Zgrada kina Apolo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sarajevo - Kino Apolo

Zgrada kina Apolo u Sarajevu nalazi se u općini Centar, u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 7. novembra 2014. godine, donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović (predsjedavajući) i Ljiljana Ševo.

Prvi film u Sarajevu prikazan je u cirkusu 1897. godine.

Zgrada kina Apolo u Sarajevu, prvo moderno kino u Sarajevu sa 600 udobnih sjedala, izvedena je čistim jezikom secesije, dok su na sjevernoj fasadi uočljivi elementi geometrijske secesije, po čemu predstavlja rijetkost u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.[2]. Projektirao ju je Ludvig Huber i izgrađena je 1912. godine. Građevina posjeduje visoku ambijentalnu vrijednost u nizu objekata Mis Irbine ulice, izvedenih u duhu historicizma i bosanskog sloga.[3][4]

Opis[uredi | uredi izvor]

U parteru su se nalazile odvojene lože sa po 4 sjedala. Samo je porodična loža na balkonu određena za veću porodicu i brojala je 12 sjedala. Za vrijeme projekcija svirala je vojna muzika pod dirigentskom palicom kapelnika Fuksa. Projektor je bio smješten na balkonu, među ložama, u armiranobetonskoj prostoriji, iz sigurnosnih razloga, odnosno opasnosti od požara.

Kino "Apolo“ je služilo izvornoj namjeni i tokom perioda između dva svjetska rata. Nakon završetka II svjetskog rata objekat zadržava izvornu namjenu, ali pod nazivom kino "Partizan“. Tokom 1967. godine nadograđen je treći sprat.

Nakon 1992. godine kinu je vraćem izvorni naziv "Apolo” i izvedeni su radovi na sjevernoj fasadi objekta, usmjerenoj ka Mis Irbinoj ulici. Početkom druge decenije XXI vijeka izvedena je zadnja projekcija filma u kinu "Apolo” i otada kinosala služi kao skladište. Danas se u objektu nalazi sjedište filmske kuće "Forum”.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Alija Bejtić -Ulice i trgovi Sarajeva. Sarajevo: Muzej grada Sarajeva 1973. Godine

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zgrada kina Apolo u Sarajevu" (PDF). kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016.[mrtav link]
  2. ^ "Nedžad Kurto: ARHITEKTURA BIH- Razvoj bosanskog stila". Kulturno naslijeđe, Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2017.
  3. ^ "Spasojević Arhitektura stambenih palata austrougarskog perioda u Sarajevu-". RABIC Sarajevo, 1999. Pristupljeno 9. 2. 2017.
  4. ^ "Amir Pašić: Arhitektura Bosne i Hercegovine, Austrougarski period (1878-1918)" (PDF). Univerzitet u Sarajevu Filozofski fakultet Odsjek za historiju, Sarajevo. 2014. Pristupljeno 10. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]