Zona Isključenja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zona Iskljuchenja
Osnovne informacije
PorijekloBosna i Hercegovina
ŽanroviRock
Karijera1995 - sada
IzdavačiHayat Production
Članovi

Zona Iskljuchenja ("Zona Isključenja", "Zona") je bosanskohercegovačka rock grupa nastala 1995. godine u Goraždu. Grupa dječaka okupljena u ovom muzičkom sastavu su prvobitno ime Paradox promijenili u Zona Isključenja, aludirajući na status kojeg je UN u ratu dodijelio njihovom rodnom gradu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na samim počecima bend se bavio sviranjem obrada pjesama. Vremenom, Zona se počela baviti i autorskim radom koji su karakterisale rock balade. Na posljednja tri nastupa na, sada već ugašenom, festivalu u Goraždu "Tamo gdje ljubav počinje" postižu veliki uspjeh sa pjesmama "Zauvijek", "Želim da te zaboravim' i "Još uvijek trebam te" te sa posljednjom postaju pobjednici festivala. Prekretnicom u radu benda sami članovi navode saradnju sa Samirom Pašalićem, klavijaturistom i liderom grupe "Krug". Godine 1998. pozvani su na festival "Bihać 1998" gdje s pjesmom "Oktobar '90 i neke" ostavljaju dobar utisak, a pjesma stiče popularnost koju nikad kasnije nije izgubila. Nakon toga, bilježe nastupe na brojnim festivalima demo bendova širom BiH nastojeći promovisati svoj zvuk i etablirati se na BH muzičkoj sceni.

Prvi put u studio ulaze 1999, međutim, nikad nije došlo do objavljivanja tog materijala jer bend nije bio zadovoljan zvukom. Naredne godine Zona odlazi u studio Pavarotti u Mostaru gdje snima 6 pjesama a naredne tri pjesme četiri godine kasnije, kao plod prijateljstva sa njemačkim metal sastavom "Mohawk" u čijem studiju je materijal snimljen. Godine 2006. materijal je kompletiran sa singlom "Lijepa Moja", te je album "Vakat je" pod etiketom izdavačke kuće Hayat Production doživio svoju promociju 1. jula 2006. u Goraždu. Sa albuma izdvojena su dva singla ("Ljubav" i "Lijepa moja") za koje su snimljeni spotovi i moze se reći da su obje pjesme doživljele značajan uspjeh kod publike. Na albumu je ostvarena saradnja sa sarajevskim producentom Marinom Meštrovićem koja je nastavljena i na naredna dva albuma bilo da je u pitanju snimanje, miksanje ili mastering.

U augustu 2007. godine premjerno je prikazan spot za prvi singl sa novog albuma - "Boje jeseni". Dana 13. novembra 2008. godine, izdaju svoj drugi studijski album, simboličnog naziva "13. soba", sa 13. pjesama, aludirajući tako na 13. godina svog postojanja. Nakon najavnog akustičnog singla "Boje jeseni", snimaju i drugi spot za pjesmu "Grad". Nakon drugog albuma bend pada u hibernaciju, nastojeći se adaptirati kako sami kažu na novi životni ciklus. Pet godina kasnije bend napušta dotadašnji gitarista Nihad Gluščić - Kruger a na njegovo mjesto dolazi Omar Softić - Bole, gitarist koji je i ranije svirao i snimao sa Zonom, a možemo izdvojiti akustične gitare na kompletnom drugom albumu te pjesmi Boje Jeseni.

Sa novim starim gitaristom počinje i nova era Zone. Ubrzo ulaze u studio i snimaju prvi "povratnički" singl i spot za pjesmu "Moj svijet", te počinju sa radom na materijalu koji će kompletiran svjetlo dana ugledati 16. decembra 2016, kada je Zona Iskljuchenja promovisala svoj treći studijski album pod nazivom "Trenutak, sat, godina". Najavnu numeru za album bend je odabrao akustičnu verziju pjesme "Vila" za koju je spot uradio Edin Džeko, čovjek koji je uz Zonu od novog početka. Pjemsa "Vila" i album su ponovo probudili euforiju i pokazali da bend ipak nije potpuno zaboravljen a na okupu ih je održalo, kako to često i sami navode, iskreno prijateljstvo i bratski odnos.[1]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Vakat je (2006.)[uredi | uredi izvor]

Prvi album simboličnog naziva, oslikava koliko je duugo trebalo do njegovog objavljivanja. Na albumu se nalazi 10 pjesama prilično izmješanih žanrova koji su privukli različitu publiku. Tako se pojavljuju elementi hard rocka, ska, classic rocka, orjentalnog etna upakovani u spcificne aranžmane obojene prepoznatljivim Atkovim vokalom. Sav materijal je sniman u tri različita studija u BiH i Njemačkoj u periodu od 6 godina. Bend snima, video spot za pjesmu "Ljubav" kao najavni singl albuma, te po izdavanju i drugi video spot za pjesmu "Lijepa Moja". Obje pjesme su zabilježile značajan uspjeh kod publike. "Vakat je" je tako postao prvi studijski album nekog goraždanskog benda.

Trinaesta Soba (2008.)[uredi | uredi izvor]

Album "13. Soba" izlazi svega dvije godine nakon prvog albuma, (13. Novembar 2008) što potvrđuje tvrdnje da je materijal bio spreman i da kreativnosti u bendu nije nedostajalo. Godinu dana prije promocije albuma, objavljen je spot za akustičnu pjesmu "Boje jeseni", koja je i danas jedna od najpopularnijih pjesama Zone, kao najava za predstojeći materijal. Po izdavanju albuma snimaju i drugi spot za pjesmu "Grad" a tvorac oba ova spota je bio Damir Mujagić, mladi režiser sa kojim su sarađivali i na spotu "Lijepa Moja". Baš kao i na prethodnom albumu, na Trinaestoj sobi se našla još jedna obrada sevdalinke i to Šantićeve "Emine". Naziv "Trinaesta Soba" simbolično opisuje 13 godina postojanja benda, te govori o svojevrsnom zatvaranju u sebe, u svoju sobu, u vlastitu zonu isključenja.[2]

Trenutak, Sat, Godina (2016.)[uredi | uredi izvor]

Naziv trećeg albuma Zone Isključenja, "Trenutak, sat, godina...", ponovo u sebi krije simboliku. Govori o prolaznosti života, te kako sam život protekne kao dlan o dlan. Tako je prošlo i 8 godina diskografske pauze. Međutim, kreativna pauza nije toliko dugo trajala. Već po dolasku Omara Softića u bend, kreće se sa kreativnim radom te snimanju i miksanju po tri pjesme u jednoj godini. Ovaj put se dosta vodilo računa o samom zvuku jer je bend želio povratak na muzičku scenu sa stilom, te je zbog toga tako dugo trajalo pripremanje materijala. Kad je sve bilo spremno u ljeto 2016. pristupili su pregovorima sa potencijalnim izdavačima te se ipak odlučili da ostanu vjerni matičnoj izdavačkoj kući Hayat Production te je album ugledao svjetlo dana 16 decembra 2016.[3] Sa albuma su izdvojeni singlovi "Moj svijet" te "Vila (unplugged), akusična verzija pjesme sa prošlog albuma, te su te dvije pjesme doživjele i video promociju koju potpisuje Edin Džeko, fotograf, dizajner i prijatelj benda.

Singlovi[uredi | uredi izvor]

-Ne brini (2022.)

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Trenutni[uredi | uredi izvor]

  • Admir Hurem - Atko (vokal)
  • Senko Borovac - Neni (bas)
  • Dženan Hadžović - Hadjy (klavijature)
  • Jasmin Bešlija - Jasa (bubnjevi)
  • Omar Softić - Bole (gitare)

Bivši[uredi | uredi izvor]

  • Nihad Gluščić - Kruger 1995-2012(gitara)
  • Sanjin Šabanović 1997-2005 (ritam-gitara)

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski Linkovi[uredi | uredi izvor]