Korisnik:AmerJusic

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dokumentarac „Više od igre, više od života“ snimio je poznati crnogorski sportski novinar Milutin Grgur. Film je ekskluzivno emitovan na Sport Klubu 1 10., 12. i 17. januara 2023. godine.

Dokumentarac se vrti oko dva fudbalska velikana koji su održali svoje prijateljstvo tokom previranja u jugoslovenskim građanskim ratovima 1990-ih. Putovanje Roberta Vukmana i Ljubiše Maškovića vrti se oko jedinstvene knjige koju je spasilo njihovo prijateljstvo, a uspijevaju da je vrate onima kojima je pripadala.

Film naglašava ne samo lične priče o otpornosti i drugarstvu, već i pozadinu jugoslovenskog fudbala, posebno rivalstvo Crvene zvezde i Hajduka. Svojim uvidima doprinose narativu renomirani sportski novinari kao što su Zdravko Reić, Edo Peci i Miloјko Pantić.

„Više od igre, više od života“ premijerno je prikazan u Crnoj Gori, a potom je prikazan u Splitu, Beogradu i Sarajevu. Film je privukao pažnju svojim dirljivim prikazom prijateljstva usred nevolja i istraživanjem kulturnog značaja jugoslovenskog fudbala. Ekipa koja je radila na filmu čine koautor Silvija Glavić Grgur, snimatelji Darko i Dejan Vlahović i montažer i reditelj Srđan Nikolić. Produkcijski tim Sport kluba je mudro i toplo reagovao na pomen ideje o filmu, tako da je uz njih i podršku brojnih prijatelja (kao i sponzorstva Meridianbeta) realizacija filma bila moguća.

Dokumentarni film „Više od igre, više od života“ proglašen je za najbolji srednjometražni film na prvom međunarodnom festivalu sportskog filma BSAFF koji je održan u Budvi 2023. godine.

Milutin Grgur je poznati crnogorski sportski novinar, radio i televizijski komentator emisija o svim aspektima sporta, od domaćeg fudbala i reprezentacije do Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Novinarsku karijeru započeo je kao srednjoškolac kada je bio voditelj na Omladinskom radiju. Osnivač je i Omladinskog programa Radio Nikšića. Od 1994. godine je član redakcije Televizije Crne Gore.

„Više od igre, više od života” je četvrti Grgurov film nakon „Roditelji i djeca – učesnici Olimpijskih igara“ i „Jedan“, koji je snimljen za Međunarodni olimpijski komitet i Eurosport o crnogorskim rukometašima, slavnoj generaciji koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Grgur je posebno ponosan na film „Jedra kroz vijekove“, koji je nagrađen specijalnom nagradom žirija na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Hrvatskoj u konkurenciji 188 filmova iz 143 zemlje.