Ćazim Hadžimejlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ćazim Hadžimejlić (Zenica 1964.- ) je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.[1] Osim matične institucije, predaje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu od 2004. godine. Diplomirao je na Univerzitetu Mimar Sinan u Istanbulu (1991), magistrirao na Univerzitetu Marmara u Istanbulu (1994), doktorirao na Univerzitetu Mimar Sinan (1997) s tezom Umjetnost knjigovestva i unikati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, Bosna i Hercegovina: njihov značaj, zaštita i čuvanje. Kaligrafsku diplomu za sulus i nesh pismo dobija od Hasana Çelebije, a kaligrafsku diplomu za talik pismo od prof. dr. Ali Alparslana. Na Univerzitetu Mimar Sinan, Fakulteta primjenjenih umjetnosti, odsjek "Umjetnost knjige, konzervacija i restauracija" predaje od 1992. do 2002. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima, a veliki broj naučnih skupova je sam inicirao i organizovao.

Od 2000. godine predaje na Univerzitetu u Sarajevu grupu predmeta iz konzervacije i restauracije, umjetnosti knjige i kaligrafije na više odsjeka Akademije likovnih umjetnosti; od 2004. godine, teorijske predmete iz historije umjetnosti na Odsjeku za historiju, potom na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta, a od 2014. godine predaje i nositelj je obaveznih kolegija iz konzervacije umjetničke i kulturne baštine na dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi interdisciplinarnog studija Akademije likovnih umjetnosti i Prirodno-matematičkog fakulteta. Od 2021. također predaje kaligrafiju na Odsjeku za arapski jezik i književnost Katedre za orijentalne jezike i književnost Islamsko-pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici.[2]

Od 2003. je pokretač, osnivač i glavni urednik Kelamu'l Šifa, časopisa za historijsko naslijeđe, tesavuf i kulturu.[3] Glavni predmet njegovih istraživanja je islamsko i bosanskohercegovačko naslijeđe s fokusom na kaligrafiju, umjetnost knjige, ebru, kozervaciju, te historiju umjetnosti. Objavio je četiri knjige: Umjetnost islamske kaligrafije (2009), Umjetnost islamskog knjigovestva (2011), Ebru – umjetnost slikanja na vodi (2014), 40 bosanskohercegovačkih mushafa (2022), te 43 naučna i stručna rada.

Aktivni je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i predsjednik Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Prof. dr. Hadžimejlić Ćazim, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo". Arhivirano s originala, 7. 8. 2020. Pristupljeno 29. oktobar 2020.
  2. ^ "Hadžimejlić Ćazim". Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo. Arhivirano s originala, 15. 4. 2023. Pristupljeno 15. 4. 2023.
  3. ^ "Kelamu'l Šifa'- Online". Pristupljeno 29. oktobar 2020.