Zehra Deović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Zehra Deović

Zehra Deović (Foča, 9. decembar 1938 - Sarajevo, 30. oktobar 2015.[1]) bila je bosanskohercegovačka izvođačica sevdalinki. Još kao djevojka postala je članica tamošnjeg Omladinskog KUD „Jedinstvo“. Njen talenat ju je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Živjela je i radila u Sarajevu.[2]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Osim tradicionalnih bosanskih pjesama sevdalinki Zehra Deović je aktivno učestvovala i u snimanju pobožnih pjesama-Ilahija i kasida,sa kojima se pojavila kao učesnik brojnih festivala Ilahija i kasida, večeri duhovne muzike i sl. Što se tiče sevdaha i sevdalinke Deović je najpoznatija po izvođenju pjesme "Da sam ptica", koju je snimila u tri audio verzije i za koju je uradila nekoliko video spotova. Osim ove pjesme, sevdalinka koja joj je obilježila karijeru je i "Dvije su se vode zavadile", koju je snimila u više verzija i za koju je uradila arhivski video spot. Ovaj spot je inače sniman u Foči, Zehrinom rodnom gradu, kome je poklonila drugu verziju ove pjesme. Primadona bh sevdaha Zehra Deović je uzela učešće i u brojnim humanitarnim aktivnostima i učestvovala na brojnim humanitarnim koncertima. Jedan od najznačajnijih humanitarnih projekata je snimanje patriotske pjesme "mladost moga Sarajeva", za koju je snimljen i spot, a koja je podrška izgradnji memorijalnog centra Kovači-Sarajevo.

Zehra Deović je 2005. godine dobila i Grand Prix nagradu za životno djelo u kategoriji sevdaha.

Najznačajnije izvedbe[uredi | uredi izvor]

Sevdalinke na wiki izvoru

Izvodi Zehra Deović (insert pjesme u trajanju od 37 sekundi)

Imate probleme kod slušanja ove datoteke? Pogledajte pomoć oko medija.

Pored navedenih pjesama tu je još stotinjak drugih koje je Deović snimila za 50 godina rada na estradi, a od kojih se velik broj nalazi na Antologijama sevdalinke u izdanju BHRT-a, ali i drugim mnogobrojnim kompilacijama sevdaha.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]