Zlatarići

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zlatarići goraždanski trgovci

Zlatarići su goraždanski trgovci koji se mogu pratiti u izvorima tokom 15. vijeka. Pominju se od 1422. godine i vazali su roda Kosače. Teško je znati ko je rodonačelnik ove porodice, ali je najvjerovatnije da je njegovo zanimanje vezano za zanat zlatara.

Prvi imenom poznati predstavnik kod Zlatarića je Ljubisava. Njen suprug nije poznat. Ljubisavini sinovi su Radašin i Radoje Zlatarić. Radašin nije imao nasljednike. Radoje je imao trojicu sinova: Radiča, Radivoja i Radašina Zlatarića.

Početkom 16. vijeka pominje se Nikola Radivojević zvani Zlatarić koji je možda sin Radivoja Zlatarića i pripadnik četvrte generacije Zlatarića.

U popisu Hercegovačkog sandžaka iz 1477. godine pominje se izvjesni Ivan Zlatarić, možda srodnik goraždanskih Zlatarića.

Zlatarići su izvozili u Dubrovnik sirovi vosak, topljeni vosak i kože. Iz Dubrovnika su izvozili tkanine putem kreditnih ugovora. Posluju sa Radišom Dobrićem iz Podborča. Zlatarići su svoju imovinu deponirali u depozit u Dubrovniku kod dubrovačkog vlastelina Stjepana Zamanjića, kao što to pokazuje dokumenat iz 1424. godine o deponiranju imovine Radašina Zlatarića.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]