Zem-Zem

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hadžije uzimaju vodu

Zem-Zem je vrelo koje izvire u Mekki. Voda je jako cijenjena u pustinjskoj zemlji, kakva je Saudijska Arabija, i zbog toga su izvori nešto posebno.

Za Zem-Zem se znalo još davno prije rođenja Muhammeda a.s., ali ga je s vremenom zatrpao pijesak, i zaboravilo se za njegovu tačnu lokaciju. Preci (djed i pradjedovi) Muhammeda a.s. su bili zaduženi za opskrbu hranom i pićem hodočasnika koji su dolazili posjetiti Kaabu, što je bila velika čast ali i jako teška dužnost (zbog nedostatka vode). Jedne noći je djed Muhammedov (Abdul-Muttalib) usnio na kom se mjestu nalazi izvor, i narednih dana ga je pokušao iskopati, što je na kraju i uspio. To mu je podiglo ugled među sunarodnicima, a izvor je od tada dobro čuvan i njegovu vodu muslimani jako cijene.

Veliki broj hadžija nose sa sobom flašu vode s tog izvora, kao jednu od nezaobilaznih stvari koje nose kući s Hadždža.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]