Hardverski firewall

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Hardverski firewall pogledajte Firewall (čvor).
Pojednostavljen prikaz funkcije jednog hardverskog firewalla; Crvene nule i jedinice su štetni kod, dok su zelene nule i jedinice ono što korisnik stvarno hoće da vidi na računaru

Firewall je dio hardvera koji u sklopu računarske mreže ima mogućnost da spriječi nepropisni prijenos podataka preko mreže koji je zabranjen od strane siguronosne police. Firewall ima zadatak da kontroliše protok podataka između različitih zona u računarskoj mreži. Obično se Internet zona smatra nesigurnom, dok se lokalna mreža smatra relativno sigurnom. Najbitniji cilj je ostvarivanje normalnog odnosa između ove dvije zone tako da jedna ne naškodi drugoj. U najčešćem slučaju firewall se brine da na računar ne dospije štetni kod (virus, crv itd.) sa globalne mreže - Interneta. Laički rečeno, Firewall spriječava viruse da dospiju na računar, ali ih ne može liječiti, odnosno ukloniti.

Firewall ne može raditi sam, i najčešće zahtijeva iskusnijeg korisnika koji će odobravati ili zabranjivati pristup nekoj mrežnoj aktivnosti. Firewall je najosnovnija komponenta koja čini sigurnu računarsku mrežu, koja je uvjet normalnog rada, kako na internetu, tako i na lokalnoj mreži.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: