Zgrada Penzionog fonda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zgrada pennzionog fonda u stilu moderne - arhitekt Muhamed Kadić

Zgrada Penzionog fonda nalazi se u općini Centar, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 27. maja do 02. juna 2008. godine, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović (predsjedavajuća), Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo i Tina Wik.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se na uglu ulica Maršala Tita i Hamze Hume broj 2 u Sarajevu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Objekat je izgrađen kao stambeno-poslovni objekat u vlasništvu Penzionog fonda. Projekat je uradio jedan od pionira moderne u Sarajevu, arhitekta Muhamed Kadić i predstavlja njegovo najizražajnije projektantsko ostvarenje.

Izgradnja je započela 10. juna 1941. godine, a završen je tokom 1943. godine. Ovaj projekat je rezultat opšte kulturne klime koja je vladala u tadašnjim arhitektonskim krugovima u Sarajevu, kao i prethodnih arhitektonskih i životnih iskustava ovog projektanta. Od polovine XX vijeka, pa do danas objekat ne mijenja svoju stambeno-poslovnu funkciju.

Opis[uredi | uredi izvor]

Objekat predstavlja stambeno-poslovnu uglovnicu spratnosti P+5+Atika. U sklopu građevine se nalazi prostran podrumski prostor. Dužina istočnog pročelja (usmjereno ka ulici Hamze Hume) iznosi 34,00m, dok je dužina sjeverne fasade (usmjerene prema ulici Maršala Tita ) 18,00m

Kod ovog objekta, pored razigranosti različitih ravni fasadnih ploha, treba posebno istaći veoma kvalitetno oblikovanje ugla. Fenomen ugla kao vječitog arhitektonskog motiva na kome se sustižu dva pravca, dvije ulice, dvije fasade, a koji je često zanemaren, kod ovog objekta je uspješno reafirmisan.

Objekat je u vrlo dobrom konstruktivnom stanju.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Ž. Janković - Muhamed Kadić – život i djelo, Akademija nauka i umjetnosti BiH, Bošnjački institut Fondacija Adila Zulfikarpašića, Sarajevo.
  • Alija Bejtić -Ulice i trgovi Sarajeva. Sarajevo: Muzej grada Sarajeva 1973. godine
  • Nedžad Kurto - Sarajevo 1492-1992, Oko, Sarajevo.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zgrad Penzionog fonda u Sarajevu" (PDF). Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2016.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]