eMPIRICA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zgrada Visoke škole eMPIRICA u Brčkom

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčko distriktu BiH je počela sa radom 13.01.2012. godine, na osnovu Rješenja o ispunjenosti uslova za osnivanje i početak rada visokoškolske ustanove koje je 05.01.2012. godine izdalo Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta. Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi studijske programe prvog ciklusa studija u trajanju od 3 godine (180 ECTS). Osim klasično organizovanog nastavnog procesa za redovne studente, Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi i studij na daljinu. Ovaj moderan način studiranja realizuje se upotrebom informacijsko-komunikacijskih tehnologija za podršku e-učenju (web konferencijska predavanja, platforma za e-učenje eCampus[1], i slično). Prvu generaciju studenata Visoka škola eMPIRICA upisala je u akademskoj 2012./2013. godini.

Osnivači[uredi | uredi izvor]

  • Fondacija za lokalne poslovne inicijative, Brčko distrikt BiH
  • Visoka škola za poslovne nauke iz Ljubljane (Ljubljana School of Business)[2]

Studijski programi[uredi | uredi izvor]

Inženjerska informatika[uredi | uredi izvor]

Studijski program Inženjerska informatika je dizajniran po principima osnovnih postavki visokoškolskog inženjerskog obrazovanja, i omogućava studentima sticanje teorijskih i praktičnih znanja i vještina u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Studijski program Inženjerska informatika je jedini informatički studij u BiH koji studentima omogućava da u okviru studija, kroz odabrana četiri predmeta, pohađaju i CCNA program Cisco akademije mrežnih tehnologija.[3] Po završetku studija stiče se zvanje Bachelor inženjerske informatike.

Poslovna informatika[uredi | uredi izvor]

Studijski program Poslovna informatika se izvodi kao transnacionalni studijski program u saradnji sa Visokom školom za poslovne nauke iz Ljubljane, a po odobrenju Slovenačke agencije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju NAKVIS.[4] Studijski program Poslovna informatika je jedini studij poslovne informatike u BiH koji studentima nudi dvojnu diplomu po završetku studija - diplomu licencirane visokoškolske ustanove iz BiH (Visoka škola eMPIRICA) i diplomu akreditirane visokoškolske ustanove iz Slovenije (Ljubljana School of Business). Po završetku studija stiče se zvanje Bachelor poslovne informatike.

Organizacione jedinice[uredi | uredi izvor]

Akademija cjeloživotnog učenja eMPIRICA[uredi | uredi izvor]

Akademija cjeloživotnog učenja eMPIRICA - ACU eMPIRICA u svom konceptu djelovanja podržava ideju permanentnog obrazovanja, koji se u Bolonjskom kontekstu naziva cjeloživotno učenje (Lifelong Learning). Akademija cjeloživotnog učenja eMPIRICA pruža naprednu informatičku i poslovnu edukaciju, sa ciljem unaprijeđenja informatičkih znanja i poslovno-komunikacijskih vještina.

  • U okviru Akademije djeluje Cisco akademija VS eMPIRICA, koja nudi programe CCNA, CCNA Security i IT Essentials, kao i Certiport testni centar.
  • Edukacija u oblasti poslovno komunikacijskih vještina se provodi u saradnji sa edukacijskom kućom Halpet d.o.o. iz Zagreba, i obuhvata menadžerske vještine, komunikacijske vještine, vještine prodaje te osobni razvoj i osobnu efikasnost.

Centar za obrazovanje na daljinu[uredi | uredi izvor]

Centar za obrazovanje na daljinu inicira, razvija i upravlja studijskim programom koji se izvodi na daljinu. Osnovni zadaci Centra su edukacija nastavnog osoblja i studenata za izvođenje studija na daljinu, podrška nastavnom osoblju u razvoju elektronskih obrazovnih sadržaja i eKurseva, te pomoć pri ralizaciji obrazovnog procesa na daljinu (e-učenje). Centar raspolaže sljedećim tehnologijama, koje se koriste za potrebe e-učenja i izvođenja predavanja na daljinu: LMS/LCMS eCampus - sistem za e-učenje putem Interneta, vlastita instalacija Cisco WebEx web konferencijskog sistema za predavanja na daljinu u realnom vremenu, privatni YouTube kanal za isporuku video-baziranih obrazovnih sadržaja, autorski alati za produkciju multimedijskih obrazovnih sadržaja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "O LMS/LCMS platformi eCampus". Arhivirano s originala, 30. 4. 2012. Pristupljeno 17. 4. 2012.
  2. ^ "O visokoj školi za poslovne nauke iz Ljubljane". Arhivirano s originala, 28. 12. 2011. Pristupljeno 7. 2. 2012.
  3. ^ O Cisco akademiji mrežnih tehnologija
  4. ^ "O NAKVIS-u". Arhivirano s originala, 27. 3. 2019. Pristupljeno 17. 11. 2019.