Pet prijatelja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pet prijatelja
AutorEnid Blyton
Originalni nazivThe Famous Five
Žanrdječija literatura, misterija, avantura
Vrsta djelaroman
Glavni likJulian, Dick, George, Anne i Timmy

Pet prijatelja je serija romana za djecu, britanske spisateljice Enid Blyton. Prvi roman pod nazivom Pet prijatelja na otoku s blagom objavljen je 1942.

Radnja romana prati četvero djece - Julian, Dick, Anne i Georgina (George) - i njihovog psa Timmyja. Blyton je kreirala još nekoliko sličnih grupica za svoje detektivske priče, ali Pet prijatelja su se izdvojili kao najpopularniji.

Blyton je namjeravala da napiše samo 6 do 8 knjiga u serijalu, ali zbog velike prodaje i izuzetnog komercijalnog uspjeha napisala je 21 roman. Do kraja 1953. odštampano je i prodano preko 6 miliona primjeraka ovih knjiga. Ukupna prodaja premašuje 100 miliona primjeraka.[1] Skoro svi nastavci su doživjeli svoju televizijsku ekranizaciju.

Troje djece, Julian, Dick i Anne su braća i sestra. Njihov otac je brat Quentina Kirrina, koji je oženjen sa Fanny i imaju kćerku Georginu. Ona se ponaša kao dječak i insistira da je zovu George. Julian, Dick i Anne su poslani u primorsko selo Kirrin da provedu praznike sa svojom strinom Fanny, stricem Quentinom i rodicom George. George posjeduje velikog psa mješanca Timmyja, koji je punopravan član družine. Timmy prati četvero djece u svakoj avanturi.

Radnja romana se odvija uvijek tokom školskih praznika, kada se djeca vraćaju iz internata. Svaki put kada se sretnu, bivaju uvučeni u avanturu, ali se lokacije razlikuju od knjige do knjige. Ponekad je radnja smještena u Georginom selu (Kirrinovi pored porodične kuće posjeduju i farmu, kao i mali, ali životopisan otok), a ponekad djeca odlaze na kampovanje.

U pojedinim romanima, petorki se pridružuju i druga djeca. Neki od njih se isprva ne dopadaju četvero djece, kao što je slučaj sa ciganskom djevojčicom Jo i Henriettom, koja se kao i George ponaša poput dječaka. S drugima se pak sprijatelje na startu, poput Sootyja i Tinkera, sinova kolega strica Quentina.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Petorka[uredi | uredi izvor]

  • Julian

Julian je najstariji član petorke, Georgin rođak i stariji brat Dicka i Anne. On je visok, snažan, inteligentan, ali i brižan, odgovoran i ljubazan. Teta Fanny često ističe njegovu oštroumnost i pouzdanost. On je vođa grupe i zaštitnički je nastrojen prema Anne. Na početku serijala Julian je imao 12 godina.

  • Dick

Dick ima pomalo drzak smisao za humor, ali je istovremeno pouzdan i ljubazan. On je isto godište kao i njegova rodica George, a oboje su godinu dana mlađi od Juliana i isto toliko stariji od Anne. Na početku serijala ima 11 godina. Dick je veoma brižan prema Anne i nastoji dati sve od sebe da je ohrabri kada se uznemiri. Odigrao je herojsku ulogu u Pet prijatelja na otoku s blagom. Koristi svoja znanja i spašava petorku u mnogim pustolovinama.

  • George (Georgina)

Georgina je djevojčica koja se ponaša kao dječak i insistira da je zovu George. Nije rijetkost da je zbog njene kratke frizure i muške odjeće zamijene za dječaka. Kao i njen otac, George ima eksplozivnu narav. Tvrdoglava je, ali izuzetno odana onima koje voli. Nekada je izuzetno svojeglava i uzrokuje nevolje majci, ali i rođacima. Veoma je posesivna prema svom psu Timmyju. U jednom intervjuu Blyton je priznala da je lik George bazirala na sebi.

  • Anne

Anne je najmlađa u grupi, i najčešće preuzima ulogu domaćice tokom kampovanja. Kao najmlađa, često je i najuplašenija i ne uživa u pustolovinama koliko i ostali. U prvom romanu ima 10 godina. Nekada joj je jezik brži od pameti, ali je hrabra i snalažljiva poput drugih. Voli da se zanima kućnim poslovima kao što su planiranje, organizovanje i priprema obroka, brine da svi budu čisti i uredni, bez obzira da li se nalaze u špilji, kući, šatoru ili karavanu. U romanu Pet prijatelja protiv krijumčara rečeno je da je klaustrofobična i da se plaši skučenih prostora jer je podsjećaju na ružne snove koje ima. Ovo samo pokazuje koliko je zapravo hrabra pošto pustolovine najčešće vode petorku u tunele, bunare, tamnice i druge stiješnjene prostore.

  • Timmy

Timmy je Georgein vjerni pas. Izuzetno je prijateljski nastrojen - oštrouman, nježan i odan grupi, a naročito George. U mnogim situacijama osigurava fizičku zaštitu djeci. George obožava Timmyja i misli da je on najbolji pas na svijetu i često se razljuti ukoliko ga neko vrijeđa. U prvom romanu iz serijala, Georgeini roditelji joj brane da drži Timmyja, pa je ona prisiljena da ga skriva kod ribarevog sina u selu. Nakon prve pustolovine, roditelji joj dopuštaju da ga zadrži.

Bliski prijatelji[uredi | uredi izvor]

  • Jo (Josephine)

Jo, bistra ali divlja ciganska djevojčica, pridružuje se Petorci u nekoliko pustolovina. Približno je istih godina kao ostala djeca i ponaša se muškobanjasto poput George. Roditelji su joj radili u cirkusu, ali majka joj je umrla, a otac završio u zatvoru zbog krađe. Jo se posebno divi Dicku.

  • Joanna / Joan

Joanna je kuharica u Georgeinoj kući. Izuzetno je ljubazna žena i najčešće je prisutna u vili Kirrin kada su stric Quentin i teta Fanny odsutni. Djeca su joj veoma privržena.

Porodica[uredi | uredi izvor]

  • Teta Fanny

Fanny je Georgeina majka, i teta Dicku, Julianu i Anne. Udana je za Quentina i prikazana je kao centralna majčinska figura u životima djece.

  • Stric Quentin

Quentin je Georgein otac, svjetski poznat naučnik, koga su u nekoliko pustolovina oteli. Izuzetno je temperamentan i ne baš pretjerano tolerantan prema djeci za vrijeme školskih praznika, ali nesumnjivo voli svoju porodicu.

Serijal[uredi | uredi izvor]

Blyton je napisala 21 roman u okviru serijala. U izdanju Založbe Mladinske knjige Ljubljana - Zagreb, romani su prevedeni kao (godine izdanja se odnose na izvornike):

  1. Pet prijatelja na otoku s blagom (1942)
  2. Pet prijatelja u novoj pustolovini (1943)
  3. Pet prijatelja u bijegu (1944)
  4. Pet prijatelja protiv krijumčara (1945)
  5. Pet prijatelja u cirkusu (1946)
  6. Pet prijatelja u službi znanosti (bos. Pet prijatelja u službi nauke) (1947)
  7. Pet prijatelja na logorovanju (1948)
  8. Pet prijatelja na tragu zločina (1949)
  9. Pet prijatelja protiv otmičara (1950)
  10. Pet prijatelja u lovu na dragulje (1951)
  11. Pet prijatelja na strani pravde (1952)
  12. Pet prijatelja protiv obalskih gusara (1953)
  13. Pet prijatelja na tajanstvenoj pustari (1954)
  14. Pet prijatelja: Mali detektivi (1955)
  15. Pet prijatelja na tajnome tragu (1956)
  16. Pet prijatelja u službi avijacije (1957)
  17. Pet prijatelja u škripcu (1958)
  18. Pet prijatelja: Čuvari starina (1960)
  19. Pet prijatelja na demonskim stijenama (1961)
  20. Pet prijatelja u podzemnoj riznici (1962)
  21. Pet prijatelja u posljednjoj pustolovini (1963)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gosh! Look what Disney's done to Enid Blyton's Famous Five". Daily Mail (London). 20 March 2008.