Zott

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zott Logo

Zott je jedna Evropska kompanija za proizvodnju mliječnih proizvoda osnovana u Mertingenu, Njemačkoj, 1926. godine. Zott proizvodi mliječne proizvode uključujući mlijeko i proizvode od sira, dezerte, kreme i jogurte. Glavno postrojenje kompanije je u Mertingenu (Bavarska). Ostala proizvodna postrojenja su u Günzburgu, Njemačka, u Poljskoj: Opole, Glogovo u blizini Toruna i u Racibórzu. Mjesto proizvodnje u Bosni i Hercegovini (Gradačac) osnovano je 2013. godine. Sa procijenjenom konsolidovanom prodajom od 894 miliona eura, proizvodnjom mlijeka od 951miliona kg i sa 2,120 zaposlenih u 2013. godini, Zott je jedna od većih mljekara u Evropi i jedna od vodećih proizvođača mliječnih proizvoda u Poljskoj.

Zott internacionalno[uredi | uredi izvor]

Zott je predstavljen u više od 75 zemalja širom svijeta i također ima prodajna mjesta u Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj i Singapuru te predstavništvo u Rusiji.

Zott u Njemačkoj[uredi | uredi izvor]

Glavno postrojenje Zott Grupe se nalazi u Mertingenu (Bavarska), gdje se proizvode jogurti, dezerti i mocarela. Još jedan njemački proizvodni pogon nalazi se u Günzburgu (Bavarska), gdje je fokus na tvrdom i polutvrdom siru, prerađenom siru i raznim proizvodima u prahu.

Zott u Poljskoj[uredi | uredi izvor]

Mjesta proizvodnje u Poljskoj su u gradovima Opole, Glogowo i Raciborz. Zott Poljska proizvodi voćne jogurte, prirodne proizvode, dezerte, pića i Twarog.

Zott u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Mjesto u Bosni i Hercegovini, Gradačac, je specijalizirano za proizvodnju UHT mlijeka, prirodnih proizvoda i napitaka.

Održivost i humanitarni rad[uredi | uredi izvor]

Toplana na piljevinu[uredi | uredi izvor]

Toplana na piljevinu snabdijeva lokaciju u Mertingenu (Njemačka) sa energijom.

Plant-for-the-Planet[uredi | uredi izvor]

Od oktobra 2012. godine Zott zajednički organizira sa studentskom inicijativom „Plant-for-the-Planet“ (osnovana 2007.) u redovnim intervalima „Zott Plant-for-the-Planet Academies“. Djeci se na zabavan način predstavljaju pitanja o klimatskoj pravdi i ekološkoj zaštiti.

Kids run for Kids[uredi | uredi izvor]

Od školske 2009/2010 godine Zott je sponzor „Kids run for Kids“ (moto: u pokretu napraviti razliku) inicijativa, koja se zalaže za SOS dječija sela u Njemačkoj i širom svijeta. Sa mnogo simpatije i neprekidnom posvećenošću donose inicijative aspekata edukacije ishrane, fizičke aktivnosti i socijalnog angažmana bliže publici.

GM-slobodan[uredi | uredi izvor]

„Znati odakle dolazi i šta je u tome“ su dvije glavne tačke od interesa za njemačke konzumente. Anketa u ime Zott-a na Forsa Institutu, također pokazuje da je za 85 % njemačkih konzumenata važno da je hrana proizvedena bez GM-a. To je također važno za Zott iz Mertingena. Stoga su „Zottarella“ i „Bayerntaler“ promijenjeni u „garantovano bez GM-a i iz slobodne ispaše“.

Zott kvalitetno mlijeko proizvedeno sa ljubavi[uredi | uredi izvor]

Program “ Zott kvalitetno mlijeko proizvedeno sa ljubavi“ adresiran je prvenstveno na sve njemačke proizvođače Zott-a. Sa ovim programom Zott razvija jedan koncept koji je internacionalno prilagodljiv u idućim godinama u Poljskoj, Češkoj Republici i Bosni i Hercegovini. Zajedno sa proizvođačima svog mlijeka, Zott je ostvario mnoge velike i male mjere za podnošljivu i održivu poljoprivredu u budućnosti, koja se reflektira kod različitih komponenata ovog programa.

Johanniter Bozični kamion[uredi | uredi izvor]

Od 2010. godine zaposleni u Zott-u sudjeluju u „Johanniter Božični kamion“ inicijativi kako bi donijeli duh Božića (paketi sa iznenađenjima kao igračke itd.) siromašnim porodicama u Istočnoj Evropi. Od 2012. godine djeca iz vrtića, obdaništa i škola u Mertingenu koriste priliku da učestvuju u događaju koji organizira Zott. Svake godine Zott podržava ovu inicijativu sa posebnim kamionom i vozačem.

Brendovi[uredi | uredi izvor]

Monte[uredi | uredi izvor]

Monte je jedan od najpoznatijih svjetskih brendova Zott-a. Monte je dostupan u preko 40 zemalja. Monte je dezert sa kombinacijom mliječne kreme, lješnjaka i čokolade.

Orginal Dupli odjeljak Plus Za ponijeti
Monte pakovanje od četiri Monte biskvit od putera Monte i karamela sos Monte napitak
Monte pakovanje od šest Monte kapućino loptice Monte i čokoladni sos Monte užina
Monte Maxi Monte hrskavo Monte i kapućino sos
Monte samostalni Monte višnja

Krem jogurt[uredi | uredi izvor]

Zott krem jogurt je kremasti jogurt koje je dobro poznat u Njemačkoj i Austriji. Krem jogurt je dostupan u više varijacija i ukusa.

Zottarella[uredi | uredi izvor]

Zottarella je brendirana Mocarela Zott-a. Proizvedena od mlijeka garantovano bez GM-a i iz slobodne ispaše. Zottarella je dostupna u brojnim različitim gramažama i ukusima.

Jogobella[uredi | uredi izvor]

Jogobella je poznati vodeći i tržišno brendirani poljski jogurt od Zott-a.

Reklame[uredi | uredi izvor]

Na Zott televizijskoj reklami Maxl Graf i Roberto Blanco se vide kao slavni. U 2010. godini kompanija je regrutovala golmana Njemačke Rene Adlera i njegovog brata Rica za nekoliko reklama brenda „Monte“. U 2013. godini Zott je promijenio ambasadore brenda za „Monte“. Od tada svjetski prvak u surfanju Philip Köster i njegova sestra Kyra reklamiraju „Monte“. U 2013. godini Monte višnja i Monte užina su predstavljeni u Poljskoj od strane poljske zvijezde odbojke Bartosza Kureka. To je bio drugi put da Bartosz reklamira za Zott Monte. Csaba Vastag je mađarski muzičar i od 2013. godine ambasador brenda za Zott Monte u Mađarskoj.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Zott redovno dobija nagrade od nezavisnih institucija za visoku kvalitetu proizvoda, kao što su Bundesehrenpreis, PriMax kao i zlatne, srebrne i bronzane medalje Njemačkog Poljoprivrednog Društva (DLG).

  • 1986: Zott je nagrađen sa „Goldener Zuckerhut“ za krem jogurt.
  • 2010: Viši menadžer Zott-a, Frieda Reiter (rođena 1930), proglašena je počasnim građaninom Mertingena 18. septembra 2010. godine. Mljekara je nazvana po njenom svekru Georgu Zottu.
  • 2013: Zott je nagrađen 11 puta u nizu za Primax od Njemačkog Poljoprivrednog Društva (DLG).
  • 2014: Zott je nagrađen po peti put sa nacionalnom nagradom Njemačkog Federalnog Ministarstva prehrane i poljoprivrede (BmEL).