Haker

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hacker je računarski entuzijast koji ukratko rečeno voli računarsku tehnologiju i sve njene aspekte, čije je znanje jako opširno. Riječ hacker se danas pogrešno koristi, i sinonim je za korisnika koji bez dopuštenja (dozvole) želi dobiti pristup nekom računaru, Internet resursu ili samo želi zagušiti (floodanjem) Internet promet na određenoj stranici. Haker zapravo znači zaljubljenik u računare.

Danas postoji više vrsta hackera. Prvi su white hat hackeri, sigurnosni stručnjaci koji su u većini slučajeva zaposleni u firmama čija je osnovna djelatnost otklanjanje sigurnosnih propusta u softveru i druge aktivnosti vezane za zaustavljanje crackera. Black hat hackeri su ustvari crackeri. Script kiddies predstavljaju mlađe ili starije ljude koji uopšte ne razumiju računare i računarsku tehnologiju, nego su znanje stekli uz par priručnika i počeli redom uništavati (defacirati) nezaštićene Internet stranice. U hackerskim community-jima širom svijeta script kiddies su omraženi i smatraju se parazitima.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: