Zimske olimpijske igre 1956.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Zimske olimpijske igre 1956.
1956 Cortina.gif
Grad domaćin Cortina d'Ampezzo, Italija
Br. država 32
Br. sportista 821
Br. sportova 4
Br. takmičenja 24
Otvaranje igara 26. januar 1956.
Zatvaranje igara 5. februar 1956.

U junu 1939. godine je Međunarodni olimpijski komitet odlučio da Cortina d'Ampezzo postane domaćin zimske olimpijade 1944. godine, ali ta olimpijada nije održana jer je izbio drugi svjetski rat.

Nakon završetka rata zimske olimpijade su održane u St. Moritzu i Oslu, da bi Cortina d'Ampezzo došla na red tek 1956. godine.

Ova zimska olimpijada je bila prva na kojoj su sudjelovali sportisti iz Sovjetskog saveza. Oni su svoj debi okrunili sa najvećim brojem medalja, od svih drugih država-sudionica.

Zimske olimpijske igre 1956. godine bile su prve na kojima su nakon drugog svjetskog rata nastupili sportisti iz oba dijela podijeljene Njemačke. Oni su nastupali zajedno, kao "Udruženi njemački tim".

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Zimske olimpijske igre 1956. koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.