Assembler

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Motorola MC6800 Assembler programski jezik

Assembler je programski jezik niskog nivoa koji mašinski jezik specifične procesorske arhitekture predstavlja u ljudima čitljivom obliku.

Program u assembler-u se često označava i kao assembler kod. Taj kod se putem specijalnog kompajlera pretvara u mašinski kod koji je direktno izvršiv od strane procesora. Obrnuti proces pretvaranja mašinskog u assembler kod se naziva "disasembliranje".

Prednosti[uredi | uredi izvor]

Programi napisani u assembler-u se odlikuju mogućnošću slanja direktnih komandi procesoru kao i iskorištavanju cijelog dijapazona računarske arhitekture. Pošto ti programi rade praktično na nivou mašinskog koda, i sa sobom nemaju pomoćne konstrukcije, generalizacije koda i za mašinu slične "nebitne" stvari, su mnogo manji i brži od programa napisanih u nekom "konvencionalnom" programskom jeziku.

Nedostaci[uredi | uredi izvor]

Neke od glavnih mana takvih programa su loša čitljivost, (posebno izraženo pri velikim projektima), te složenost koda i praktično nemogućnost konvertovanja istog koda na drugu procesorsku arhitekturu. Zbog tih mana se assembler danas koristi samo u sistemima realnog vremena i ostalim specifičnim sistemima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Reiner Backer: Assembler - Maschinennahes Programmieren von Anfang an; rororo Taschenbücher Nr.61224; (2003); ISBN 3-499-61224-0

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: