Ćiril Iveković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ćiril Metod Iveković je arhitekta, rođen u Klanjecu 1864. godine, današnja Hrvatska. Završio je Višu obrtnu školu u Beču. U periodu 1885-1889 studirao je arhitekturu u Beču. Uradio je dvorišno pročelje carskog dvora i dvorskog Historijskoumjetničkog muzeja.

Zgrada Vijećnice u Brčkom u pseudomaurskom stilu

U službi Zemaljske vlade u Sarajevu je od 1890-1896. godine. Nakon zaposlenja uradio je projekat Carinarnice, koja je srušena između dva svjetska rata.

Zgradu Vijećnice u Brčkom projektovao je 1892. godine u pseudomaurskom stilu. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Cijela kompozicija objekta komponirana je po principu stroge simetrije sa središnjim, jače izbačenim rizalitom i dva manja kutna rizalita.

Današnji izgled parka na Ilidži

Malo je poznato da je Iveković 1893. godine tvorac prvog parka po uzoru na evropske koji je nastao na osnovu projekta. Izveden je bez ikakvih predhodnih ograničenja na do tada neuređenom terenu uz banjski i hotelski kompleks na Ilidži koji je takođe tada bio u izgradnji. Park je imao sasvim preciznu baroknu osnovu, sa pažljivo oblokovanim cvjetnim rondelima i drvenim paviljonom kao kafanom, na vještačkom brijegu. Park je sadržavao vještačka jezerca sa kanalima i drvenim mostićima. Unutar dijela sa zelenilom bio je zooložki vrt. Park je počeo da se degradira poslije prvog svjetskog rata, tako da današnji park skoro da nema ništa sa prvim rješenjem.[2]

Završio je projekat Sarajevske vijećnice 1894. godine, koji je započeo Alexanderu Witteku. Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja od 1892. do 1894. godine. Vijećnice zvanično je predata na upotrebu 1896. godine.

Radio je na obnovi Ali-pašine džamije 1894. godine.

Projekat Medrese u Travniku uradio je 1895. godine.

Nakon toga seli se u Dalmaciju, a 1920 u Zagreb gdje je i umro 1932. godine. Radio je kao profesor na Višoj tehničkoj školi. Izabran je za člana Jugoslavenske akademije 1922. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Ibrahim Krzović - Arhitektura secesije u Bosni i Hercegovini, Kulturno naslijeđe, Sarajevo

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Vijećnica u Brčkom" (PDF). kons.gov.ba. Pristupljeno 10. 9. 2017.[mrtav link]
  2. ^ "Nedžad Kurto: ARHITEKTURA BIH- Razvoj bosanskog stila". Kulturno naslijeđe, Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2017.