Ductus hepaticus communis

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Merge-arrows 2.svg Predloženo je da se ovaj članak spoji s člankom Zajednički jetreni vod.
Molimo da napišete svoje mišljenje na stranici za razgovor.

Ductus hepaticus communis znači zajednički žučni vod. Nastaje spajanjem ductus hepaticus dexter i ductus hepaticus sinister, odnosno desnog i lijevog jetrenog voda. Spaja se sa ductus cysticus (vod žučne kese) koji povezuje ovaj žučni vod sa žučnom kesom. Od spoja ova dva voda nastavlja se ductus choledocus koji se u zidu duodenuma spaja sa ductus pancreaticus major (veliki vod gušterače) te se uljevaju skupa u duodenum. Oddijev sfinkter regulira prolazak žuči i sokova gušterače u duodenum i kontrolira protok probavnih sokova kroz kratki zajednički vod. Zajedno sa ductus cysticus i arteria cystica formira Callotov trougao koji sačinjavaju elemti koji moraju biti identificirani na operaciji.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]