Zoran Amar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zoran Amar (Beograd, 6. juni 1954) je jugoslavenski režiser i filmski pedagog.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Zoran Amar je jedino dijete iz braka Isaka Amara i Vere (rođ. Vajda). Oboje roditelja su svoj radni vijek posvetili filmu, pozorištu i televiziji. Otac u oblasti produkcije, a majka kao sekretarica režije na RTB-u. Od rođenja do 1991. godine je živio u Beogradu. Završio je Fakultet dramskih umetnosti odsjek za filmsku i TV režiju. Tokom 1980-tih godina je radio veliki broj spotova za grupe beogradske rok-scene i novog talasa. Za sada njegov najpoznatiji cjelovečernji film je "Šmeker" (1985) sa Žarkom Lauševićem u glavnoj ulozi.

Jedan je od pokretača NTV Studia B.

Od 1991. godine živi u New Yorku gdje je redovni profesor na School of Visual Arts na predmetima filmske grupe.

Otac je Sare (1980).

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Moć Govora (TV) (1979)
  • Piknik u Topoli (1981)
  • Indijsko Ogledalo (1985)
  • Šmeker (1986)
  • Sudden Shivers (2013)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]