Zlatna horda

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zlatna horda, 1389.

Zlatna horda (Ulus džudži) je srednjovjekovna mongolska država.

Zlatna horda je postojala od 13. do 15. vijeka. Prostirala se na području rijeke Volge, Krima, sjevernog Kavkaza do Bakua i Sir Darja u Aziji. Glavni grad je bio u Saraju. Zlatnu hordu je osnovao Batu-han. Hanovi Zlatne horde potčinili su svojoj vlasti sve ruske kneževine.

Međusobne borbe između mongolskih velmoža oslabile su moć Zlatne horde (1357 - 1381). Moskovski knez Dimitrije Donski porazio je Mongole na Kulikovom polju 1380. Mongolske velmože su se ponovo okupile i Mongoli su napali i spalili Moskvu 1382, ali su se zbog zime i snijega morali povući na jug. Tatari pod vodstvom Timurlenka su 1395. opljačkali Zlatnu hordu. Od tada se ona nije mogla oporaviti. Borba oko centralne vlasti nije prestajala. Iz Zlatne horde se 1437. izdvaja Krimski hanat, a 1449. stvoren je samostalni Kazanski hanat. Zadnji pokušaj hana Ahmeda (1459 - 1481) da ujedini Mongole završio se neuspješno.

Mongoli su 1480. pokušali na rijeci Ugri da napadnu Ruse. Mjesecima se ni jedna vojska nije usuđivala da napadne jedna na drugu. Na kraju su se Mongoli povukli sa bojnog polja, a ova godina se računa kao prekretnica u oslobođenju Rusije od mongolske vlasti.