Kartum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kartum
الخرطوم
Grad
Grb
Država  Sudan
Savezna država Kartum
Nadmorska visina 381 m
Površina 22,142 km2
Stanovništvo 605,77 (2014)
 - Urbana zona 5,490,000
 - Metro 5,274,321
Gradonačelnik Manuela Carmena
Vremenska zona UTC+2

Kartum (الخرطوم al-Kharṭūm) je glavni grad države Sudan. Nalazi se na sutoku Plavog i Bijelog Nila, gdje se obje rijeke spajaju u Nil.

Kartum je 1821. godine osnovao vladar Egipta Ibrahim paša. Grad je postao regionalni centar trgovine. Trgovina se razvila zbog značajnog položaja na spoju Plavog i Bijelog Nila, a na tom mjestu su do Nila dolazili tradicionalni karavanski putevi.

Kartum se nalazi u pustinjskoj klimi. Temperature su cijele godine visoke, a kiša pada samo tokom dva ljetna mjeseca. Zbog toga je Nil glavni izvor vode za grad. U okolini grada postoje značajne poljoprivredne površine koje se natapaju vodom iz Nila.

Veliki Kartum je konurbacija (sistem spojenih gradova) koja se sastoji od Kartuma, Sjevernog Kartuma ili Bahrija (industrijski grad sa sjeverne strane Plavog Nila koji je povezan s Kartumom ali ima status posebnog grada) i Omdurmana (poseban grad sa zapadne strane Bijelog Nila povezan s Kartumom).

Historija[uredi | uredi izvor]

Kartum je osnovao 1821. godine, 24 kilometra sjeverno od drevnog grada Soba, Ibrahim-paša, sin egipatskog vladara Muhameda Ali-paše, koji je uključio Sudan u svoje carstvo. Kartum je prvobitno služio kao ispostava egipatske vojske, ali je naselje brzo preraslo u regionalni centar trgovine. Također je postao žarište trgovine robovima. Kasnije je postao administrativno središte i službena prijestolnica Sudana.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kartum se nalazi usred naseljenih područja u Sudanu, u gotovo sjeveroistočnom središtu zemlje između 15 i 16 stepeni geografske širine, te između 31 i 32 stepena geografske dužine prema istoku. Kartum označava konvergenciju Bijelog Nila i Plavog Nila. Kartum je relativno ravan, na nadmorskoj visini od 385 metara, dok Nil teče sjeveroistočno pored Omdurmana do Shendija, na nadmorskoj visini od 364 metra.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Nakon potpisivanja historijskog Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između vlade Sudana i Sudanskog narodnooslobodilačkog pokreta (SPLA), Vlada Sudana započela je masivan razvojni projekt. U 2007. godini najveći projekti u Kartumu bili su razvojni projekat Al-Mogran, dva hotela s pet zvjezdica, novi aerodrom, most Mac Nimir i most Tuti koji povezuje Kartum s otokom Tuti.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Muzeji[uredi | uredi izvor]

Najveći muzej u Sudanu je Nacionalni muzej. Osnovan je 1971. godine, sadrži djela iz različitih epoha historije Sudana. Među eksponatima su dva egipatska hrama Buhen i Semna, koje su izgradili kraljica Hatšepsut, odnosno faraon Tutmosis III, ali su prebačeni u Kartum nakon poplave jezera Nasser.

Republikanski muzej palača, otvoren 2000. godine, nalazi se u bivšoj anglikanskoj katedrali Svih svetih, pored historijske predsjedničke palate.

Etnografski muzej nalazi se na Sharia al-Jama'a, u blizini mosta Mac Nimir.

Botaničke bašte[uredi | uredi izvor]

Khartoum je dom malog botaničkog vrta, u okrugu Mogran.

Međunarodni odnosi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "İstanbul'un Kardeş Şehir, İşbirliği Protokolleri ve Mutabakat Zaptı/İyi Niyet Mektupları". Arhivirano s originala 16. 3. 2015. Pristupljeno 21. 6. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)