Zele Lipovača

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sead Lipovača
Rođenje (1955-08-31) 31. august 1955 (66 godina)
Bihać, FNRJ

Sead Lipovača "Zele" je rođen u Bihaću 31. augusta 1955. godine, frontmen heavy rock grupe "Divlje jagode" i jedan od najboljih solo gitarista na području bivše Jugoslavije.

U Zagrebu je studirao vanjsku trgovinu. Svirao je u grupama Biseri, Selekcija i Zenit, a u aprilu 1977. godine s pjevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem, koji su također bili u grupi Zenit, osniva grupu Divlje jagode.

Grupa Divlje jagode, je aktivna i danas, ali u novoj postavi: Zele Lipovača (gitara), Toni Janković (vokal), Thomas Balaž (bubnjevi) i Zlatan Čehić-Ćeha (bas,vokal).

Lipovača je dosada prodao više od 4 miliona nosača zvuka, a iza sebe ima deset albuma sa Divljim jagodama i jedan samostalni album. U Zagreb se vratio 2000, a prije toga je živio u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Jedan od najpoznatijih hitova ove grupe je Motori, a poznate su i balade poput Krivo je more, Jedina moja, Sarajevo ti i ja. Isto tako obradili su poznatu sevdalinku Moj dilbere.

Divlje Jagode su postigli određenu popularnost u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Americi i Australiji i u zemljama bivše Jugoslavije.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]