Zjenica svijeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zjenica svijeta
AutorRobert Jordan
Originalni nazivThe Eye of the World
IlustratorDarrell K. Sweet
DržavaSAD
Jezikengleski
ŽanrFantastika
Vrsta djelaroman
IzdavačTor Books (SAD) & Orbit (UK)
Datum izdanja15. januar 1990.
Pripovjedačnepoznat
Gledište3 lice
Mjesto radnjeDvije Rijeke, Andor, Pustoš
Glavni likRand al'Tor
VrhunacBorba sa Izgubljenima i bitka u kojoj se snage Šijenara bore protiv Troloka
ISBN brojISBN 0-312-85009-3

Zjenica svijeta (engleski: The Eye of the World) je fantastični roman američkog pisca Roberta Jordana, prva knjiga serije Točak vremena. Objavio ju je Tor Books 15. januara 1990. Neskraćenu audio-knjigu čitaju Michael Kramer i Kate Reading. Po prvom objavljivanju, Zjenica svijeta sastojala se od jednog prologa i 53 poglavlja, s dodatnim prologom koji je autor dodao prilikom reizdanja. Knjiga je bila kritički i komercijalno uspješna. Kritičari su hvalili ton, teme i sličnost sa Gospodarom prstenova (iako su ga neki kritikovali zbog toga).

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Priča romana vrti se oko protagonista Rand al'Thora, Matrim (Mat) Cauthon, Perrin Aybara, Egwene al'Vere i Nynaeve al'Meara, nakon što je njihov rodni grad Emond's Field neočekivano napadnut od strane Troloka (vojnika antagonista) i Myrddraal (oficir nalik nemrtvim koji zapovijeda Trolocima) s namjerom da zarobi Randa, Mata i Perrina. Kako bi spasili svoje selo od daljnjih napada, Rand, Mat, Perrin i Egwene bježe iz njega, u pratnji Aes Sedai Moiraine Damodred, njenog čuvara Al'Lan Mandragorana i zabavljača Thoma Merrilina, a kasnije im se pridružila Nynaeve al'Meara (Mudrac sela). Progonjeni sve većim brojem Troloka i Myrddraala, putnici se sklanjaju u napušteni grad Shadar Logoth, gdje Mat krade prokleti bodež i tako se zarazi zlin Mashadarom. Prilikom bijega iz grada putnici su razdvojeni; Rand, Mat i Thom putuju brodom do Whitebridgea, gdje se Thom gubi a što dopušta Randu i Matu da pobjegnu iz Myrddraala. U Caemlynu, Rand se sprijatelji sa Ogierom po imenu Loial. Pokušavajući baciti pogled na nedavno zarobljenog lažnog Zmaja, Rand se sprijateljuje s Elayne Trakand, nasljednicom prijestolja Andora, i njenom braćom Gawynom Trakandom i Galadom Damodredom. Rand je zatim odveden pred kraljicu Morgazu, Elaidu, njenu Aes Sedai savjetnicu; i kapetana-generala kraljičine garde Garetha Brynea, te je pušten bez optužbe, uprkos Elaidinim ozbiljnim izjavama u vezi s Random. Egwene i Perrin do Caemlyna Elyas Machera, vodi čovjek koji može telepatski komunicirati s vukovima i koji tvrdi da Perrin može učiniti isto. Trojica se sukobljavaju s Djecom svjetlosti (engleski: Children of the Light), gdje Perrin ubija dvoje zbog smrti vuka od njihove ruke i osuđen je na smrt. Moiraine, Lan i Nynaeve spašavaju Egwene i Perrin, i svi se ponovo ujedinjuju s Random i Matom. Nakon toga Moiraine odlučuje da Mat mora otputovati u Tar Valon, centar moći Aes Sedai, kako bi prevladao utjecaj Shadar Logotha. Loial upozorava Moiraine na prijetnju Zjenici svijeta, bazenu Saidina netaknutog utjecajem Mračnog, što potvrđuju živi i uznemirujući snovi koje su Mat, Rand i Perrin imali. Zjenica svijeta zaštićeno je Someshtom (Zelenim čovjekom) i sadrži jedan od sedam pečata na zatvoru Mračnog, zmajevu zastavu Lewsa Therina Telamona i Valereov rog. Na granici civiliziranog svijeta, grupa ulazi u Blight (zagađenu regiju pod kontrolom Mračnog) kako bi zaštitila Oko. Nakon potjere, upoznaju Zelenog čovjeka i on otkriva Oko. Grupa se tada suočava sa Izgubljenim Aginorom i Baltamelom. Kako bitka uslijedi, Balthamel i Zeleni čovjek se međusobno ubijaju. Ubrzo nakon toga, Rand pobjeđuje Aginora i koristi Oko da desetkuje vojsku Troloka i porazi Ba'alzamona. Kao rezultat toga, Moiraine zaključuje da je Rand Ponovorođeni Zmaj, ali se njeno mišljenje i svi ostali detalji završne bitke skrivaju od svih muških članova grupe osim Lana.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Rand al'Thor:[uredi | uredi izvor]

pastir iz two Rivers, i, bez njegovog znanja, Ponovorođeni Zmaj. Bio je jedan od trojice dječaka za koje je Moiraine zaključila da bi mogao biti Ponovorođeni Zmaj. On, Mat i Perrin se smatraju ta'verenima. On može kanalisati sayin, i to je pokazao nesvjesnim iscjeljenjem Bele (njegovog konja) kada su bježali od Myrddraala i Troloka. Takođe je spasio snage Fal Dare kroz svoje snove. On je (usvojeni) sin Tama i Kari al'Thor. On i Mat su odvojeni od ostatka grupe tokom romana. Opisano je da ima sive oči i "crvenkastu" kosu i da je izuzetno tvrdoglav.

Matrim Cauthon:[uredi | uredi izvor]

pastir iz Two Rivers, šaljivdžija, kojeg većina smatra nepouzdanim, osim njegovih prijatelja. Bio je jedan od tri dječaka za koje je Moiriaine zaključila da bi mogao biti Ponovorođeni Zmaj. On, Rand i Perrin se smatraju ta'verenima. Njegov ta'veren funkcionira na način da mu pruža sreću.

Perrin Aybara:[uredi | uredi izvor]

Kovač iz Two Rivers. Bio je jedan od trojice dječaka za koje je Moiraine zaključila da bi mogao biti Ponovorođeni Zmaj. On je "Vukobrat", neko ko može da komunicira sa vukovima, kao i da stekne neke od njihovih sposobnosti. On, Rand i Mat se smatraju ta'verenima. On i Egwene bili su odvojeni od ostatka grupe tokom romana, ali se kasnije ponovo susreću s njima. Zbog toga što je Vukobrat, ima "uglađene zlatne" oči koje svijetle u mraku, on je i "spor", kako ne bi povredio druge.

Egwene al'Vere:[uredi | uredi izvor]

Žena iz Two Rivers, šegrt Nynaeve al'Meara, (Mudrac sela), i koja ima blisku vezu sa Random al'Thorom, Matrim Cauthon i Perrin Aybara. Moiraine ju je odabrala da trenira u Tar Valonu jer ima "iskru" koja joj omogućava da kanališe. Ona i Perrin su odvojeni od ostatka grupe tokom romana, ali se kasnije ponovo susreću s njima. Opisuju je kao da ima "ogromne smeđe oči" i tamnu kosu.

Nynaeve al'Meara:[uredi | uredi izvor]

Žena iz Two Rivers, "Mudrac sela" Emond's Field, najmlađa ikad izabrana. Ona odlazi da vrati Randa, Perrina, Mata i Egwene u selo, ali putuje s njima kada shvati da ih ne može uvjeritim, te da ima moć kanalisanja. Ona, Moiraine i Lan su odvojene od ostatka grupe. Za to vrijeme ona počinje razvijati osjećaje prema Lanu. Opisuju je kao da ima temperament i da je posebno svojeglava.

Teme i aluzije[uredi | uredi izvor]

Robert Jordan je izjavio da je svjesno namjeravao da rana poglavlja Zjenice svijeta dočaraju Shire iz Middle-earth u Gospodaru prstenova J. R. R. Tolkiena.[1] Uprkos sličnosti, ova dva rada se razlikuju i po temama. Na primjer, i Jordan i Tolkien kreirali su narative koji su istraživali moć. Međutim, Zjenica svijeta raspravljala je o tome kako se može primijeniti, dok je Gospodar prstenova bio više fokusiran na njegovo odricanje.[2] Rand je morao da koristi svoju moć kako bi se mogao uspješno boriti u nastajanju rata s Mračnim. Ova tema je suprotna Frodovoj potrazi da uništi Sauronov prsten, izvor ogromne moći koji je također pokvario svog nosioca.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ An Interview with Robert Jordan (from Crossroads of Twilight Prologue). Tor Books. 2002. str. 134. ISBN 0-7432-4493-1.
  2. ^ Westfahl, Gary (2005). The Greenwood Encyclopedia of Science Fiction and Fantasy: Themes, Works, and Wonders, Volume 3. Westport: Greenwood Press. str. 1026. ISBN 0-313-32952-4.