Idi na sadržaj

Zgrada glavne pošte u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zgrada glavne pošte

Zgrada glavne pošte u Sarajevu (pošta Obala) je dovršena i svečano otvorena 1913. godine po projektu Josipa Vancaša. Predstavljaj najmonumentalniji izraz Secesijske arhitekture u Bosni i Hercegovini.[1]

Na zgradi su primijenjena najnaprednija tehnička rješenja sa početka XX stoljeća. Tada je opremljena savremenim instalacijama (centralno grijanje sa toplim zrakom), i povezana željeznicom koja je ulazila u samu zgradu.[2].

Naglasak pročelja i osovine objekta, gradacija volumena i drugi elementi podsjećaju na poštansku štedionicu (Postsparkasse) Otta Wagnera u Beču. U oba primjera, na glavnom pročelju javlja se centralni rizalit horizontalno račlanjen na zonu prizemlja i mezanina, osnovnu ravan etaža i skulpturalno naglašenu atiku, a ritmiziran je sa sedam prozorskih osa od kojih je po jedna krajnja posebno naglašena. Na ulazu su stubovi, kod Wagnera nosivi i dekorativni, kod Vancaša samo dekorativni – nose goluba kao simbola pošte.

Naročito u enterijeru, Vancaš podliježe dekorativnom shvatanju novih arhitektonskih kretanja koje je dominantno u razvoju secesijske arhitekture u Bosni i Hercegovini.[3].

Centralni prostor šalter sale je pokriven rešetkastom željeznom konstrukcijom sa staklenim pokrovom. Cilj je bio prirodno osvjetljenje prostora.

Pročelje objekta ima primjese historicizma.

Objekat je u potpunosti izgorio 2. maja 1992. godine. Adaptaciju i rekonstrukciju radio je Ferhad Mulabegović do 2001. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Amir Pašić: Arhitektura Bosne i Hercegovine, Austrougarski period (1878-1918)" (PDF). Univerzitet u Sarajevu Filozofski fakultet Odsjek za historiju, Sarajevo. 2014. Pristupljeno 10. 9. 2017.
  2. ^ "Nedžad Kurto: ARHITEKTURA BIH- Razvoj bosanskog stila". Kulturno naslijeđe, Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2017.
  3. ^ "Dizdar, Gorčin: Secesija i 'bosanski slog' – bosanski stil u arhitekturi". Fondacija Mak Dizdar, objavljeno 07/12/2008. Arhivirano s originala, 3. 1. 2017. Pristupljeno 9. 2. 2017.


Nedovršeni članak Zgrada glavne pošte u Sarajevu koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije. Građevine u Sarajevu