Zija Dizdarević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zija Dizdarević
Rođenje (1916-02-18) 18. februar 1916.
Vitina, Ljubuški, Bosna i Hercegovina
Smrt proljeće 1942.
Jasenovac, Hrvatska
Jezik bosanski
Nacionalnost Bošnjak

Zija Dizdarević (Vitina, Ljubuški; 18. februar 1916. – proljeće 1942.) je bio jugoslovenski književnik. Rođen je u Vitini kod Ljubuškog a stradao je kao žrtva ustaškog terora početkom 1942. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u malom hercegovačkom mjestu Vitina, u bošnjačkoj porodici, od oca Šefkije i majke Selime.[1] Nekoliko godina po rođenju sa porodicom se seli u Fojnicu gdje provodi djetinjstvo.

Nakon završene osnovne škole u Fojnici, 1926. godine upisao se na Nižu šerijatsku gimnaziju u Sarajevu koju završava 1930. Godinu dana kasnije pošao je u Učiteljsku školu u Sarajevu i završio je 1936. sa odličnim uspjehom.

Još kao srednjoškolac djeluje kao aktivist u društvu, učestvujući u đačkim štrajkovima, a taj buntovni karakter mu donosi nenaklonost režima i čestu prismotru policije. U tom periodu objavljuje i prve literarne radove: Halucinacije i Zapisi bolesnog čovjeka (1935.) što upućuje na njegov nesporni talenat. Zbog antirežimske političke aktivnosti ne uspijeva pronaći posao učitelja, te 1937. godine se upisuje na studij pedagogije i psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.[1] Tokom studentskog perioda izdržava se od pisanja i pružanja privatnih časova. U tom periodu objavljuje mnoge pripovjetke i radove u Putokazu, Pregledu i Politici a učestvuje i u političkom djelovanju bosanskih studenata u Beogradu i Zagrebu.

Iz studentskih dana ga vezalo čvrsto prijateljstvo sa bosanskohercegovačkim književnikom Brankom Ćopićem, koji je jedno od svojih najboljih djela Bašta šljezove boje posvetio upravo Ziji.

U prvoj godini drugog svjetskog rata djelovao je kao ilegalac u Fojnici i Sarajevu. U proljeće 1942. uhapšen je u Sarajevu, dan prije odlaska u partizane, odveden u zloglasni ustaški koncentracioni logor Jasenovac i odmah ubijen.

Djela[uredi | uredi izvor]

Posthumno, objavljene su mu knjige:

  • Pripovijetke (Svjetlost, Sarajevo, 1948),
  • Prosanjane jeseni (Džepna knjiga, Sarajevo, 1959),
  • Sabrana djela (Svjetlost, Sarajevo, 1968),
  • Blago u duvaru (Zadrugar, Sarajevo, 1983)

Ekranizacija[uredi | uredi izvor]

Prema Zijinoj pripovjetci Blago u duvaru 1975. godine snimljen je istoimeni televizijski film.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Zija Dizdarević:Majka". http://www.bosnjackooko.com/. Pristupljeno 5. 3. 2018. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Zija Dizdarević koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.