Hacker

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Haker)

Hacker je računarski entuzijast koji ukratko rečeno voli računarsku tehnologiju i sve njene aspekte, čije je znanje jako opširno. Riječ hacker se danas pogrešno koristi, i sinonim je za korisnika koji bez dopuštenja (dozvole) želi dobiti pristup nekom računaru, Internet resursu ili samo želi zagušiti (floodanjem) Internet promet na određenoj stranici. Haker zapravo znači zaljubljenik u računare.

Danas postoji više vrsta hackera. Prvi su white hat hackeri, sigurnosni stručnjaci koji su u većini slučajeva zaposleni u firmama čija je osnovna djelatnost otklanjanje sigurnosnih propusta u softveru i druge aktivnosti vezane za zaustavljanje crackera. Black hat hackeri su ustvari crackeri. Script kiddies predstavljaju mlađe ili starije ljude koji uopće ne razumiju računare i računarsku tehnologiju, nego su znanje stekli uz par priručnika i počeli redom uništavati (defacirati) nezaštićene Internet stranice. U hackerskim zajednicama širom svijeta script kiddies su omraženi i smatraju se parazitima.[nedostaje referenca]

Cracker označava hackera koji prelazi preko tanke linije između legalnog i ilegalnog, koji svoje znanje upotrebljava za sticanje lične koristi, uništavanje tuđe imovine i sl. Često se to svodi na upade na razne nezaštićene web stranice i slične ilegalne radnje. Hacker je često pogrešno poistevjećen termin sa crackerom, ali mnogo se razlikuju.