Zločinci u odijelima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zločinci u odijelima
Logo
Izvorni naslovWhite Collar
Žanrovipolicijski
drama
AutorJeff Eastin
GlumciMatt Bomer
Tim DeKay
Willie Garson
Tiffani Thiessen
Sharif Atkins
Marsha Thomason
Kompozitor muzičke temeJon Ehrlich
Porijeklo Sjedinjene Američke Države
Originalni jezikengleski
Br. sezona6
Br. epizoda81 (spisak epizoda)
Produkcija
Izvršni producentiJeff Eastin
Jeff King
Mark Goffman
Nick Thiel
ProducentiMargo Myers Massey
Matt Bomer
Tim DeKay
Don Kurt
LokacijaNew York City
Trajanje42 minute
Produkcijske kompanijeJeff Eastin & Warrior George Productions
Fox Television Studios
Distributer20th Television
Emitiranje
Originalna mrežaUSA Network
Format slike1080i (HDTV)
Format tonasurround
PremijeraSAD
Emitiranje23. oktobar 2009. – 18. decembar 2014.
Vanjski linkovi
Službena stranica
Profil na IMDb-ju

White Collar (dosl. Bijeli okovratnici, bos. Zločinci u odijelima) bila je američka kriminalistička TV-serija koju je producirao Jeff Eastin, sa Timom DeKayom i Mattom Bomerom u glavnim ulogama. Premijerno je prikazana na mreži USA Network 23. oktobra 2009. godine. Serija prati specijalnog FBI agenta Petera Burka (Tim DeKay) i talentiranog prevaranta, lopova i krivotvoritelja Neala Caffreya (Matt Bomer), koji radi za Burka kao informant. Snimljeno je i emitirano šest sezona serije, a posljednja sezona završena je 18. decembra 2014.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Neal Caffrey, čuveni prevarant, lopov i krivotvoritelj uhapšen je nakon tri godine potrage koju je vodio specijalni FBI agent Peter Burke. Nakon što je otišao u zatvor na služenje četverogodišnje kazne, samo tri mjeseca prije isteka Caffrey bježi iz zatvora, tražeći svoju djevojku Kate. Međutim, Burke ga ponovo pronalazi i vraća ga u zatvor. Međutim, ovog puta Caffrey predlaže dogovor sa FBI, nudeći Burku pomoć pri hvatanju prevaranata i lopova sličnih njemu u zamjenu za djelimičnu slobodu. Burke prihvata dogovor i time započinje njihovo neobično prijateljstvo i saradnja.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

 • Neal Caffrey kojeg glumi Matt Bomer:[1] Vješti krivotvoritelj i kradljivac, Caffrey je dospio u zatvor nakon što ga je tri godine slijedio i tražio specijalni FBI agent Peter Burke. U zamjenu za uslovnu slobodu, Neal mu predlaže da postane FBI savjetnik. Burke se nevoljno složio s tim, pod uslovom da Neal nosi elektronsku ogrlicu na nozi kojom FBI može pratiti njegovo kretanje. Iako mu je pružena mogućnost da sebi izgradi novi i pošten život, Neal se često vraća svojim starim navikama, tjerajući se da bira između slobode i ponovnog zatvora.
 • Peter Burke, specijalni FBI agent, kojeg glumi Tim DeKay:[2][3] Vrijedni, uspješni i iskreni FBI agent, na čelu je istražnog tima u kojem Neal služi svoju uslovnu kaznu. Peter je vrlo odan svojoj supruzi i braku. Neal mu mnogo vjeruje, a Peter pokušava ubijediti Neala da je pošten život moguć.
 • Mozzie, punog imena Theodore "Teddy" Winters, kojeg glumi Willie Garson:[4] Također prevarant i lopov, Nealov bliski prijatelj, kojem Neal najviše vjeruje. Odbačen još kao beba i nikad usvojen, odrastao je kao siroče u nekoliko udomiteljskih porodica u Detroitu, gdje je i postao prevarant. Iako nema Nealovu vještinu komunikacije s drugim ljudima, Mozzie je dobar preprodavač, ima fotografsko pamćenje i povremeno pomaže FBI-ju oko istraga. Nadimak je dobio po plišanom medvjediću iz djetinjstva kojeg je zvao "Mozart".
 • Elizabeth Burke, Peterova supruga, koju glumi Tiffani Thiessen. El (kako je Peter često zove) je vjerna supruga, koja razumije etiku posla svog muža. Uvijek ga podržava u svemu, bilo kada on slijedi kriminalce ili kada na tajnom zadatku mora zavesti ženu, Elizabeth mu uvijek daje nove perspektive u vezi sa slučajem. Često je u situaciji da bude "mirotvorac" u svađama između Neala i Petera, zbog čega se prema Nealu ponekad ponaša kao mama. U 6. sezoni serije je zatrudnila s Peterom, poslije deset godina braka, te nakon što rađa sina, daje u ime Neal.
 • Specijalni agent Diana Barrigan koju glumi Marsha Thomason. Diana je jedan od najbližih Peterovih saradnika u FBI odjeljenju "White Collar".
 • Specijalni agent Clinton Jones kojeg glumi Sharif Atkins. Kao Peterova "desna ruka", Clinton je jedan od najboljih agenata u odjelu, bilo da se radi o slijeđenju Neala ili o prisluškivanju sumnjivaca. Iako nije zadovoljan što često mora izigravati Nealovu "dadilju" više nego što bi želio, ipak cijeni Nealov nekonvencionalni pristup rješavanju slučajeva.

Sporedni[uredi | uredi izvor]

 • June Ellington koju glumi Diahann Carroll. June je Nealova stanodavka. Njen preminuli suprug Byron je također bio prevarant.
 • Kate Moreau koju glumi Alexandra Daddario. Kate je prva Nealova djevojka, zbog koje je i pobjegao iz zatvora. Međutim, iz njemu nepoznatih razloga nije je našao nakon što je počeo raditi sa Burkom. U prve dvije sezone, bezuspješno je pokušava pronaći. Na kraju druge sezone, Kate gine u avionu, nakon što je eksplodirao prije poletanja.
 • Specijalni agent Reese Hughes kojeg glumi James Rebhorn. Reese je Peterov pretpostavljeni, šef odjela "White Collar".
 • Rachel Turner (poznata i kao Rebecca Lowe) koju glumi Bridget Regan. Rebecca se prvi put pojavljuje kao nedužna zaposlenica jednog muzeja, kojeg je Neal morao opljačkati. Kasnije postaje Nealova djevojka. Međutim, nakon ubistva jednog osumnjičenog, Neal i Peter otkrivaju da je Rebecca zapravo prevarant. Završava u zatvoru, te jednom uspijeva pobjeći. Zaljubljena je u Neala, te mu pomaže u jednom slučaju. Nakon što je opet uhapšena, izvršava samoubistvo.
 • Sara Ellis koju glumi Hilarie Burton. Sara radi za osiguravajuću kompaniju "Sterling Bosch", koju je Neal također prevario. Međutim, tokom 3. sezone serije, Sara i Neal se zbližavaju u strastvenoj i bliskoj vezi. Ona saznaje sve o Nealovom životu i njegovim prevarama. U toku 4. sezone, napušta Neala i odlazi u London.
 • Alexandra „Alex“ Hunter koju glumi Gloria Votsis. Alex je lopov i prevarantica, jedna od bliskih osoba iz Nealove prošlosti. Zajedno s njim, izvela je neke od najvećih pljački, poput krađe misteriozne "muzičke kutije" iz kraljevske palače u Danskoj.
 • Vincent Adler kojeg glumi Andrew McCarthy. Adler je čovjek koji je naučio Neala mnogim lukavstvima. Također je osoba koja stoji iza Katine smrti. Neal i Adler su se upoznali prije 8 godina, kada je Neal pokušao pokrasti Adlera, ali ga on otkrije, te mu Neal ponudi da "radi" odnosno da krade za njega.

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizode Emitiranje u SAD
USA Network
Emitiranje u Njemačkoj
RTL (do S02E06) / RTL Crime (od S02E07 do S04E16)
Netflix (od S05E01)
Emitiranje u BiH
kabl. operat.
Sezona 1 14 23. oktobra 2009 do 9. marta 2010. 13. septembra do 13. decembra 2011. 2012.
Sezona 2 16 13. jula 2010. do 8. marta 2011. 4. oktobra 2012. do 30. maja 2013. ?
Sezona 3 16 7. juna 2011. do 28. februara 2012. 19. septembra 2013. do 16. januara 2014. u toku
Sezona 4 16 10. jula 2012. do 5. marta 2013. 30. maja 2014. do 12. septembra 2014. -
Sezona 5 13 17. oktobra 2013. do 30. januara 2014. od 27. jula 2015. - -
Sezona 6 6 6. novembra do 18. decembra 2014. 27. jula 2015. - -

SAD[uredi | uredi izvor]

Serija je premijerno prikazana na američkoj TV-mreži USA Network 23. oktobra 2009. kada je prikazana prva sezona. Za prvu sezonu snimljeno je 14 epizoda. Tu sezonu zabilježena je gledanost od 5,4 miliona gledalaca u SAD, pa je tako nakon serije Monk druga najuspješnija premijera neke serije na mreži USA Network. Na bazi tog uspjeha započeto je snimanje druge sezone 18. decembra 2009.[5]

Druga sezona započela je s prikazivanjem 13. jula 2010. Nakon prvih 14 epizoda prve sezone, koje su prikazane u jednom "komadu", druga sezona je podijeljena u dva dijela. USA Network je prve epizode 2. sezone emitirala u ljeto te godine, a ostale epizode u proljeće 2011. godine. Ista šema prikazivanja je korištena i u trećoj sezoni serije, koja je prikazivana u periodu od 7. juna 2011. do 28. februara 2012.

Krajem augusta 2011. naručeno je snimanje 4. sezone, također sa 16 epizoda, čije prikazivanje je započelo 10. jula 2012.[6] Mreža je opet produžila seriju za još jednu sezonu u septebru 2012. a peta sezona sa novih 16 epizoda (kasnije smanjeno na 13), započela je sa prikazivanjem 17. oktobra 2013.[7] U martu 2014. serija je produžena za novu sezonu u kojoj je snimljeno i prikazano samo šest epizoda.[8]

Njemačka[uredi | uredi izvor]

U Njemačkoj prva sezona serije počela je sa emitiranjem 13. septembra 2011. na RTL-u a završena je 13. decembra iste godine. Od oktobra 2012. RTL je prikazao šest epizoda druge sezone, ali je 15. novembra 2012. prekinuo s emitiranjem serije zbog slabe gledanosti.[9] Komercijalni kanal RTL Crime, koji također pripada RTL grupi, nastavio je prikazivanje serije 18. marta 2013. a druga sezona je završila 30. maja 2013. godine. Treću sezonu je također emitirao RTL Crime u periodu od 19. septembra 2013. do 16. januara 2014,[7] te odmah počeo sa 4. sezonom 30. maja iste godine.[10] Petu i šestu sezonu serije, gledaoci u Njemačkoj mogli su pratiti samo na Netflixu.

Gledanost i kritike[uredi | uredi izvor]

Veb stranica Rotten Tomatoes navela je da su njeni čitaoci 100% zadovoljni serijom, a prosječna ocjena iznosi 8 od 10. Također navedena je i 21 recenzija. Opći zaključak veb stranice je "serija ima vrlo dobru priču i nevjerovatnu hemiju između glavnih protagonista, White Collar je duhovita, brza i vratolomna serija".[11] Na veb stranici Metacritic, serija je postigla 79 od 100 bodova zasnovano na 21 recenziji, koje su općenito pozivitivne.[12]

Nominacije i nagrade[uredi | uredi izvor]

Na dodjeli nagrade People's Choice Awards, serija je nominirana u kategorijama "omiljena TV opsesija" i "omiljena dramska komedija" 2011. i ponovno 2015. godine. Također je nominirana za "najbolju dramu na kablovskoj TV" u periodu od 2012. do 2014.. Matt Bomer je osvojio nagadu za najboljeg glumca na kablovskoj TV u 2015.[13] Diahann Carroll je 2012. i 2014. nominirana za "najbolju sporednu ulogu u dramskim serijama" na dodjeli nagrade Image Awards. Na dodjeli nagrade TV Guide Awards, glumci Tim DeKay i Matt Bomer su 2012. nominirani za "najbolji glumački par". Na dodjeli nagrade NewNowNext Awards, Matt Bomer je 2010. bio nominiran u kategoriji za "najseksi glumca". Regan Mizrahi je bio nominiran u kategoriji "najbolja uloga u TV serijama - mladi sporedni glumci" na dodjeli nagrade Young Artist Awards 2012. godine.[14] Epizoda pilot dobila je nominaciju za "najbolje dostignuće u TV castingu za pilot epizode dramskih serija" na dodjeli nagrade Casting Society of America 2010. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Character Profile: Neal Caffrey". USA Network. Arhivirano s originala 28. 3. 2010. Pristupljeno 22. 4. 2017. Nepoznati parametar |datum= zanemaren (prijedlog zamjene: |date=) (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
 2. ^ "Parting Shots". White Collar. USA Network. br. 4, sezona 4. javlja se u 40. minuti.
 3. ^ "Character Profile: Peter Burke". USA Network. Arhivirano s originala 26. 1. 2010. Pristupljeno 22. 4. 2017. Nepoznati parametar |datum= zanemaren (prijedlog zamjene: |date=) (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
 4. ^ "Character Profile: Mozzie". USA Network. Arhivirano s originala 26. 9. 2010. Pristupljeno 22. 4. 2017. Nepoznati parametar |datum= zanemaren (prijedlog zamjene: |date=) (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
 5. ^ Nellie Andreeva (18. 12. 2009). "'USA Network' bestellt zweite Staffel für White Collar". The Hollywood Reporter. Arhivirano s originala, 12. 3. 2010. Pristupljeno 29. 3. 2010.
 6. ^ Bernd Michael Krannich (26. 8. 2011). "White Collar: USA Network bestellt 4. Staffel". Serienjunkies. Pristupljeno 26. 8. 2011.
 7. ^ a b Adam Arndt (10. 9. 2013). "White Collar: Zeljko Ivanek und Rebecca Hazlewood in Staffel 5 dabei". serienjunkies.de. Pristupljeno 10. 9. 2013.
 8. ^ Nellie Andreeva (21. 3. 2014). "USA Picks Up Medical Drama Pilots 'Rush' & Complications' To Series, Confirms 'White Collar' Renewal". Deadline.com. Pristupljeno 26. 3. 2014.
 9. ^ Bernd Michael Krannich (13. 11. 2012). "White Collar: RTL ändert den Seriendonnerstag, wirft White Collar raus". Serienjunkies.de. Pristupljeno 13. 11. 2012.
 10. ^ Bernd Michael Krannich (2. 4. 2014). "White Collar: 4. Staffel startet im Mai bei RTL Crime". Serienjunkies.de. Pristupljeno 2. 4. 2014.
 11. ^ "White Collar : Season 1". rottentomatoes.com. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 24. 9. 2016.
 12. ^ "White Collar : Season 1". metacritic.com. Metacritic. Pristupljeno 24. 9. 2016.
 13. ^ "People's Choice Awards Nominees 2015". PCA.
 14. ^ "33rd Annual Young Artist Awards - Nominations / Special Awards". Youngartistawards.org. 31. 3. 2011. Arhivirano s originala, 4. 4. 2012. Pristupljeno 7. 4. 2012.