksu je 30 dana. Provodi se program detoksa ovisnika o ilegalnim supstancama (najčešće Heroin) i legalnim supstancama (najčešće Alkohol).

Odjeljenje prevencije[uredi | uredi izvor]

Značajan dio aktivnosti Zavoda predstavlja prevencija bolesti ovisnosti, i u tom pravcu je razvijeno niz projekata i programa usklađenih sa realnim potrebama i mogućnostima ciljane populacije (učenici, roditelji, nastavnici, policija, vjerski službenici, socijalni radnici, psiholozi, medicinski radnici, itd.). Fokus preventivnih aktivnosti u edukacijskom dijelu je edukacija edukatora. Izdavačka djelatnost Zavoda je uključuje: brošure, afiše, plakate, knjige, dokumentarne filmove i sl. Važan segment je i informisanje, edukacije i komunikacija putem veb-stranice, medijskih istupa, itd.

Odjeljenje za rehabilitaciju i resocijalizaciju[uredi | uredi izvor]

Niz programa je razvijeno u okviru rehabilitacije pacijenata. Tako pacijenti sa područja kantona imaju mogućnost bespolatnog odlaska u tri komune sa kojima Zavod i nadležna ministarstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantonona ima potpisan ugovor o saradnji a to su: TZ Marjanovac, TZ CROPS Smoluća i TZ Izvor Derventa. U okviru rehabilitacijskih aktivnosti se organizuju i javni radovi sa bivšim ovisnicima. Također su bivši ovisnici uključeni i u terapijski rad u okviru Detoksa.

Centar za edukaciju[uredi | uredi izvor]

Dana 19.04.2013. godine Ministarstvo zdravstva FBiH je izdalo Rješenje o odobravanju obavljanja edukacije iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci za centre za mentalno zdravlje.

Ovim je Federalno ministarstvo, na osnovu člana 34. i 35. Pravilnika o organizaciji i bližim uvjetima prostora, medicinsko-tehničke opreme i stručnog kadra, koje trebaju ispunjavati centri za mentalno zdravlje u zajednici, kao i edukaciji iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci („Službene novine FBiH“ broj: 73/11) utvdilo da Zavod ispunjava sve propisane uslove za obavljanje edukacije iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Podrška zatvorima[uredi | uredi izvor]

Zavod trenutno ima saradnju sa KPZ zatvorenog tipa Zenica i KPZ poluotvorenog tipa Busovača. Saradnja podrazumijeva odlazak stručnog tima Zavoda u zatvorsku jedinicu, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju pacijenata. Ovo je prvi sistemski pristup u radu sa osuđenicima u Bosni i Hercegovini.

Izvor[uredi | uredi izvor]

  1. Izjveštaj EMCDDA o stanju ovisnosti u BiH Arhivirano 8. 12. 2014. na Wayback Machine
  2. Web stranica Zavoda Arhivirano 11. 1. 2014. na Wayback Machine
  3. Gdje se nalazi Zavod?
  4. Redovna edukacija Izviđača