Zlatarići

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zlatarići su goraždanski trgovci koji se mogu pratiti u izvorima tokom 15. vijeka. Pominju se od 1422. godine i vazali su roda Kosače. Teško je znati ko je rodonačelnik ove porodice, ali je najvjerovatnije da je njegovo zanimanje vezano za zanat zlatara.

Prvi imenom poznati predstavnik kod Zlatarića je Ljubisava. Njen suprug nije poznat. Ljubisavini sinovi su Radašin i Radoje Zlatarić. Radašin nije imao nasljednike. Radoje je imao trojicu sinova: Radiča, Radivoja i Radašina Zlatarića.

Početkom 16. vijeka pominje se Nikola Radivojević zvani Zlatarić koji je možda sin Radivoja Zlatarića i pripadnik četvrte generacije Zlatarića.

U popisu Hercegovačkog sandžaka iz 1477. godine pominje se izvjesni Ivan Zlatarić, možda srodnik goraždanskih Zlatarića.

Zlatarići su izvozili u Dubrovnik sirovi vosak, topljeni vosak i kože. Iz Dubrovnika su izvozili tkanine putem kreditnih ugovora. Posluju sa Radišom Dobrićem iz Podborča. Oktobra 1426. Radašin Zlatarić iz Goražda i Radiša Dobrić iz Podborča (Nos Radassinus Slatarich de Gorasde et Radissa Dobrich de Podboraç) zadužuju se kod Antonija Butkovića na 408 perpera. [1] Zlatarići su svoju imovinu deponirali u depozit u Dubrovniku kod dubrovačkog vlastelina Stjepana Zamanjića, kao što to pokazuje dokumenat iz 1424. godine o deponiranju imovine Radašina Zlatarića.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ „Nos Radassinus Slatarich de Gorasde et Radissa Dobrich de Podboraç confitemur quod super nos et omnia nostra bona obligamus nos dare et soluere Antonio de Butcho yperperos quadriginta octo grososorum usque ad duos menses proxime futuros. Et sit de presenti viagio. Et si ultra etc. Tenendo se etc. Renuntiando etc. Judex et testis ut supra” (23. oktobar. 1426. godine), Državni arhiv u Dubrovniku, Serija: Debita Notariae, Svezak: XIV, Folija: 67.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  1. Esad Kurtović, Zlatarići – trgovci iz Goražda, Godišnjak ANU BiH XXXIV, Centar za balkanološka ispitivanja 33, Sarajevo 2006, 197-210.