Zavod za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zavod za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine ili skraćeno ZAP (FBIH) bila je ustanova koja je obavljala sav platni promet između pravnih i fizičkih osoba učinjena sa svrhom podmirenja novčanih dugova, odnosno naplate novčanih potraživanja. Manjim dijelom je gotovinski, a najvećim dijelom obavlja se knjižnim prijenosom novčanih svota od dužnika vjerovniku.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nakon 1962. u SR Bosni i Hercegovini (kao i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji) su preduzeća obavezno vodila svoja dinarska sredstva kod Službe društvenog knjigovodstva (SDK) koja ih je evidentirala kao depozite pojedinih banaka – depozitora s kojima su preduzeća prethodno sklopila ugovor. U skladu s tim, domaći platni promet za sve pravne osobe organizirala je i obavljala SDK, a godine 1993. ova institucija je transformirana u Zavod za platni promet (ZAP) s tim da su u obavljanje unutrašnjeg platnog prometa uključene i banke i štedne depozitne institucije.

Godine 2002. ZAP se reorganizira u Agenciju za financijske, informatičke i posredničke usluge (AFIP)[1], a koja od 2017. posluje pod imenom "Financijsko-informatička agencija" (FIA).

Reference[uredi | uredi izvor]