Zoster (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zoster
PorijekloMostar, Bosna i Hercegovina
ŽanroviReggae, Pop
Karijera2000–trenutno
IzdavačiGramofon
ČlanoviMario Knezović
Adis Sirbubalo
Atilla Aksoj
Nikola Galić
Goran Rebac
Silvije Nuić
Bivši članoviBoris Gutić
Marko Jakovljević
Dražan Planinić

Zoster je bosanskohercegovačka grupa iz Mostara, osnovana 2000. godine. Dosad su snimili 4 studijska albuma.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grupa nastaje u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića kao potreba da se nešto kaže. Njima su se nakon godinu dana pridružili bubnjar Goran Rebac i pjevačica Marijana Pejić, i njih četvero čine okosnicu grupe. Zmajevi, Flomasteri samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom.

Naziv Zoster nastaje nakon što je Mario prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pasa. A Zoster je nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini.

Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, te ponekad i edukacije.

Kada je pjevačica napustila grupu, Mario je postao glavni vokal. Zoster prvi put ulazi u studio 2003. godina kada snima single Majko Jamajko. Prolazeći kroz razne krize (najteže je bilo naći istomišljenike koji su ujedno i kvalitetni muzičari), Goran, Mario i Dražan odlučuju snimiti demo album. To su i učinili u februaru 2004. i ne sluteći postali hit na lokalnim radio stanicama. U ljeto iste godine, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj oživljavajući napola mrtav bend. Prva zajednička svirka na West Herzegovina Festu donijela je i pobjedu.

Nakon prvog albuma Ojužilo, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo. Ista ekipa i danas je osnovna postava Zostera.[1]

U januaru 2015. objavljuju 4. studijski album, Srce Uzavrelo.[2]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

  • Mario Knezović – vokal
  • Adis Sirbubalo – klavijature, harmonika
  • Nikola Galić – bas
  • Anes Beglerbegović – bubnjevi
  • Silvije Nuić - gitara

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 24. 6. 2016. Pristupljeno 21. 6. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 24. 6. 2016. Pristupljeno 17. 9. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]