Mighty Morphin Power Rangers

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mighty Morphin Power Rangers
Logo serije u uvodnoj špici
AutoriHaim Saban
Shuki Levy
RazvojDouglas Sloan
Jackie Marchand
GlumciAustin St. John
Walter Emanuel Jones
David Yost
Thuy Trang
Amy Jo Johnson
Jason David Frank
Steve Cardenas
Johnny Yong Bosch
Karan Ashley
Catherine Sutherland
Paul Schrier
Jason Narvy
Robert L. Manahan
Richard Steven Horvitz
Machiko Soga
Barbara Goodson
Ed Neil
Robert Axelrod
Kerrigan Mahan
PorijekloSjedinjene Američke Države SAD
Originalni jezikEngleski jezik
Br. sezona3
Br. epizoda145 (sve tri sezone)
Produkcija
Izvršni producentiWinston Richard
Tony Oliver
Douglas Sloan
ProducentiRonnie Hadar
Jonathan Tzachor
Trajanje22 minute (bez reklama)
Emitiranje
Originalna mrežaFox Network
Emitiranje28. august, 199327. novembar, 1995
Profil na IMDb-ju

Mighty Morphin Power Rangers (često skraćivan od strane fanova kao MMPR) je Američka akcijska televizijska serija napravljena za američku publiku na osnovu dijela Japanske Super Sentai franšize, Kyōryū Sentai Zyuranger. Serija je sa svojom tematikom za nekoliko mjeseci lansirana u popularnu kulturu. Serija se pod originalnim imenom Mighty Morphin Power Rangers prikazivala od 1993. do 1995. i dobila je i film, Mighty Morphin Power Rangers: The Movie.

Treća i četvrta sezona je napravljena po elemntima Super Sentai serija, Gosei Sentai Dairanger i Ninja Sentai Kakuranger, ali kostimi Zyurangera su rijetko korišteni, a pet glavnih Dairanger odijela nikada nisu iskorištena, jedino je Kiba Ranger (Bijeli Power Ranger) korišten u mini serijalu Mighty Morphin Alien Rangers. Serijal je produciran od strane MMPR produkcije a distribuiran od strane Saban Entertainmenta, a prikazivan na Fox Kids kanalu.

U 1996., Mighty Morphin serijal je povučen jer je kao serijal pratio dešavanja i promjene u produkciji i snimanju serijala Super Sentai koji je mjenjao ime, glumačku postavu i priču svake godine; pa tako je Power Rangers franšiza rođena. Power Rangers i sada se prikazuje, a glavni koncept MMPR-a je izmjenjen nadolazećim serijalima.

Sinopis[uredi | uredi izvor]

Radnja serije se odvija u gradu Angel Grove, Kalifornija. Dva nepažljiva astronauta u istraživanju mjeseca pronađu kutiju u obliku kontenjera kada se je otvorili neznajući oslobodili su zlu Ritu Repulsu, iz njenog iz njenog 10 000 godina dugog zatvoreništva. Ona je sa svojom vojskom zlih svemirskih čudovišta planira da osvoji najbližu planetu to je: Zemlja. Kada Zordon koji je prije toliko dugo vremena borio se protiv Rite i zatvorio je u kontener, sazna za Ritin bijeg on naređuje svom robotskom pomoćniku, Alphi 5, da poronađe pet talentovanih "tinejdžera sa stavom" da brane Zemlju od Ritinih napada. Alpha je izabrao Jasona Lee Scotta, Kimberly Hart, Zacka Taylora, Trini Kwan i Billy Cranstona. Zordon im daje moć da se pretvore u Power Rangere, arsenal različitog oružja i velike mašine koje se zovu Zordovi i koje se mogu spojiti u Megazorda.

Serija počinje kada Rangeri susreću Ritu Repulsu, njenu mrežu čudovišta i vojsku čudnih bića koji se nazivaju "Glineni". Oni uspijevaju da se odbrane pa Rita odlučuje da nađe novi način da napada Zemlju i da uništi Power Rangere i to tako što će ih napadati sa Rangerima kao što su oni. U namjeri da napravi zlog zelenog Rangera Rita kidnapuje i ispira mozak Jasonovom prijetelju koji je poznat u Angel Grovu po svojim borilačkim vještinama. To je Tommy Oliver, on prolazi Ritin test i postaje Zeleni Ranger kroz epizodu iz pet dijelova, „ Zeleno sa zlim“. On dobija Mač Tame koji predstavlja novi izvor moći zla, ali kasnije Jason ipak pobijedi. Nakon toga on odlučuje da sa preostalom moći brani Zemlju od zla i to stavlja na prvo mjesto. Njegov Zord Zmaj dobija sposobnost da se spoji sa zordovima ostalih Rangera i da stvori još bolju i još jaču kombinaciju Mega Zmaj Zord (Mega Dragon Zord).

Dugo vremena Billy radi na poboljšanju mašina, a Tommy se zbližava sa Kimberlyu. Trini radi na poboljšanju okoline, Zack pokušaje da se zbliži sa Angeli, Jason nastavlja da trenira svoje sposobnosti. Ali svi oni razmišljaju na vrijeme prije nego što su bili Power Ranegri jer su izgubili dosta slobodnog vremena da bi spašavali čovječanstvo. Nakon što se Tommy pridružio Rangerima, Rita se koncentriše na uništenje Tommyevih moći. Ona koristi specijalan vosak da bi stovorila svijeću i Tommiya pomoću nje vralila sebi. Kada svijeća Tommya nosi u dimenziju Jason ga prati i bori se protiv Goldara da bi ga oslobodio. Nakon toga Rita naređuje svojim čudovištima napad na Angel Grove da bi pobijedila Jasona i njegove prijatelje. Na kraju Tommy gubi svoju moć da bi se drugi Rangeri mogli morfirati. Tommy bira Jasona koji osjeća krivicu zbog gubitka Tommiyevih moći, prihvata biti vođa rangera u spašavanju grada.

Pet Rangera nastavljaju štititi Zemlju od napada Rite Repulse, a Jason spaja moć Zelenog Rangera sa svojom vlastitom Crvenom moću. Priča se dalje nastavlja kada se kidnapuju svi roditelji učenika iz Angel Grove Srednje Škole uključujući i roditelje pet rangera, i tada rangeri bivaju prisiljeni da predaju svoje Power novčiće u zamjenu za sigurnost svojih roditelja. U toj razmjeni, Goldar prihvata novčiće, ali ipak i dalje zadržava roditelje zarobljene. Da bi stvari bile gore, Rita ispere mozak Billyu i naređuje mu da ukrade Dragon Dagger i preda ga Goldaru koji sa njim uzima Dragonzorda i s njime napada grad koji više nema zaštitu Power Rangersa. Nemajući svojih moći koje bi mogli koristiti, Jason kaže da još uvijek posjeduje Zmajev Novčić (Dragon Coin). Tommy se vraća, i prihvata da bude dio opasnog procesa u kojem Zordon prebacuje energiju iz sebe u Zmajev Novčić, i time omogućava Tommyu da morfira u Zelenog Rangera još jednom. On vraća nazad i novčiće i dagger, što ga je skoro koštalo života, jer je mogao poginuti od elektromagnetskog polja koje čuva te stvari. Rangeri vraćaju njihove moći i bore se za sigurnost njihovih roditelja. Tokom borbe, Tommy biva povrijeđen od električnog polja jer nije uključio štit za elektro napade. On još jednom koristi svoje moći kako bi spasio dan, ali one rade samo nakratko i za to kratko vrijeme on dobija moći od Zordona koji šalje vlastitu energiju Tommyu koji ju je izgubio, pokušavajući da prikrije da su moći Zelenog Rangera potpuno izgubljene. Sa svakom bitkom u kojoj se traži da bude prisutan, Tommy mora odlučivati da li će potrošiti ostatak svoje energije.

Nakon mnoštva poraza, Ritino mjesto u njenom dvoru zauzima njen gospodar, Lord Zedd. Iznerviran njenim porazom, on preuzima Mjesečevu Bazu, a smjenjuje Ritu i šalje je u svemir sa Svemirskim Glupanima, a onda pokreće svoju novu borbu protiv Power Rangersa, ovoga puta je usmjeren na jačanje čudovište tokom borbe i onemugućavanja da ga rangeri unište. Isto tako Zedd se fokusira i na napade na moći Zelenog Rangera tako nastavlja gubiti vrijeme porazima u svakoj bitki, a Rangeri sve više unapređuju svoje zordove, pa tako uspijevaju da zordove transformišu u mitske zvijeri znane kao Munjozordovi (Thunderzords), sa također novom mogućnošću, mnogo moćnijom kombinacijom zordova, Thunder Megazordom. Nakon toga Tommy gubi moći Zelenog Rangera i napušta grupu za neko vrijeme.

Malo kasnije, Zordon i Alpha biraju Tommya da postane novi Bijeli Power Ranger. Kasnije, Jason, Zack i Trini su odabrani za Svjetsku Mirovnu Konferenciju u Švicarskoj i prisiljeni su da napuste tim. Njihove moći su prebačene na tri nova člana koja su odabrana od Zordona; ; Rocky DeSantos, Adam Park i Aisha Campbell. Rita se kasnije vraća, zavodi Zedda i tako mu postaje partnerica. Nesretan sa povratkom zla koje ga je natjeralo da bude sluga, Goldar napravi nekoliko pokušaja da okrene Zedda protiv Rite i tako da joj se osveti za sve. Kasnije kada Goldar otkrije da je Rita dala Zeddu ljubavni otrov, ona pokušava naći protuotrov uz pomoć Fincha, ali ipak na kraju saznaju da je Zedd ionako zaljubljen u Ritu.

Rito Revolto, Ritin skeletalni brat, kasnije dolazi na Zemlju, sa grupom čudovišta koja mu pomažu, pokušava rangerima unišiti Thunderzordove. Ipak Rito uspijeva uništiti Dinozordove, a Power Novčići su oštećeni pred popravku. U nevolji, Rangeri pozovu Ninjor, tvorca Power Novčića koji im daje Ninja Novčiće i Ninjazordove.

Kasnije, jedna djevojka iz Australije koja se zove Katherine Hillard dolazi u Angel Grove. Njena najbolja prijateljica je Kimberly, koja hoda sa Tommyem. Kasnije se saznalo da je Rita uhvatila Katherine u njenu najmoćniju čaroliju. Kao rezultat, ona krade Kimberlyin Crane novčić koji oslabljuje moć i životnu snagu Rozog Rangera, što se dešava i ostalim rangerima koji su povezani sa svojim novčićima. Katherine nekako pobijedi čaroliju, i vraća novčić Kimberly. Kako je već izgubila vezu sa novčićem i prema Zordonovoj deklaraciji njeno vrijeme Rangera je prošlo, i Kimberly sada ima vremena da ostvari svoje atletske snove. Ona odlazi sa vozom za Pan Globals i odlučuje da svoj novčić preda Katherini, koja time postaje Rozi Ranger. Iako je napočetku imala strah i bojala se da ne uspiju ipak to je zasjenilo želja za borbom protiv zla, Katherine ipak postaje bolja osoba zbog njene službe Rangerima.

Nakon nekoliko nekoliko neuspješnih bitki, Zedd i Rita se pridružuju Ritinom ocu, Master Vileu. Iznerviran svoj neuspješnim pokušajima da uništi rangere, on svoje vrijeme ovoga puta posvećuje, uništenju ninja novčića i eliminisanju njegovog protivnika Ninjora. Ove činjenice su se desile u mini serijalu Mighty Morphin Alien Rangers, koja je prethodila sljedećoj inkarnaciji Power Rangera, koji su se zvali Power Rangers: Zeo.

Postava[uredi | uredi izvor]

Power Rangeri[uredi | uredi izvor]

Jason Lee Scott
(Austin St. John): Crveni Ranger Jason, priča malo i provodi većinu vremena trenirajući. On ima crni pojas u karateu i ide u Angel Grove srednju školu. Ali kao vođa rangera on može brzo odlučiti šta treba uradti. On predaje svoju moć Carlosu kada bude izabran za konferenciju mira u Švicarskoj (Sezona 1-2). U četvrtoj sezoni Jason se vraća kao zlatni Ranger da bi pomogao Zeo Rangerima
Zack Taylor
(Walter Jones): Crni Ranger Zack ima uvijek svježu riječ na usnama i to se ogleda u njegovom životu. On je opušten, fin, živi iz dana u dan i popularan je. Često provodi vrijeme sanjajući i u plesnom salonu jer je život dao Hip Hopu. On ima gimnastičke sposobnosti koje često spaja sa plesom i borbom. On je zaljubljen Angelu koja ide u njegov razred, ali ona ne voli njega. On napušta rangera kada mora ići na konferenciju mira u Švicarsku. (Sezona 1)
Billy Cranson (David Yost)
Plavi Ranger Billy je veoma inteligentan i naučno nadaren. On je član u mnogim matematičkim klubovima i često sjedi za računarem. On mrzi borbe i pokušaje da ih riješi mozgom, a ne mišićima. On je stidljiv, ali se opušta kad je sa drugim Rangerima. On se povlači kao Ranger u četvrtoj sezoni ali često je u centrali da pomogne drugima. Nakon toga se povlači. (Sezona 1-3 kao plavi Ranger i sezona 4 kao pomoćnik u centrali).
Kimberly Ann Heart (Amy Jo Johnson)
Pink Ranger Kim je lijepa, inteligentna i ima jaku volju zato je najpopularnija učenica u Angel Grove srednjoj školi. Ali je ona ipak optimistična i fina. Najdraže joj je da ide u kupovinu sa svojom najboljom prijateljicom. Slučajno dobija sportsku ponudu u inostranstvu kada ja lord Zedd zamalo uništio njenu Pink moć. Ona je prepušta na kraju Kim (Sezona 1-3)
Trini Kwan (Thuy Trang)
Žuti Ranger Trini je mirna i inteligentna. Najčešće sačeka da vidi šta će se desiti pa onda odluči šta će raditi. Studira psihologiju, rado sakuplja lutke i talentovana je gimnastičarka. Ona je spremna pomoć i aktivna je u srednjoj školi. Ona predaje svoje moći Aishi kada mora ići na konferenciju mira u Švicarskoj. (Sezona 1)
Thomas Oliver (Jason David Frank)
Zeleni Ranger Tommy ja najosjećajni i zato u početku Rita uspijeva manipulirati sa njim i on se bori protiv ostalih Rangera. Kad shvati šta je uradio on se pridružava ostalim Rangerima. On ima crni pojas u karateu i često sam pokušaje pobijediti protivnika. On i njegov najbolji prijatelj Jason daju časove karatea i izglada da se Kimberly zaljubila u njega. Saznaje da su mu preci bili Indijanci i da je usvojen. Kasnije upoznaje svog brata Davida. Kada njegova zelena moć biva uništena i Jason napušta Rangere Zordon ga bira kao vođu grupe i daje mu bijelu moć. U Zeo sezoni Tommy postaje crveni Ranger. Brza nakon toga završava školu i postaje vozač utrka. U Turbo sezoni predaje svoju moć T. J.u. on se u sezoni Wild Force vraća za jednu epizodu da bi sabrao sve dotadašnje crvene Rangere da bi uništili preživjele Imperiuma robota. Tamo ga gledaju kao legendarnog Rangera zato što je tako dogu bio član tima. Ali stim nije kraj nakon što je postao doktor i predaje u srednjoj školi mora braniti svijet od Dr. Mercera i njegovih bio zordova i postaje crni Ranger, vođa Dino Thunder Power Rangera. U 13. sezoni dobijaju posjetu od S. P. D. Rangera da napokon pobijede Zeltrxa. (sezona 1-5 i 12 sezona).'
Rocky DeSantos (Steve Cardenas)
Crveni Ranger Rocky je karizmatičan i ima jako samopouzdanje. Otvoren je dobrodušan i uvijek spreman pomoći. Pošto je njegova majka njega i njegovih šest braće i sestara morala sama odgojiti, Rocky ranije počinje sa borilačkim vještinama da zaboravi svoje teško djetinjstvo. Kada rangeri dobijajau Zeo moć on postaje Plavi Ranger. Nakon završetka škole on trenira puno da se pripremi za turnir i tada se toliko povrijedio da je Justin morao ga zamijeniti u slijedećoj sezoni. (sezona 2-4)
Adam Park (Johnny Yong Bosch)
Crni Ranger Adam je pola koreanac pola amerikanac. Nakon što Zacky napušta tim Adam ga naslijeđuje. Adam je povučen i tih, iako to ne primjećuje zapravo on je jako pupularan. Posjeduje veliku dozu osjećajanost, disciplinovan je i ispunjava svaki zadatak sa svim srcem. Počinje rano sa treningom da bi dobio samopouzdanje. Kada Rangeri dobijaju Zeo moć, Adam postaje Zeleni Ranger. Kada završava srednju školu on postaje voditelj u TV emisiji, a u Turbo sezoni svoju moć prenosi na Carlosa.
Aisha Campbell (Karan Ashley)
Žuti Ranger Aisha je puna radosti i dobrote. Voli se družiti i time privlači simpatije. Ona voli da kupuje, pleše i da loše situacije pretvara u dobre. Kada pronalazi žuti Zeo kristal u Africi, ona ostaje kod svoje porodice i predaje ga Tanyi. (sezona 2-3)

Saveznici[uredi | uredi izvor]

Glumac Lik
David Fielding Zordon (Glas, 1993)
Robert L. Manahan (Akreditovan kao Bob Manahan) Zordon (Glas, na ekranu)
Richard Steven Horvitz (Akreditovan kao Richard Wood) Alpha 5 (Glas)
Kim Strauss (Akreditovan kao Kurt Strauss) Ninjor (Glas)
Paul Schrier Farkus "Bulk" Bulkmeier
Jason Narvy Eugene "Skull" Skullovitch
Richard Genelle Ernie
Henry Cannon (Neakreditovan) Mr. Kaplan
Royce Herron (Neakreditovan) Ms. Appleby
Gregg Bullock Lt. Stone
Ted Jan Roberts (Akreditovan kao T.J. Roberts) Prince Dex/Masked Rider

Neprijatelji[uredi | uredi izvor]

Glumac Lik
Machiko Soga Rita Repulsa (1993-1994)
Carla Perez Rita Repulsa
Barbara Goodson Rita Repulsa (Glas)
Ed Neil Lord Zedd
Robert Axelrod Lord Zedd, Finster, and Lokar (Glasovi)
Kerrigan Mahan (Akreditovan kao Ryan O'Flannigan) Goldar (Glas)
Tom Wyner (Neakreditovan) Master Vile (Glas)
Ami Kawai Scorpina
Wendee Lee (Akreditovan kao Wendee Swan) Scorpina (Glas)
Bob Papenbrook Rito Revolto (Glas)
Michael Sorich (Akreditovan kao Michael J. Sorich) Squatt (Glas)
Dave Mallow (Akreditovan kao Colin Phillips) Baboo (Glas)
Brad Orchard (Neakreditovan) Hydro Hog (Glas)

Arsenal[uredi | uredi izvor]

Power Morfer: Uređaj koji se drži u ruci i radi kada prima energiju od Power Novčića, svaki novčić predstavlja jedno predhistorijsko biće. Kada Zordon kaže "It's Morphin' Time!" ("Vrijeme je za morfiranje") Rangeri morfiraju, tako što kad u ruci drže njihove morfere, pritisnu dugme koje im daje specijalno odijelo sa specijalnim dodatcima koje je u stilu njihovog predhistorijskog bića.

  • "Dragonzord!" i kasnije "Tigerzord!"
  • "Mastodon!"
  • "Pterodaktil!"
  • "Triceratops!"
  • "Sabljasti Tigar!"
  • "Tiranosaurus!"

Kada su moći rangere bile uništene od strane Rita, njihovi Thunderzordovi demolirani, tim odlazi u Hram Moći u Pustinji da bi upoznali Ninjora, kreatora Power Novčića koji im svima daje nove novčiće sa Ninja vještinama. Kada su dobili njihove nove Ninja moći, rangeri dobijaju nove nazive:

  • "Bijeli Ranger Power!"
  • "Crni Ranger Power!"
  • "Rozi Ranger Power!"
  • "Plavi Ranger Power!"
  • "Žuti Ranger Power!"
  • "Crveni Ranger Power!"
  • Blade Blasteri: Svaki Ranger posjeduje na strani posjeduje blaster kojeg može pretvoriti u kratki mač. Ovo oružje se skoro stalno koristilo kroz prvu sezonu, ali kroz drugu i treću sezonu rjeđe se koristilo.
  • Power Blaster: Moćni dodatak koji nastaje spajanjem svih pet glavnih oružja rangera. Napravljen je za direktnu borbu, a napravljen uz spajanje oružja Power Bowa i Power Sjekire. Power Blaster je napravljen tako što je oružje Power Bow okrenuto horizontalno i dodat mu je mehanizam Power Sjekire u napadačkom stanju, i sa Power Daggerovim odvojenim Power Lance Maceom koji je povezan sa Bowom cijelom njegovom dužinom, sa njegovim sistemom za povrat, daje dodatnu snagu topu. Power Mač, ključ Blaster, je smješten u vrhu topa, slično kao strelica na vrhu luka koji je okrenut horizontalno. Power Blaster je korišten kod prvog tima, a kod drugog tima je napravljen sa mnogo moćnijim Power Topom.
    • Power Mač: Oružje Crvenog Rangera, koristi se jednom rukom i posjeduje veliku količinu energije koja se koristi kao oružje.
    • Power Sjekira: Oružje Crnog Rangera. Može se koristiti kao tradicionalna sjekira, ali kada se pomakne klizni mehaniznam, može se koristiti kao moćni top. Sjekira se koristi kao dio topa u Power Blasteru. U epizodi "On Fins And Needles" je prikazano da je sjekira toliko moćna da može probiti zemlju i unišiti čudovište Uspavana Ajkula. U epizodi "A Different Drum", Power Sjekira je nazvana "Kosmički Top".
    • Power Lance: Oružje Plavog Rangera. Može se uništiti sa dvije mini-lancevima koji se zovu Macei. U epizodi "A Different Drum", Power Lance je nazvat "Moćni Mace".
    • Power Bodeži: Oružje Žutog Rangera. U epizodi "A Different Drum", Power Bodeži su nazvani "Dino Bodeži".
  • Zamjev Štit: Zlatni štit kojeg nosi Zeleni Ranger kojeg češće upotrebljava za napad, najviše kada Zeleni Ranger koristi i njegove Power Bodeže. Zajedno sa prsnim štitom, Zeleni Ranger koristi i zlatnu ruku štit koji štiti njegova zapešća i zglobove. Set štitova, ili individualni štitovi, mogu se također prenijeti i na ostale rangere. Kao što je u slučaju kada je Zach, Crni Ranger, je dobio štit da ga zaštiti u epizodi "Oyster Stew". Kada su moći Tommya Zelenog Rangera polahko bile uništavane od Zelene Svijeće, on je svoje moći prenijeo na Jasona, i on je mogao kontrolisati sve što Zeleni Ranger posjeduje, uključujući Zmajev Štit, prateći štit, Zmajev Bodež, i Novčić Zmajeve Moći. Nakon što vraća svoje moći Zelenog Rangera, Tommy jednom i iskoristi štit. Štit je također teško prepoznati u Japanskoj verziji serije, dok je u Zyurangeru napravljen od aluminija i gume, a u MMPR-u je napravljen od blještavog poliestera i izgleda lažno.
  • Zmajev Bodež: Oružje Zelenog Rangera. Aktivira se kao pomoćno oružje Zelenog Rangera kada on pozove Drangonzorda ili aktivira deflektivne kapacitete Zmajevog Štita. Zamjenjen je Blade Blasterom u u arsenalu Zelenog Rangera. Tommy ima Blade Blaster kada ima dovoljno moći koju dobija od Zordona i to je prikazano u epizodi "Return Of An Old Friend". Ovaj slučaj nikada nije objašnjen i izgleda kao greška u produkciji. U drugoj sezoni u epizodi "The Green Dream", Zeleni Ranger mogao je biti viđen jednu staru Američku verziju bodeža.
  • Saba: Jedan zanimljiv dio arsenala Bijelog Rangera, koji se koristi uz Tigerzorda. Saba također može letjeti i može emitovati zrake lasera iz njenih očiju. Nakon destrukcije Thunderzodrova, nije bilo korištena, ali se prikazivala. Saba je dobijala glas od Tonya Olivera.
    • Specijalna Oružja: Da bi se odbranili od Ritinih Super Glinenih vojnika, Rangeri su trebali ove moćne blastere koje je čuvao Titanius Carrierzord.
    • Power Top: Velika guma za žvakanje koja izbacuje sfere energije, mnogo je moćniji od Power Blastera.
  • Metalni Štit: Specijalni štit napravljen za borbu protiv novih Tenga Ratnika. Povećava brzinu, jačinu i otpor u slučaju magičnih čarolija.
  • RADBUG: Billy modifikuje bijeli Volkswagen Beetle da bi s njime mogao letjeti zrakom i ići brzinom od 0 do 3,000 u 2.8 sekundi. RADBUG je korišten u teleportaciji u Komandni Centar za bilo koji slučaj.
  • Borbeni Bicikli: Borbeni Bicikli su se prvi puta prikazivali u epizodi prve sezone, "Calamity Kimberly", a nikada nisu bili imenovani pravim imenom. Rangeri su posjedovali motocikle, ali je Crveni Ranger imao svoje biciklo, a Žuti i Crni Rangeri su imali su dodatke u koje mogu sjesti Žuti i Rozi Ranger (Bazirano na "Road Saurersima" iz Zyurangera).
  • Ajkula Motocikli: Ajkula-temirani motocikli kreirani od fosilizirane drevne ajkule. Dvaput su korišteni tokom sezone tri. Katherine nikada nije koristila svoj Pink Shark Cycle tokom serije.
  • Moć Ninja Rangera: Kada su dobili nove moći od Ninjora, Rangeri su imali power-upove sa kojima su postajali Ninje. Nosili su maske i ninja odijela, i također su nosili amblem njihove Ninja Životinje (slično Ninja Novčićima) na njihovim uniformama (slično kao promocionalni bedž MMPR-a koji je izgledao kao Power Novčić i nosio se na prsima). Također su dobili nova ninja unapređenja kao super brzina, koristili su iluzije, i da odu ispod zemlje kada da bi izbjegli napad neprijatelja. Kada su se vraćali u svoju formu, rangeri su držali svoje ruke iza prednjeg dijela tijela, a ponekad sa jenom rukom sprijeda, a jednom otpozadi. Kada bi želejli morfirati, Rangeri bi povikali "Ninja Ranger moć, sada" ("Ninja Ranger Power, Now!") i tada bi iz njihovih ruku zabljesnila svjetlost koja bi ih pretvarala u Ninja Rangere. Ova forma nije jaka kao njihova originalna Power Rangers forma.

Zordovi[uredi | uredi izvor]

Zordovi su velika pojedinačna vozila svakog Ragera. Skoro svaki Ranger posjeduje svog zorda vođe često i više. Zordovi mogu biti mapravljeni po uzordu na životinje, vozila svemrske brodove ili humanoidne ratnike. Kada se više zordova spoji nastaje Magazord, Ultrazord ili neki drugi specijalni zord.

Dinozordovi[uredi | uredi izvor]

Dinozordovi su su bili prv zodrovi kojima su Power Rangeri imali pristup. On su bazirani na predhistorijskim bićima. U pilot epizodi oni su se nazivali Droidi.

1 Dragonzord može se kombinovati sa Saber-Toothed Tiger, Triceratopsom, i Mastodon Dinozordom da formira Dragonzorda u Borbenom Stavu.

Thunderzordovi[uredi | uredi izvor]

Kada su Dinozordovi bili zamrznuti i bili preuzeti od strane Zedda, Alpha uspijeva preusmjeriti energiju iz starih zordova u Thunderzordove. Ovi su zordovi bazirani na mitološkim bićima.

  • Thunder Ultrazord
    • Tor the Shuttlezord
    • Tigerzord, kontroliran od Tommya kao Bijelog Rangera Rangera 2
    • Thunder Megazord
      • Red Dragon Thunderzord, kontolisan od Jasona/Rockya kao Crvenih Rangera
      • Thunderzord Assault Team2
        • Harpija Thunderzord, kontolisan od Trini/Aishe kao Žutih Rangera
        • Jednorog Thunderzord, kontrolisan od Billya kao Plavog Rangera
        • Fenhuang Thunderzord, kontrolisan od Kimberly kao Rozog Rangera
        • Lav Thunderzord, konrolisan od Zacka/Adama kao Crnih Rangera
2 Tigerzord u ratničkom položaju može se kombinovati sa Thunderzord Assault timom da napravi Mega Tigerzord. Red Dragon Thunderzord u ratničkom položaju može vratiti Tigerzord tigarski položaj i isto tako i u konja neimenovane assault pozicije.

Ninjazordovi[uredi | uredi izvor]

Kada su Thunderzordovi bili uništeni od strane Rita (i nanešena su neka oštećena Power novčićima koji više nisu bili u upotrebi), Power Rangersi traže pomoć od Ninjora koji im daje Ninjazordove i unapređuje njihove moći.

Shogunzordovi[uredi | uredi izvor]

Kada je Zedd kidnapovao Ninjora i ukrao Falconzorda (s pomoći zle Katherine), on koristi Ninjora kao izvor energije za Shogunzordove i on kopira Ninjazordovu borbenu tehnologiju koristeći Falconzorda. Kada je Kimberly uhvaćena, on prisiljava rangere da iskoristi Shogunzordove za zlo, ali taj plana propada kada Billy pronađe način da Ninja novčićima preuzme kontrolu nad njima.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Kontraverze[uredi | uredi izvor]

U SAD-u i Kanadi, serija je izazvala mnogo reakcija i kontravezi kod roditelja koji misle da serija prikazuje previše nasilja za uzrast kome je serija predviđena. Mnoge televizije (u Kanadi) su prije početka serija postavljali upozorenja, koje su zahtjevali V-chip i Televizijski Ocjenjivački Sistem. U SAD-u, mnogo je primjedbi dostavljeno FCC-u. U 1993. YTV je izdtikdirala pravila za Kanadsku licencu za prikazivanje Mighty Morphin Power Rangers, i prema njima Power Rangers se smije prikazivati samo za propisanu publiku wikendom poslijepodne, to pravilo je trajalo i u Americi. Mnogo pritužbi je stizalo i u tek osnovani Kanadsko vijeće za standarde prikazivanja programa (Canadian Broadcast Standards Council) , i tako je YTV bila prisiljena da prekine prikazivanje Power Rangersa u svom programu zbog nasilja u seriji. YTV i nije bila članica CBSC-a, YTV je vratila ponovo u svoj program vratila seriju prije završetka prve sezone. Nakon ukidanja serije na YTV-u mnogo je poziva stiglo na broj YTV u kojima su gledatelji tražili povratak Mighty Morphin' Power Rangers na YTV, ali sljedeće verzije Power Rangersa se nisu prkazivale više na toj televiziji, osim reklama za igračke i video kasete. Nove verzije su prikazivane na Family TV-u.[1]

U Maleziji, dio njihove kampanje protiv Droge, riječ "Morphin" je cenzurisana, zbog toga što je riječ povezana s konzumiranje droge kroz frazu "Vrijeme je za morfiranje" ("It's morphin' time") koja se upotrebljava u seriji i koja je ispisana na ekranu, a to može navesti djecu na korištenje morfina. Kada je serija prikazivana na RTM-u (zajedno sa reklamama za igračke), serija je predstavljena kao Mighty Power Rangers, ili jednostavno Power Ranger. Litt Tak, malezijski dobavljač Power Rangers igrački od prvog prikazivanja Mighty Morphin Power Rangersa je sponoriral cijelu drugu sezonu i treću sezonu. U 2005., Litt Tak je skrenuo pažnju na distribuciju igračaka koje spadaju pod Power Rangers brend, da se ne mješaju sa igračkama iz Super Sentai serijala jer se u Maleziji počeo prikazivati Ninpuu Sentai Hurricaneger, koji je bio temelj za Power Rangers: Ninja Storm.[2]

U 1994, Novozelandska Vijeće sa standarde prikazivanje (Broadcasting Standards Authority – BSA) je primilo mnogo pritužbi od gledalaca i članove javnog života koji su upozorili na visok stepen nasilja u seriji. Glavni uzrok ovih pritužbi jeste to da serija prikazuje nasilje kao primarno sredstvo u borbi protiv nasilja, i to djecu koja prate seriju potiče na nasilje i time djeca postaju nasilnija i umišljenija. Odmah nakon odluke BSA, prikazivanje druge sezone serije na Televiziji Novog Zelanda (Television New Zealand) je prekinuto. Novi Zeland je jedina zemlja na svijetu koja je povukla ovu seriju od gledalaca.[3] DVD i video izdanja većine Power Rangers serija koji su sniani na Novom Zelandu može se naći u The Warehouse, generalni prodavač video izdanja serija i filmova.

U emisiji I love 90s na VH1 kanalu Amy Jo Johnson je intervijuirala mnoge članove Rangersa uključujući i Waltera Emanuela Jonesa, afroameričkog glumca, a ustanovila je da je Jones gulmio Crnog Rangera dok je njegova kolegica iz serije Thuy Trang koja je azijskog porijekla, glumila Žutog Rangera. U tom razgovoru ona je rekla da su dva glumca iz dvije različite rase glumile se uloge po bojama njihove kože.

Videoigre[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [1] Arhivirano 12. 4. 2007. na Wayback Machine – Kanadsko vijeće za prikazivanje programa – Regionalno vijeće Ontario 24. oktobar, 1994. odluka pozdravlja CanWest Globalovo prikazivanje serije.
  2. ^ Power Rangers linija igračaka na Litt Takovoj oficijalnom web-sajtu
  3. ^ Bpinnz.Pdf

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]