Plastična supa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lokacije "Plastičnih supa"

"Plastična supa" ili "plastična juha" je naziv za smetljište, veličine oko 1,4 miliona km2, koje pluta Tihim okeanom. Otpad, sačinjen od plastičnih predmeta, između ostalog od fudbalskih lopti, odbačenih kajaka, lego-kockica i plastičnih vrećica, na okupu drže podvodne struje. Neželjeno "ostrvo" se nalazi na oko 500 nautičkih milja od obale Kalifornije, a proteže se sve do Japana, preko sjevernog Pacifika i Havaja.

Plutajuće smeće, koje nazivaju "plastičnom supom", poluprozirno je i leži tačno ispod vodene površine, pa ga nije moguće vidjeti na satelitskim fotografijama.

Američki okeanograf Charles Moore sasvim je slučajno otkrio "ostrvo smeća" 1997. godine, kada se vraćao kući sa regate. "Svaki put kad sam došao na palubu, pokraj broda je plutalo nekakvo smeće. Nije mi jasno kako smo uspjeli zagaditi tako veliku površinu?", pitao se Moore i upozorava kako se kroz narednu deceniju smeće može dvostruko povećati ne smanjimo li korištenje plastičnog otpada.

Zbog plastičnog otpada na godinu umire više od milion morskih ptica i 100.000 morskih sisara. Šprice, upaljači i četkice za zube, sve je to pronađeno u želucima uginulih morskih ptica.

Ali tolike količine smeća opasne su i za ljude. Hemikalije koje se nalaze u njemu lako mogu dospjeti u prehrambeni lanac. Sve što završi u okeanu, jednom završi u želucu životinja, a zatim i na našim tanjirima.

Ogromno ostrvo otpada sastavljeno je od dva dijela, a nalazi se sa obje strane Havaja. Petina je tog otpada u okeanu završila sa nekog broda ili naftne platforme, dok je sve ostalo stiglo sa obale.