Zvono (nagrada)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

ZVONO je naziv nagrade simbolički i vrijednosno označava i njen smisao. Nagrada nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi, grupi važnoj za razvoj i historiju moderne/savremene umjetnosti u svakoj od zemalja u kojoj se nagrada dodjeljuje.

Nagrada za Bosnu i Hercegovinu dobila je ime po umjetničkoj grupi ZVONO koju su 1982. godine u Sarajevu osnovali Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić. Oni grupi daju ime po kafeu ZVONO u kome se najčešće okupljaju. Kao tek završeni studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, upućeni u savremene umjetničke tokove, ne čekaju da budu prepoznati u postojećem sistemu umjetnosti. Željni promjene, formiraju grupu koja će djelovati van institucija i na način do tada nepoznat i nepriznat u našoj umjetničkoj sredini. Organiziraju umjetničke akcije, performanse, izložbe na najneuobičajenijim mjestima: barovima, ulicama, izlozima prodavnica, u prirodi. Njihove grupne akcije (igre na stadionima, parodije i zabave) izraz su generacijske samo-identifikacije, dok svako od njih u svom individualnom radu traži i razvija vlastitu plastičnu formu i poetiku u širokom spektru "Nove slike" ("New Image") osamdesetih godina. Aktivnost grupe ZVONO (posebno njen izrazito aktivistički odnos prema kulturnom prostoru u kojem djeluje) pretstavlja najradikalnije 'ponašanje’ na umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine toga vremena.

"... Kao da su ovi umjetnici pošli od pretpostavke da ono što se u našoj istoriji moderne umjetnosti praktično nije dogodilo može biti nadoknađeno jednim panterski furioznim gestom apsolviranja brojnih tema i problema iz savremene svjetske umjetnosti."

Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji većina članova raselila se po svijetu, od Evrope, Amerike do Kanade.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]