Aucanquilcha

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aucanquilcha
Aucanquilcha sa sjeverozapada
Najviša tačka
Visina m
Istaknutost m
SpisakUltra
Geografija
Aucanquilcha nalazi se u Čile
Aucanquilcha
Aucanquilcha
Sjeverni Čile
Geologija
Starost stijenado ~1 milion godina
Vrsta planineStratovulkan
Posljednja erupcijaprije ~170.000 godina
Penjanje
Najlakša rutapješačenje uz bivšu rudarsku cestu

Aucanquilcha (čit. Aukankȉlća) jest veliki stratovulkan u regiji Antofagasta na sjeveru Čilea, u blizini granice sa Bolivijom. Sastoji se od nekoliko kupa koje se preklapaju duž grebena dugog 10 km koji formira vrh. U području vrha postoje slaba, sporadična aktivnost fumarola i veće naslage sumpora. Tokom pleistocena padine u gornjem dijelu vulkana pokrivala je velika ledena kapa površine 45 km2 koja se spuštala do 4600 m visine, ostavljajući za sobom velike morene. Bezvodnost ove regije danas, međutim, znači da ne postoji nijedan lednik iako se Aucanquilcha uzdiže dosta iznad visinske granice kontinuiranog permafrosta.

Napušteni rudnik sumpora u blizini vrha Aucanquilche

Rudnik sumpora, u vlasništvu porodice Carrasco, nalazio se u blizini vrha Aucanquilche i bio je najviši rudnik na svijetu do njegovog zatvaranja 1990-ih, a do njega je vodila možda i najviša cesta na svijetu kojom su mogla ići vozila, ali vozila više ne saobraćaju njom. Najviše stalno ljudsko naselje bile su rudarske barake na oko 5500 m visine. Rudarstvo na ovom vulkanu prvobitno je pokrenuto 1913; tada su za transport sumpora korištene ljame i tovarne životinje. Godine 1935. dovršen je sistem sajli dužine 22 km kako bi se sumpor spuštao u kantama. Na kraju je i njega zamijenila krivudava cesta do vrha, kojom su mogli saobraćati rudarski kamioni nosivosti do 20 tona.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • "Aucanquilcha". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Biggar, John (2005). The Andes: A Guide for Climbers (3. izdanje). Andes Publishing (Škotska). str. 304. ISBN 0-9536087-2-7.
  • González-Ferrán, Oscar (1995). Volcanes de Chile. Santiago, Chile: Instituto Geográfico Militar. str. 640. ISBN 956-202-054-1. (na španskom; također uključuje vulkane u Argentini, Boliviji i Peruu)
  • De Silva, Shanaka L.; Francis, Peter (1991). Volcanoes of the Central Andes. Springer-Verlag. str. 216. ISBN 3-540-53706-6.
  • McIntyre, Loren (april 1987). "The High Andes". National Geographic. National Geographic Society. 171 (4): 422–460. (uključuje opis i fotografije puta do vrha Aucanquilche i rudnika)