Zlata Maleš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zlata Maleš, klavirski pedagog iz Beograda

Muzičku akademiju je završila u Sarajevu u klasi prof. Matusje Blum 1977. god., a zatim se kao stipendista francuske vlade, usavršavala u Parizu kod poznatog pijaniste i prof. Pjera Sankana. Po završetku studija, do 1991 godine je solistički aktivna u okviru Udruženja muzičkih umjetnika BiH i Srbije. Ipak, najveću energiju usmerava u pedagoški rad i kao profesor klavira postiže izuzetne rezultate.

Počinje kao pedagog na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, a od 1981. god. djeluje u Beogradu na Muzičkoj školi Kosta Manojlović. Zlata Maleš je pedagog izrazitih sposobnosti i velikog znanja koje je bogatila tokom niza godina. Iz njene klase izašla je čitava plejada mladih pijanista koji su osvajali preko 300 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Njene najpoznatije učenice su Lidija i Sanja Bizjak. Obje su primljene na studij Visokog nacionalnog konzervatorija u Parizu kao prve na rang listama, a sada su priznate mlade umjetnice.

Od 34 diplomaca, 30 diplomaca je nastavilo studij muzike a mnogi su već uspešni izvođači i pedagozi.

Zlata Maleš je jedan od najcjenjenijih i najtraženijih klavirskih pedagoga u Srbiji, članica je žirija na mnogim takmičenjima i predavač na velikom broju klavirskih seminara i škola. Potpredsjednica je Udruženja klavirskih pedagoga (Epta) Srbije. Za svoj pedagoški rad dobila je više visokih priznanja.