Zlata Maleš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zlata Maleš, klavirski pedagog iz Beograda

Muzičku akademiju je završila u Sarajevu u klasi prof. Matusje Blum 1977. god., a zatim se kao stipendista francuske vlade, usavršavala u Parizu kod poznatog pijaniste i prof. Pjera Sankana. Po završetku studija, do 1991 godine je solistički aktivna u okviru Udruženja muzičkih umjetnika BiH i Srbije. Ipak, najveću energiju usmerava u pedagoški rad i kao profesor klavira postiže izuzetne rezultate.

Počinje kao pedagog na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, a od 1981. god. djeluje u Beogradu na Muzičkoj školi Kosta Manojlović. Zlata Maleš je pedagog izrazitih sposobnosti i velikog znanja koje je bogatila tokom niza godina. Iz njene klase izašla je čitava plejada mladih pijanista koji su osvajali preko 300 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Njene najpoznatije učenice su Lidija i Sanja Bizjak. Obje su primljene na studij Visokog nacionalnog konzervatorija u Parizu kao prve na rang listama, a sada su priznate mlade umjetnice.

Od 34 diplomaca, 30 diplomaca je nastavilo studij muzike a mnogi su već uspešni izvođači i pedagozi.

Zlata Maleš je jedan od najcjenjenijih i najtraženijih klavirskih pedagoga u Srbiji, članica je žirija na mnogim takmičenjima i predavač na velikom broju klavirskih seminara i škola. Potpredsjednica je Udruženja klavirskih pedagoga (Epta) Srbije. Za svoj pedagoški rad dobila je više visokih priznanja.