IT administrator

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

IT administrator, IT sistem administrator ili administrator sistema, je osoba zadužena za održavanje i upravljanje IT sistemom, tj. računarskim sistemom i mrežom. Nerijetko se pojam IT sistem administratora miješa sa pojmom IT sistem inžinjera, koji se bavi dizajniranjem IT sistema, što je naprednija funkcija od IT sistem administratora, kao i sa pojmom IT tehničara, odnosno osobe koja radi na help desku, diretkno pomažući korisnicima, što je posao koji je na nižem nivou od posla IT sistem administratora.

U većim kompanijama IT sistem administratori rade u okviru posebnih IT odjela, a postoje i specijalizacije, pa tako IT sistem administrator može raditi administriranje baze podataka, mreže, web-a ili sigurnosti.

Najčešći certifikati koje treba posjedovati IT sistem administraotor su: microsoftov MCSA, ciscov CCNA ili CompTIA's A+ i Network+.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: