Wikipedia:Čaršija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Go-next.svg Prečica: WP:Č

Internet-group-chat.svg Dobrodošli na Wikipedijinu čaršiju!

U ovom malom kutku Interneta možete porazgovarati o svim temama i postaviti sva pitanja za koja smatrate da zaslužuju pažnju. Predlažite, divanite i sijelite kako se to u Bosni i Hercegovini oduvijek radilo, sklapajte prijateljstva među članovima Wikipedijine zajednice i doprinesite promociji našeg lijepog bosanskog jezika.
Ako ne znate gdje postaviti neko pitanje, postavite ga ovdje.


Čaršija se automatski arhivira. Starije diskusije možete naći ovdje.
Tehnička pitanja postavite ovdje.


Postavi novi komentar


Call for comments on draft trademark policy[uredi | uredi izvor]

Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik EdwardsBot (razgovordoprinosi) 00:05, 19 novembar 2013‎ (CET)

Universal Language Selector will be enabled by default again on this wiki by 21 February 2014[uredi | uredi izvor]

On January 21 2014 the MediaWiki extension Universal Language Selector (ULS) was disabled on this wiki. A new preference was added for logged-in users to turn on ULS. This was done to prevent slow loading of pages due to ULS webfonts, a behaviour that had been observed by the Wikimedia Technical Operations team on some wikis.

We are now ready to enable ULS again. The temporary preference to enable ULS will be removed. A new checkbox has been added to the Language Panel to enable/disable font delivery. This will be unchecked by default for this wiki, but can be selected at any time by the users to enable webfonts. This is an interim solution while we improve the feature of webfonts delivery.

You can read the announcement and the development plan for more information. Apologies for writing this message only in English. Thank you. Runa 12:30, 19 February 2014‎ (UTC)

Sprijecite da se obrise[uredi | uredi izvor]

https://bs.wikipedia.org/wiki/Hasanaginica Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Abacusba (razgovordoprinosi) 22:30, 21 februar 2014

Prevod[uredi | uredi izvor]

Zdravo, ja sam Opsticleosman. Preveo sam jedan tekst sa engleskog na bosanski jezik. Molim vas pogledajte i komentarišite ako imate neke primjere. Hvala!

No one needs free knowledge in Esperanto[uredi | uredi izvor]

There is a current discussion on German Wikipedia on a decision of Asaf Bartov, Head of WMF Grants and Global South Partnerships, Wikimedia Foundation, who rejected a request for funding a proposal from wikipedians from eowiki one year ago with the explanation the existence, cultivation, and growth of the Esperanto Wikipedia does not advance our educational mission. No one needs free knowledge in Esperanto. On meta there has also started a discussion about that decision.

Spomeni mjesta[uredi | uredi izvor]

Šta mislite o ovim člancima "Pomeni nekog mjesta u nekom periodu"? Usput, treba biti "Spomeni...", ali nije to u prvom planu nego kratkoća (većinom). -- KWiki (razgovor) 14:35, 16 august 2014 (CEST)

Prebaciti "spomene" u glavni članak, jer su obično i glavni članci kratki, pa će dobro doći proširenje "spomenima". --Munja (razgovor) 14:39, 16 august 2014 (CEST)

SFF 20[uredi | uredi izvor]

Navratih u SA :) pa imam slika sa sff20, a nadam se da će ih biti još. Pa bih da ih uploadam, neka se filmski region okoristi. Mogao bih probati na commons.--palapabosnia (razgovor) 12:20, 18 august 2014 (CEST)

Moj prijedlog da ih uploaduješ na commons ;) Mogu dobro doći za korištenje na ostalim wikipedijama + promocija festivala, države... ;) --Golden Bosnian Lily (r) 13:11, 18 august 2014 (CEST)
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sarajevo_Film_Festival Evo ih, u svojoj kategoriji. --palapabosnia (razgovor) 14:16, 18 august 2014 (CEST)

Letter petitioning WMF to reverse recent decisions[uredi | uredi izvor]

The Wikimedia Foundation recently created a new feature, "superprotect" status. The purpose is to prevent pages from being edited by elected administrators -- but permitting WMF staff to edit them. It has been put to use in only one case: to protect the deployment of the Media Viewer software on German Wikipedia, in defiance of a clear decision of that community to disable the feature by default, unless users decide to enable it.

If you oppose these actions, please add your name to this letter. If you know non-Wikimedians who support our vision for the free sharing of knowledge, and would like to add their names to the list, please ask them to sign an identical version of the letter on change.org.

-- JurgenNL (talk) 19:35, 21 august 2014 (CEST)

Process ideas for software development[uredi | uredi izvor]

’’My apologies for writing in English.’’

Hello,

I am notifying you that a brainstorming session has been started on Meta to help the Wikimedia Foundation increase and better affect community participation in software development across all wiki projects. Basically, how can you be more involved in helping to create features on Wikimedia projects? We are inviting all interested users to voice their ideas on how communities can be more involved and informed in the product development process at the Wikimedia Foundation. It would be very appreciated if you could translate this message to help inform your local communities as well.

I and the rest of my team welcome you to participate. We hope to see you on Meta.

Kind regards, -- Rdicerb (WMF) talk 00:15, 22 august 2014 (CEST)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Molim pomoć oko termina[uredi | uredi izvor]

Je li na bh Wikipediji dozvoljen naziv „sveučilište“ za univerzitete u Hrvatskoj koji se tako službeno zovu? U članku „Milenko Brkić“ nalazim termin „Sveučilište u Mostaru“ i „Sveučilište/Univerzitet Hercegovina u Mostaru“. U članku „Drago Perović“ nalazim termin „Sveučilište u Zagrebu“. U nekom članku koji sam napisao termin „Sveučilište u Splitu“ preveden je u „Univerzitet u Splitu“. To mi ne izgleda konzekventno. „Sveučilište“ je vizantijski grčki termin „pandidakterion“, doslovno preveden, a „univerzitet“ je latinizam.

Naučnik iz Mostara koji je djelovao u Splitu uveden je u kategoriju „Hrvatski naučnici“ (nije bio Hrvat, etnički). Ne bi li bilo logično da je uveden i u kategoriju „Hercegovački naučnici“? Naučnik iz Gospića koji je djelovao u Austriji i SAD naveden je u kategorijama „Američki naučnici“ i „Srbijanski naučnici“, iako nikada nije djelovao u Srbiji. Bio je etnički Srbin, ne bi li bilo logično da je (ako se ide po etničkom ključu) u kategoriji „Srpski naučnici“?

Vjerovatno bi bilo dobro da se kriteriji ujednače, pa i da se stranci koji sarađuju u bh Wikipediji znaju ravnati.

Hvala--Inoslav Bešker (razgovor) 22:32, 26 august 2014 (CEST)

Isključivo koristimo latinizam "Univerzitet". Dakle, važi "Univerzitet u Zagrebu" itd. Naučnik se kategorizira tamo gdje je djelovao (važi analogno i za ostale struke, mada je praksa exYu wikipedija malo nacionalizirana), bez obzira gdje se rodio. Ima tu par pravila, evo kolega pa neka dopune. :) --Munjanes (razgovor) 22:37, 26 august 2014 (CEST)
Sveučilište nije bosanska riječ. Engleska riječ University je univerzitet, kao i slični nazivi u drugim jezicima. Pogledajte članak Univerzitet u Zagrebu, kao i Univerzitet Umeå. Opaska da nisu ujednačeni nazivi svih univerziteta je djelimično tačna. Što se tiče kategorija, nemamo nacionalni ključ niti ikome brojimo nacionalna krvna zrnca, nego se ravnamo po državi. Hercegovina nije država nego Bosna i Hercegovina. --109.175.48.238 22:39, 26 august 2014 (CEST)
Kategorizacija osoba se radi po državama! Kako je ponekad teško odrediti težište nečijeg života, pogotovo za osobe iz SFRJ ili npr. Austro-ugarske, osobe se kategoriziraju po mjestu rođenja, te obično po profesiji. Tako se za književnike koji pišu hrvatskim jezikom a rođeni su u BiH, kategorizira kao Hrvatski pisci, Bosanskohercegovački pisci, te Biografije, BiH... Postoje pokušaji da se svaka osoba kategorizira po modelu (Bošnjak, Srbin, Hrvat, ...), ali se zbog nesuvislosti ova kategorizacija ne podržava! Na bosanskoj wikipediji se promovira izraz Univerzitet, ali se u čklnaku treba navesti ime na jeziku u kom je univerzitet! Tako znači da članci o Univerzitetima u Hrvatskoj, Grčkoj... treba da sadržavaju ime Univerziteta na hrvatskom, grčkom... jeziku! Komentar anonimnog korisnika ne bi komentarisao, jer bi se trebao prijaviti, pa da osnovu njegovog rada, diskutujemo o primjedbi! --AnToni(razgovor) 09:03, 27 august 2014 (CEST)
Mi koristimo riječi koje su propisane pravopisom i ustaljene u upotrebi u bosanskom jeziku! Niti šta izmišljamo niti treba da izmišljamo! Nemamo drugačije aršine prema hrvatskim izrazima u odnosu na druge jezike i države. Kao što je AnToni rekao, sa svih jezika prevodimo na bosanski pa ni hrvatski u tom ne može i ne smije biti izuzetak! --C3r4pričaj 09:17, 27 august 2014 (CEST)
Po mom mišljenju bi se ime Univerziteta trebalo pisati na bosanskom jeziku, mislim na naziv članka. Univerzitet u Sarajevu na en. wikipediji piše University of Sarajevo, tr. wiki: Saraybosna Üniversitesi, de. wiki Universität Sarajevo itd. Dakle, svaka wikipedija preferira svoj jezik te negdje u članku navedu ime u originalu. Tako treba i kod nas bilo da se radi o Univerzitetu u Španiji, Hong Kongu, Hrvatskoj... To je ipak samo moje mišljenje. -- Golden Bosnian Lily (r) 10:31, 27 august 2014 (CEST)
GBL-ov prijedlog izgleda najbolje. Dakle, na BS Wiki u nazivu članka o bilo kojem univerzitetu na svijetu treba stajati "Univerzitet" pošto u bosanskom riječ "sveučilište", iako slavenska, nikad nije zaživjela u praksi ili se nije "izborila" za ravnopravan status s riječju univerzitet, a u prvoj rečenici članka (i infokutiji) staviti i izvorno ime i riješen problem. Ne kažem da od toga ne može biti izuzetaka, ali oni se ionako posebno rješavaju. Nadam se da je ovim dotično pitanje riješeno. -- KWiki (razgovor) 14:07, 27 august 2014 (CEST)

Zahtjev[uredi | uredi izvor]

Na insistiranje određenog broja korisnika podnosim zahtjev za dodjelu statusa "automatski patroliran". --Kensxy (razgovor) 19:33, 30 august 2014 (CEST)

Za
  1. Za  -- Munja (razg.) 19:37, 30 august 2014 (CEST)
  2. Za  -- Golden Bosnian Lily (r) 19:48, 30 august 2014 (CEST)
  3. Za --WizardOfOz talk 20:56, 30 august 2014 (CEST)
Komentar

Mislim da ovo glasanje uopšte nije potrebno jer je u većina slučajeva jasno da li je neko zaslužio da dobije ova prava, a to administratori mogu u principu dati bez prethodnog glasanja. -- Edin(r) 22:38, 30 august 2014 (CEST)

Ja sam mu predlozio, a ne radi se o glasanju nego vise o podrsci. Draze mi je vidjeti da ima potporu prije nego mu se da, a kako nisam bio dugo aktivan, zadnji put je bilo da se trazi na carsiji. --WizardOfOz talk 22:43, 30 august 2014 (CEST)
Pa dobro, hoće li čovjek dobiti auto-partol? :D --Munja (razg.) 13:45, 31 august 2014 (CEST)
A jesi li ti to njegov portparol? --C3r4pričaj 13:53, 31 august 2014 (CEST)

Jesam! --Munja (razg.) 13:58, 31 august 2014 (CEST)

Yes check.svg Urađeno -- Edin(r) 13:51, 31 august 2014 (CEST)

Preliminarni popis stanovništva u BiH[uredi | uredi izvor]

Kako su podaci Preliminarnog popisa stanovništva 2013. u BiH nepotpuni, interno smo odlučili da ih u članke o gradovima u BiH ne unosimo. Oni su dostupni u datom članku, a kada podaci budu potpuni (trebali su biti u julu 2014. poznati), onda ćemo ih ubaciti u članke. Razlozi nepotunosti se mogu takođe pročitati u članku. Kako se u zadnje vrijeme vodi polemika o unošenju, mislim da je ovaj komentar neophodan, da bi novi korisnici znali zašto ih ne unosimo. Radi se o tome da je to veliki posao, pa je bolje ubaciti zvanične rezultate.--AnToni(razgovor) 12:03, 1 septembar 2014 (CEST)

Grants to improve your project[uredi | uredi izvor]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

trebam pomoć[uredi | uredi izvor]

Dragi moji,

Htio bih pisati o par glumaca članke a kojih nema na wikipediji, pa eto, pomoć bi mi dobro došla :)

Pozdrav,--Stjepanovic (razgovor) 23:34, 3 septembar 2014 (CEST)

Slobodan si zapoceti, a ko zapne uvijek je neko tu ko ce pomoci. Za primjer i za sablone mozes uzeti neki od postojecih clanaka. Poz --WizardOfOz talk 23:42, 3 septembar 2014 (CEST)
Pozdrav! Evo za primjer uzmeš ovog glumca koji je već napisan Peter O'Toole pa na isti način pišeš članke o nekim ostalim po želji ili npr ove sa ovog spiska:

Pozdrav. -- Golden Bosnian Lily (r) 23:47, 3 septembar 2014 (CEST)

pitanje[uredi | uredi izvor]

napravio sam članak, kako da isti bude javan i vidljiv svima? Pozz Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Stjepanovic (razgovordoprinosi) 17:42, 5. septembar 2014.

pitanje[uredi | uredi izvor]

napravio sam članak, ali on nije javan. kako da bude javan i da svima bude vidljiv? Pozdravljam Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Stjepanovic (razgovordoprinosi) 17:50, 5. septembar 2014.

Zahtjev[uredi | uredi izvor]

Molio bih da mi se ukine status autopatrolera i urednika. Također zahtjevam blagovremeni blok, kako ne bih bio prisiljen da nekoga uvrijedim, napadnem ili slično, pa da se to tek nakon toga uradi. Brisanje nominiranih stranica (korisnička i SZR) da se obriše, jer sam sve arhivirao. Pozdrav. --Munjanes (razgovor) 16:24, 7 septembar 2014 (CEST)

Blokiran na neodredjeno vrijeme zbog caraparenja, ako se pokaze na drugim projektima da je shvatio o cemu se radi, sto se mene tice mozega se deblokirati. Inace vrijedi ovo. --WizardOfOz talk 16:44, 7 septembar 2014 (CEST)
Zašto je blokiran kad su mu ostali nalozi već bili blokirani? I da li je se ustanovila zloupotreba? Ako nije, i ako sada ima samo jedan korisnički račun onda ne vidim zašto bi se morao blokirati. -- Edin(r) 16:51, 7 septembar 2014 (CEST)
Iz razloga sto postoji mogucnostda ih ima vise. Stjuard koji je obradjivao mi je tako predlozio. Da se blokira lokalno, na neodredjeno vrijeme (sto se mene tice na mjesec ili moze se skinuti odma), teako se pojvi opet sa nekim drugim nalogom da ce uraditi provjeru. Odbijeno je samo iz razloga sto se redi o patki, tj vidljivo je da je jedan te isti korisnik a ne iz razloga sto nije obrazlozeno. Ako ce ga se deblokirati, s cim nemam problem, onda samo uz uvjet da pazi kako se obraca drugima i da presane sa napadima na druge te obeca da nece koristiti druge racune. U pretpostavci ih imam jos, ali prvo hocu vidjeti hoce li ih koristiti, tri i sa ovim cetvrti su blokirani. I ako ih bude koristio, sto nije zabranjeno ako uredjuje, mora znati d ih ne smije koristiti na glasanjima. A kako mu je izraziti cilj postati admin, sumnjam da ce se moci suzdrzati. --WizardOfOz talk 16:57, 7 septembar 2014 (CEST)
Postoji sigurno mogućnost ali pošto nije utvrđeno blokada nije opravdana i trebala bi se poništiti. -- Edin(r) 17:06, 7 septembar 2014 (CEST)
Mail si vidio? Onda ga deblokiraj ali mu postavi uvjete. jr bez toga smo za dan dva opet na istom. --WizardOfOz talk 17:17, 7 septembar 2014 (CEST)
Neka ga ustvari za sada tako, jer vidim da sa vraćanjem onih izmjena samo ignoriše administraciju i dalje radi po svom. Imat će malo vremena da razmisli o nekim stvari, baš kako si mu ti u prvom smislu htio da pokažeš. -- Edin(r) 18:32, 7 septembar 2014 (CEST)
Yes check.svg--WizardOfOz talk 19:09, 7 septembar 2014 (CEST)
Možete li me odblokirati? Da počnemo finu saradnju, ali prvo nakon što riješimo konflikt na lijep način? (Munjanes) --164.40.231.36 22:15, 7 septembar 2014 (CEST)
Da se ne ponavljam na deset projekata moj odgovor je ovdje. --WizardOfOz talk 23:05, 7 septembar 2014 (CEST)

Povezivanje članaka na ostalim wikipedijima![uredi | uredi izvor]

Već par dana pojavljuje mi se isti probem prilikom povezivanja novonapisanih članaka sa ostalim wikipedijima.
An unexpected error occurred: $1.
Imaju li ostali članovi ovakvih problema? Upravo sam članak Nogometne utakmice Danska - Ermenija pokušavao povezati sa člankom na nl. wikipediji Lijst van voetbalinterlands Armenië - Denemarken. -- Golden Bosnian Lily (r) 09:50, 7 septembar 2014 (CEST)

Potvrđujem. Greška se također dešava ako "s druge strane" pokušaš da povežeš članak. Grešku sam prijavio na bugzilli. -- Edin(r) 10:58, 7 septembar 2014 (CEST)
Ovdje imaju isti problem a Kolega misli da se radi samo o problemu racunara te da se moze rijesiti s ccleaner softwerom. --WizardOfOz talk 17:00, 7 septembar 2014 (CEST)

U ponedjeljak kada primjene zadnje patcheve onda bi trebala greška nestati. Još samo malo strpljenja. :) -- Edin(r) 17:52, 7 septembar 2014 (CEST)

Article requests: History of the Bosnians in St. Louis and St. Louis Public Schools[uredi | uredi izvor]

Hi! I heard there is a Bosnian population in St. Louis, Missouri. I found en:History of the Bosnians in St. Louis which is about this population. This link states there are 60,000 Bosnians in the St. Louis area. Is anyone interested in starting a stub on this subject?

Also, I checked the website of en:St. Louis Public Schools and I found these Bosnian-language documents:

Is anyone interested in starting a Bosnian language stub on St. Louis Public Schools?

Thanks, WhisperToMe (razgovor) 18:48, 8 septembar 2014 (CEST)

Well, hi again WhisperToMe, it could be very soon for me to translate those articles, so be patient, there are so much to do anyway. Best regards, --C3r4pričaj 21:06, 8 septembar 2014 (CEST)

Change in renaming process[uredi | uredi izvor]

-- User:Keegan (WMF) (talk) 16:23, 9 September 2014 (UTC)

VisualEditor available on Internet Explorer 11[uredi | uredi izvor]

VisualEditor-logo.svg

VisualEditor will become available to users of Microsoft Internet Explorer 11 during today's regular software update. Support for some earlier versions of Internet Explorer is being worked on. If you encounter problems with VisualEditor on Internet Explorer, please contact the Editing team by leaving a message at VisualEditor/Feedback on Mediawiki.org. Happy editing, Elitre (WMF) 09:29, 11 septembar 2014 (CEST).

PS. Please subscribe to the global monthly newsletter to receive further news about VisualEditor.