UEFA program licenciranja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

UEFA program licenciranja je set zakona, smjernica i preporuka fudbalskim savezima i klubovima koje je izdala krovna evropska organizacija - UEFA.


Proces licenciranja[uredi | uredi izvor]

U martu 2003. godine UEFA je donijela odluku kojom se nalaže licenciranje svih fudbalskih klubova. Prema toj odluci klubovi bez UEFA licence se ne bi mogli takmičiti u euro kupovima od sezone 2004/2005. Takođe, od sezone 2006/2007 klubovi bez licence neće se moći takmičiti ni u domaćim ligama. Svaki klub može izabrati agenciju za licenciranje, ali će morati proći i UEFA-inu kontrolu. Zbog obima posla UEFA je poslije odlučila da proces vođenja klubova kroz postupak licenciranja prepusti nacionalnim savezima ali da licence izdaje tek nakon vlastite kontrole ispunjenja uslova. Nakon što klub zajedno sa nezavisnom agencijom autorizovanom za posao kontrole ispuni sve uslove iz zahtjeva UEFA će u roku od dva mjeseca izvršiti kontrolu. Ukoliko nacionalni fudbalski savez prijavi za licencu klub koji ne ispunjava uslove UEFA može suspendovati savez, novčano kazniti i zabraniti mu takmičenje u kvalifikacijama za prvenstvo evrope.

Uslovi za dobijanje UEFA licence[uredi | uredi izvor]

Uslovi za dobijanje licence su rigorozni i dijele se u pet kategorija: Sport, Finansije, Infrastruktura, Osoblje i Administracija i Pravo.


Sport[uredi | uredi izvor]

Svaki klub mora imati formirana tri mlada tima (od 12-18 godina) koja se takmiče u odgovarajućim nacionalnim ligama. Nacionalni savezi su odgovorni za formiranje liga u kojima će se timovi takmičiti.

Finansije[uredi | uredi izvor]

Klub ne smije imati dugove prema igračima, rukovodstvu ili pravnim licima. Također ne smije postojati dug prema drugim klubovima (transfer i sl.). Prije početka svake sezone klub mora prikazati trenutni finansijski izvještaj na kojem se može vidjeti stanje finansija. Ukoliko prema izvještaju klub nema dugova može se takmičiti u euro takmičenju.

Infrastruktura[uredi | uredi izvor]

Stadion mora imati najmanje 3 000 natkrivenih sjedećih mjesta, sobu za prvu pomoć, prikladne uslove za medije (kabine za prenose, opremu za prenose i sala za press konferencije). Teren sa prirodnim ili umjetnim travnjakom propisane veličine. Potvrdu o sigurnosti od lokalnih vlasti i plan za evakuaciju u slučaju nesreće.

Osoblje i Administracija[uredi | uredi izvor]

Klub mora imati trenera sa licencom (A licenca NS BiH u Bosni i Hercegovini) koji će biti odgovoran za prvi tim, menadžera koji će biti odgovoran za administrativne poslove (organizovanje utakmica, predstavljanje kluba pri savezu, obavljanje pregovora i dogovora sa drugim klubovima) i službenika za finansije koji će biti odgovoran za finansije u klubu. Svi igrači u prvom timu moraju biti pod profesionalnim ugovorom.

Pravo[uredi | uredi izvor]

Glavni pravni uslov je da je klub član UEFA klupske ascijacije i da poštuje zakone i statute FIFA-e, UEFA-e i nacionalnog saveza.

Program licenciranja u BiH[uredi | uredi izvor]

Kao što se i pretpostavljalo od samog početka bh. klubovi su naišli na mnoge prepreke pri dobijanju UEFA licence. Većina klubova nije imala problema sa dijelovima o sportu, administraciji i pravu, neki su imali problema sa uslovnošću stadiona. Najveći problemi su bili oko finansijskog uslova zbog velikih dugova skoro svih bh. klubova. Zbog velikih dugova prema igračima, trenerima i drugim klubovima bh. klubovi su tražili pomoć NS BiH i odgađanje rokova. Reprogramiranjem, i zaduživanjem kod banaka svi klubovi koji su se kvalifikovali za euro takmičenja za sezonu 2004/2005. uspjeli su dobiti licencu. Međutim u slijedećoj sezoni, 2005/2006. zbog neispunjavanja finansijskih uslova drugoplasiranom iz Premijer lige BiH Željezničaru i osvajaču Kupa BiH Sarajevu je uskraćena licenca za nastup u Uefinim takmičenjima te su umjesto njih BiH u Evropi predstavljali Žepče i Široki Brijeg.

Licence za Premijer ligu[uredi | uredi izvor]

U narednoj sezoni Premijer lige BiH svi klubovi će morati proći proces licenciranja. Prema dosadašnjim informacijama iz NS BiH vodeći klubovi iz prethodnih sezona su predali svu dokumentaciju potrebnu za dobijanje licence i biće im dozvoljeno takmičenje.