Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca
ZU - Ponašanje sumnjivaca (naslovna).JPG
Orig. naslov 'Criminal Minds: Suspect Behavior'
Autor(i) Chris Mundy
Edward Allen Bernero
Razvoj Chris Mundy
Glumci Forest Whitaker
Matt Ryan
Michael Kelly
Beau Garrett
Janeane Garofalo
Kirsten Vangsness
Porijeklo SAD
Originalni jezik/-ci engleski
Br. sezona 1
Br. epizoda 13
Produkcija
Producent(i) ABC Studios (2011–)
CBS Television Studios (2011–)
The Mark Gordon Company (2011–)
Trajanje 45 minuta
Emitiranje
Orig. kanal CBS
Emitiranje 16. 2. 2011 – 25. 5. 2011.
Vanjski linkovi
Ponašanje sumnjivaca Web stranica
Profil na IMDb-ju

Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca (engleski: Criminal Minds: Suspect Behavior) jeste američka kriminalistička TV-serija koju je naručio CBS.[1] Prva epizoda emitirana je 16. februara 2011. Serija je tzv. spin-off uspješne serije Zločinački umovi. I u ovoj seriji tim profilera radi u FBI-jevoj Jedinici za analizu ponašanja (JAP) sa sjedištem u Quanticu, Virginia. U epizodi originalne serije emitiranoj u aprilu 2010. originalni tim susreo se s novim timom i zajednički su radili na slučaju serijskog ubice u San Franciscu; tako su novi likovi i nova serija "na stražnja vrata" uvedeni na male ekrane.

Baš kao i za originalnu seriju, CBS ima prava za područje Sjeverne Amerike, dok je ABC vlasnik prava za međunarodno tržište.

Ipak, CBS je otkazao seriju 17. maja 2011.[2] Serija je završila tzv. cliffhangerom (napetom scenom čiji je ishod neizvjestan).

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Početkom 2009. godine Michael Ausiello iz Entertainment Weeklyja rekao je da CBS Studios i ABC raspravljaju o mogućnosti spin-offa. Filmski producent Ed Bernero potvrdio je to otkrivši da je "sigurno reći da će uskoro nešto biti". Serija će imati potpuno novu glumačku postavu, osim Kirsten Vangsness, koja će reprizirati ulogu Penelope Garcije. Krajem 2009. odabran je režiser, a završen je i odabir glumaca.[3] Objavljeno je da će glavnu ulogu imati Forest Whitaker. Richard Schiff imat će epizodnu ulogu direktora FBI-a Jacka Ficklera.[4]

Likovi[uredi | uredi izvor]

Sezona Direktor FBI-a Šef JAP-a Nadzorni specijalni agent Tehnički analitičar
1. Jack Fickler
(Richard Schiff)
Sam Cooper
(Forest Whitaker)
Mick Rawson
(Matt Ryan)
Gina LaSalle
(Beau Garrett)
Jonathan "Prorok" Simms
(Michael Kelly)
Beth Griffith
(Janeane Garofalo)
Penelope Garcia
(Kirsten Vangsness)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nellie Andreeva (17. 5. 2010), "CBS pokreće spin-off seriju Zločinačkih umova, Deadline.com; preuzeto: 17. 5. 2010.
  2. ^ Nellie Andreeva, "CBS obnovio CSI: NY, a otkazao Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca", Deadline.com, 17. 5. 2011.
  3. ^ "Počeli radovi na spin-offu Zločinačkih umova" Archived 2010-02-23 na Wayback Machine, BuddyTV; preuzeto: 8. 4. 2010.
  4. ^ Adam Bryant (5. 8. 2010), "Richard Schiff pridružuje se spin-offu Zločinačkih umova", TVGuide; preuzeto: 5. 8. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]