Zoološki vrt grada Zagreba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mapa ZOO Zagreba
ZOO Zagreb

Zoološki vrt grada Zagreba je jedan od 3 zoološka vrta u Hrvatskoj. Nalazi se na južnom dijelu Maksimira i prostire se na površini od 7 hektara zajedno sa jezerom, a 5.5 ha je površina kopnenog dijela. Ima oko 275 vrsta životinja (broj jedinki 2225) i najbogatiji je hrvatski zoološki vrt i jedini koji je ušao u Udruženje zooloških vrtova. Direktor vrta je mr. sc. Davorka Maljković, dipl. ing. biol.

Vrt ima vanjski dio, s mnogim akvarijumima i tropsku kuću. Najveća dogradnja zoološkog vrta je izvršena 2005., kad su uređene sve nastambe osim one bjeloglavog supa. Povećane su neke nastambe, negdje je staklo zamijenilo rešetke itd. ZOO čuva veliki broj čuvara. Ulaznica je 30,00 kuna (oko 7,5 KM) za odrasle, 20 kuna za djecu od 7-14 godina a ulaz je besplatan za najmlađe.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo Filipović 27. juna 1925. godine. Na dan otvorenja u njemu su bile samo 3 lisice i 3 sove. Do 1990. u Vrtu su bili pretežno skromni mali kavezi, a od nezavisnosti Hrvatske počinje obnova i unapređenje Vrta, u šta je uloženo mnogo sredstava i koja traje i danas.

Danas je učlanjen, osim u Udruženje zooloških vrtova, i u druge internacionalne asocijacije koje okupljaju zoološke vrtove, akvarijume, zoološke edukatore i druge organizacije vezane za životinje u zatočeništvu, što je potvrda njegovog kvaliteta.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Zoo, Zagreb - ulaz (04.2012).JPG

Ulaz u zagrebački
zoološki vrt

Zoo, Zagreb - europski bizon (04.2012).JPG

Evropski bizon

Zoo, Zagreb - tuljan (04.2012).JPG

Tuljan

Zoo, Zagreb - noj (04.2012).JPG

Par nojeva

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]