Zoospora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Heterokontna zoospora Saprolegnia sa naborima i bičevima.

Zoospore su pokretne bespolne spore koje za kretanje koriste bičeve. Nazivaju se i kao rojevite spore, koje, za razmnožavanje, stvaraju neki protisti, bakterije i gljive.

Diverzitet[uredi | uredi izvor]

Tipovi sa bičem[uredi | uredi izvor]

Zoospore mogu imati jedan ili više različitih tipova bičeva: izuvijanih nabora (šljokica) ili ukrasne (dekorativne) i trepavičaste, u raznim kombinacijama.

  • Nabrane ili straminipilozne imaju bočne filamente poznate kao mastigoneme, okomite na glavnu os koja omogućava veće površine za poremećaja medija, što mu daje svojstvo kormila, tj. služi za upravljanje.
  • Trepavičasti bičevi su ravni, kako bi pokretali zoospore kroz medij. Tu je i „difolt“ (zadana) zoospore, koje samo pokreću „trepavičaste“ bičeve.

I šljokice i „trepacičaste“ flagele rade se u sinusoidnom pokretanju talasa, ali kada su obje prisutne, prve će djelovati u suprotnom smjeru od trepavičastih, kako bi dobile dvije osi kontrole nad kretanjem.

Morfološki tipovi[uredi | uredi izvor]

Slika 1: Tipovi zoospora; strelica označava pravac kretanja.

Kod eukariota postoje četiri glavna tipa zoospora,[1] ilustriranih na slici 1, desno:

  1. Opisthokonta – Stražnja trepavičasta flagela, karakteristična za Chytridiomycota i predloženu objedinjujuću osobinu Opisthokonta, veliki kladus eukariota, koji sadrži životinje i gljive. U većini njih nalazi se jedan zadnji bič (1a), ali u Neocallimastigales ima ih i do 16 (1b).
  2. Anisokonta – Dvobičaste zoospore sa dva biča nejednake dužine (1c). Nalaze kod nekihMyxomycota i Plasmodiophoromycota.
  3. Zoospore s jednim prednjim flagelom (1d) tipa limete, karakteristične su za Hyphochytriomycetes.
  4. Zoospore sa jedinim prednjim bičem (1d) šljokičastog tipa, karakteristične su za Hyphochytriomycetes.
  5. Heterokonta – Dvobičaste zoospore (1e, f) s trepavičastim (glatki) i naboranim tipom (fini izrasline zvane mastigoneme) imaju flagele pričvršćena sprijeda ili bočno. Ove zoospore su karakteristične za Oomycota i ostale Heterokonta .

Zoosporangija[uredi | uredi izvor]

Zoosporangija je bespolna struktura (sporangija) u kojoj se, kod biljaka i gljiva, razvijaju spore ili kod protista (kao kod Oomycota)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Webster, John; Weber, Roland (2007). Introduction to Fungi (3rd izd.). Cambridge: Cambridge University Press. str. 23–24. ISBN 9780521014830.