Zlatko Ugljen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Zlatko Ugljen je jedan od najpriznatijih bosansko-hercegovačkih arhitekata današnjice. Rođen je u Mostaru 1929. godine. Autor je niza visoko ocijenjenih i cijenjenih arhitektonskih ostvarenja. U njegovu opusu se nalaze mnogi gospodarski, stambeni, sportski i sakralni objekti, te kulturne institucije. Posebno se ističu: Hoteli "Ruža" u Mostaru, "Bregava" u Stocu, "Kalin" u Bugojnu, "Visoko" u Visokom, "Vučko" na Jahorini, zatim Bosansko narodno pozorište u Zenici, rezidencije Gorica kraj Bugojna, na Tjentištu, pošta u Visokom, te niz individualnih kuća, planinarskih domova itd. Autor je i više spomenika, a značajan dio njegova opusa čine projekti islamskih i katoličkih sakralnih objekata. Među najznačajnijim Ugljenovim sakralnim objektima je svakako Bijela džamija u Visokom iz 1980. godine za koju je 1983. godine dobio nagradu Aga Khan.