AT4

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
AT4
Upotreba
U službi1987 - do danas
Korisnici Švedska
RatoviZalivski rat, Rat u Afganistanu, Rat u Iraku
Proizvodnja
Cijena po komadu1480,64$
Broj proizvedenih primjeraka600.000+
VarijanteAT4 CS
Opis oružja
Težina6.7 kg
Dužina1002 mm
Posada1
Kalibar84 mm
Domet500 m
Maks. domet2100 m
Brzina zrna290 m/s

M136 AT-4 (još poznat kao AT-4, AT4 CS, AT4-CS ili AT-4CS) je nevođeno, prijenosno, bestrzajno, glatkocijevno oružje napravljeno u Švedskoj. Saab Bofors Dynamics proizvodi AT4. Oznaka "CS" znači "zatvoren prostor" (eng. confined space), misleći na barutno punjen naboj koji bi učinkovito djelovao unutar urbanog okruženja.[1] Firma Saab je imala značajan uspjeh u prodaji AT4, što ga čini jednom od najčešćih lahkih protivoklopnih i/ili protivoklopnih oružja u svijetu. Namijenjen je za to da pješaštvo eliminira oklopna vozila ili utvrđenja, iako to nije općenito dovoljna šteta da bi se uništio moderni glavni borbeni tenk (MBT).

Razvoj[uredi | uredi izvor]

AT4 je dizajniran kao oružje da uništi od srednjih do lahkih oklopnih vozila iz bilo kojeg smjera, MBT (eng. Main Battle Tank, glavni borbeni tenk) sa strane ili iza, i kao jurišno oružje protiv nekih struktura i građevina. Jedan ključni zahtjev je bio da AT4 ne smije biti u stanju samo probiti oklop nego i imati razoran vanoklopni učinak nakon penetracije (probijanja oklopa). Švedska vojska je počela s prvim evalucijama izdavanja AT4 u proljeće 1981. sa 100 testiranih primjeraka početkom 1982. godine.

AT4 u rukama američkog marinca u Iraku

Čak i prije nego je Švedska usvojila AT4, ušao je u konkurenciju američke vojske za novo protivoklopno oružje ovlašteno od strane Kongresa 1982, kada se FGR-17 nije pokazao uspješnim za zamjenu M72 LAWa. Američka vojska je testirala šest oružja 1983. britanski LAW 80, njemački Armbrust, francuski APILAS, norveški M72E4 (modificirani M72 LAW), američki Viper i švedski AT4. Iako vrlo impresionirani jednostavnošću i izdržljivosti testiranog AT4-a, američka vojska je pronašla prostor za poboljšanje, posebno sa stražnjim i prednjim branicima za lansirne cijevi i nišanom. Nakon tih promjena, AT4 je usvojen za američku vojsku kao Lightweight Multipurpose Weapon M136 (lahko višenamjensko oružje - M136). Švedska vojska je također priznala nekoliko poboljšanja, a naknadno usvojila amerikaniziranu verziju AT4, kao Pansarskott M/68 (Pskott M/68), uz dodatke poput drške kako bi AT4 bio miran tokom ciljanja i paljbe. Prednji sklopivi rukohvat je jedina razlika između američkog i švedskog AT4.

Zbog urbanih borbenih uvjeta s kojim se vojne jedinice SAD-a zadnjih nekoliko godina redovno suočavaju, menadžer naoružanja zadužen za kupovinu AT4, suspendirao je nalog za standardnu verziju AT4 i od sada se naručuju samo AT-4 CS.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oznaka "AT-4" je alfa-fonetska "igra riječi" nastala iz skraćenice uloge oružja (AT = "anti-tenk") i kalibra 84 mm. u Hewish, Mark, FFV's Lightweight AT4, first of a new family of Swedish anti-armour weapons, International Defense Review, maj 1980, str. 70.
  2. ^ La Infantería de Marina adquirió armamento antitanque descartable, pristupljeno 24. 10. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]