Zoološki vrt u Bakuu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Baku zoološki vrt je državni zoološki vrt u Bakuu, Azerbejdžan . Osnovan 1928. godine, najstariji je zoološki vrt u zemlji. Vlasništvo je i njime upravlja Ministarstvo kulture i turizma Azerbejdžana i Ured gradonačelnika Bakua. Ukupna površina zoološkog vrta je 4,25 hektara [1].

Historija[uredi | uredi izvor]

Zoološki vrt u Bakuu otvoren je 1928. u okviru postojećeg parka nazvanog po Anatoliju Lunačarskom (koji je sada preimenovan po Nizamiju Ganjaviju ). Godine 1942. osnovan je novi zoološki vrt na istoj lokaciji kao i evakuirani zoološki vrt u Rostovu . Ceremonija otvaranja održana je nakon Velikog domovinskog rata . Do 1958. godine zoološki vrt se nalazio u blizini željezničke stanice na malom trgu.

Bijele rode u zoološkom vrtu

Godine 1958. zoološki vrt je premješten u grad po imenu Bayil na periferiji Bakua, i tu je ostao do sredine 1970-ih kada je klizište ubilo lava i medvjeda. Kao rezultat toga, zoološki vrt je privremeno premješten u Bakikhanov (bivši Razin), gdje je ostao do 1985. Tokom ovog perioda grupa stručnjaka, uključujući zoologe, biologe i druge stručnjake, odlučila je da je Narimanov rajon u Bakuu odgovarajuća lokacija za zoološki vrt. Izgradnja novog zoološkog vrta počela je u blizini željezničke stanice za djecu, a prema planu, zoološki vrt bi se prostirao na 4,5 hektara. To je kasnije smanjeno na 2,25 hektara kako bi se ubrzala izgradnja, a zatim prošireno izgradnjom kružne željeznice za djecu.

Vlast Bakua je 1979. godine izdvojila potrebna sredstva za izgradnju novog zoološkog vrta, koji je zbog nedostatka sredstava trajao samo 5 godina. 1. septembra 1985. novi zoološki vrt u Bakuu ponovo je otvoren za posjetioce. Nakon drugog naloga vlade, zoološki vrt je proširen za 2 hektara 2001. godine, čime je njegova ukupna površina dostigla 4,25 hektara. U 2008. godini, šest vrsta egzotičnih životinja dovezeno je u zoološki vrt iz Minska : parovi nilskih krokodila, nasua, činčila, srndaća, egipatskih pasa i risova . Ova grupa životinja razmijenjena je za mladog lava, koji je krajem 2007. godine poslan iz Bakua u Minsk.

Dalja izgradnja je izvršena 2010. godine. Izgrađena je nova željeznička stanica za djecu, ali su se ponovo pokrenula pitanja u vezi sa preseljenjem vrta.

Simbol zoološkog vrta u Bakuu je ružičasti flamingo, usvojen 1990-ih. Građani Bakua dovozili bi ranjene flaminge u zoološki vrt o kojima bi se brinulo njegovo osoblje, predvođeno veterinarom Čingizom Sultanovim. Trenutno se u zoološkom vrtu nalazi 28 flaminga [2].

Planovi za novi zoološki vrt[uredi | uredi izvor]

Ilham Aliyev, predsjednik Azerbejdžana, naredio je izgradnju novog zoološkog vrta sa egzotičnom florom i faunom u selu Ceyranbatan, Oblast Absheron, udaljenom oko 10 km od Bakua. Za projekat je izdvojeno oko 2,85 miliona Azerbejdžanskih manata. Planirano je da se novom zoološkom vrtu, koji će se prostirati na 230 hektara, dodaju rijetke vrste sisara i ptica sa različitih kontinenata, posebno Australije . U okviru Ministarstva ekologije i prirodnih resursa i Nacionalne akademije nauka Azerbejdžana stvorena je radna grupa koja uključuje stručnjake iz različitih istraživačkih instituta i nevladinih organizacija za upravljanje novim vrstama [3].

Životinje[uredi | uredi izvor]

Od 2018. godine u zoološkom vrtu je bilo 160 vrsta životinja i ukupno oko 1200 primjeraka životinja.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]