Zelene beretke (Bosna i Hercegovina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zelene beretke
ZELENE BERETKE 3D.png
Aktivnaformirane 10. juna 1991., 1992. transformirane u Armiju RBIH
DržavaSFRJ
Republika Bosna i Hercegovina
Glavno sjedišteSarajevo
BitkeOpsada Sarajeva
Incident u Dobrovoljačkoj 1992.
Komandanti
Emin Švrakić

Zelene beretke su bile samoorganizirana paravojna jedinica u Bosni i Hercegovini.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Osnovane su 10. juna 1991. godine u Domu milicije, u Sarajevu, na zasjedanju koje je vodio Emin Švrakić.[1] Nastale su iz potrebe da se odbrani stanovništvo u mjestima gdje ta odbrana nije bila organizovana od lokalnih vlasti, ili ta odbrana nije bila adekvatna zbog nedostatka državnih oružanih snaga. Sastav ovih jedinica su činili isključivo dobrovoljci. Organizacijom Armije Bosne i Hercegovine, ljudstvo iz ovih jedinica je prešlo u sastav regularne Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Zelene beretke su na početku Rata u Bosni i Hercegovini, u srpskim medijima, služile za zastrašivanje srpskog stanovništava od "muslimanskih jedinica". Ne postoje dokazi koji bi mogli utvrditi da su Zelene beretke kršile međunarodne konvencije o ratovanju.

Djelovanje[uredi | uredi izvor]

Pripadnici Zelenih beretki učestvovali su u napadu na kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine u kojoj je poginulo nekoliko vojnika JNA, civila i pripadnika Armije RBiH te otmici bosanskohercegovačkog historičara i akademika, profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu Milorada Ekmečića 1992. godine. Bio je zarobljen i stavljen u kućni pritvor zajedno sa njegovom porodicom, ali je uspio pobjeći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske.[2] Ekmečić je 47 dana u svojoj kući na Breki sa porodicom zatočen i maltretiran, te je nakon uspjelog bijega operisan u Beogradu.[3][potreban bolji izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "web stranica Zelene beretke". Arhivirano s originala, 19. 12. 2012. Pristupljeno 5. 10. 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 2013-12-24. Arhivirano s originala 24. 12. 2013. Pristupljeno 2020-06-05. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ "NAUKA KAO žIVOT Akademik Milorad Ekmečić". www.planeta.rs. Pristupljeno 2020-06-05. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]