Zelene beretke (Bosna i Hercegovina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zelene beretke
ZELENE BERETKE 3D.png
Aktivan formirane 10. juna 1991., 1992. transformirane u Armiju RBIH
Država SFRJ
Republika Bosna i Hercegovina
Glavno sjedište Sarajevo
Bitke Opsada Sarajeva
Incident u Dobrovoljačkoj 1992.
Komandanti
Emin Švrakić

Zelene beretke su bile samoorganizirana paravojna jedinica u Bosni i Hercegovini.

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Osnovane su 10. juna 1991. godine u Domu milicije, u Sarajevu, na zasjedanju koje je vodio Emin Švrakić.[1] Nastale su iz potrebe da se odbrani stanovništvo u mjestima gdje ta odbrana nije bila organizovana od lokalnih vlasti, ili ta odbrana nije bila adekvatna zbog nedostatka državnih oružanih snaga. Sastav ovih jedinica su činili isključivo dobrovoljci. Organizacijom Armije Bosne i Hercegovine, ljudstvo iz ovih jedinica je prešlo u sastav regularne Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Zelene beretke su na početku Rata u Bosni i Hercegovini, u srpskim medijima, služile za zastrašivanje srpskog stanovništava od "muslimanskih jedinica". Ne postoje dokazi koji bi mogli utvrditi da su Zelene beretke kršile međunarodne konvencije o ratovanju.

Djelovanje[uredi | uredi izvor]

Pripadnici Zelenih beretki učestvovali su u napadu na kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine u kojoj je poginulo nekoliko vojnika JNA, civila i pripadnika Armije RBiH te otmici bosanskohercegovačkog historičara i akademika, profesora Filozofskog fakulteta u Sarajevu Milorada Ekmečića 1992. godine. Bio je zarobljen i stavljen u kućni pritvor zajedno sa njegovom porodicom, ali je uspio pobjeći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske.[2] Ekmečić je 47 dana u svojoj kući na Breki sa porodicom zatočen i maltretiran, te je nakon uspjelog bijega operisan u Beogradu.[3][potreban bolji izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "web stranica Zelene beretke". Arhivirano s originala, 19. 12. 2012. Pristupljeno 5. 10. 2011.
  2. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 2013-12-24. Pristupljeno 2020-06-05.
  3. ^ "NAUKA KAO žIVOT Akademik Milorad Ekmečić". www.planeta.rs. Pristupljeno 2020-06-05.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]