Zdravko Likić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zdravko Likić (Sarajevo, 1928. - ) je bosanskohercegovački arhitekta. Diplomirao 1953. godine na Tehničkom fakultetu - Arhitektonski odsjek u Zagrebu. Od 1955. godine živi i radi u Sarajevu.

Samostalno ili u autorskom timu učestvovao i nagrađivan na brojnim opće-jugoslovenskim takmičenjima (Zgrada SUP-a u Zagrebu, Dom Sindikata sa Radničkim univerzitetom i dvoranom u Nišu, Sahat Kula u Titogradu, Stanični Trg Titograd, Muzej revolucije u Sarajevu, Društveni dom u Sarajevu, Društveni dom u Bosanskom Novom, urbanističko rješenje Gradskog centra sa Narodnim pozorištem u Titogradu i drugi).

Bio je član žirija na takmičenjima za Narodnu biblioteku u Sarajevu i Vojnu bolnicu u Zagrebu. Pisao prikaze objekata u časopisu "Arhitektura i urbanizam" (časopis Saveza Arhitekata Jugoslavije i Urbanističkog Saveza Jugoslavije, Beograd), te bio član redakcije istog.

Počasni je član "Društva arhitekata" Sarajevo. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za arhitekturu (1976. godine). Uvršten je u Likovnu Enciklopediju Jugoslavije, II tom, str 193., JLZ Miroslav Krleža Zgb, 1987. godine.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]