Korisnik:Z1KA/Ocjena pouzdanosti izvora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U nastavku je prikazan spisak najkorištenijih izvora o čijoj se pouzdanosti i upotrebi na Wikipediji često raspravlja. Ovaj spisak treba da rezimira sve konsenzuse i da objedini sve spiskove o pouzdanim izvorima korišteni na Wikipediji na bosanskom jeziku.

Kontekst je izuzetno važan, a neki izvori mogu ili ne moraju biti prikladni za određene namjene u zavisnosti od situacije. Konsenzus se može promijeniti, a ako novije rasprave o novim dokazima ili argumentima postignu drugačiji konsenzus, ovaj spisak treba ažurirati kako bi odražavao te promjene.

Ovaj spisak je potrebno popuniti sa što više izvora, te iste ocijeniti sa dolje navedenom legendom. Nakon što se steknu uslovi, isti treba predložiti da se doda Wikipedia:Pouzdani izvori. Pozivamo sve članove svih Wikipedia regiona da se uključe u ocjenjivanju pouzdanosti izvora.

Glavni sajtovi koji će se koristiti kao izvor u ocjenjivanju pouzdanosti su:

Predlažemo da dodate i druge sajtove ako se bave istim ili sličnim radom kao gore navedeni.

Legenda[uredi | uredi izvor]

  Generalno pouzdan Generalno pouzdan: Urednici i sajtovi za ocjenu pouzdanosti pokazuju konsenzus da je izvor pouzdan u većini slučajeva o temama u svojim oblastima stručnosti. Izvor ima reputaciju za provjeru činjenica, pisanje tačnih vijesti i ispravljanju grešaka, često u obliku jakog uredničkog tima.
  Djelimično pouzdan Djelimično pouzdan: Izvor je marginalno pouzdan (tj. ni generalno pouzdan ni generalno nepouzdan) i može biti upotrebljiv u zavisnosti od konteksta. Urednici ili sajtovi za provjeru pouzdanosti možda se nisu mogli složiti je li izvor odgovarajući ili je pouzdan samo u određenim okolnostima. Možda će biti potrebno procijeniti svaku upotrebu izvora od slučaja do slučaja, uzimajući u obzir specifične faktore jedinstvene za izvor u pitanju. Dobro pripaziti u korištenju ovog izvora i, po mogućnosti, koristiti neki pouzdaniji izvor.
  Generalno nepouzdan Generalno nepouzdan: Urednici i sajtovi za provjeru pouzdanosti pokazuju konsenzus da je izvor u većini slučajeva nepouzdan i upitan. Izvor možda nema urednički tim, ima lošu reputaciju za provjeru činjenica, ne ispravlja greške, samoobjavljuje ili predstavlja sadržaj koji jednostrano promoviše vlasnika. Izvan izuzetnih okolnosti, izvor se obično ne bi trebao koristiti i nikada se ne bi trebao koristiti za informacije o živoj osobi. Čak i u slučajevima kada izvor može biti validan, obično je bolje pronaći bolji, pouzdaniji izvor. Ako takav izvor ne postoji, to može značiti da su informacije netačne. Izvor se i dalje može koristiti za nekontroverzne samoopise, a prihvatljiv je i samoobjavljen ili korisnički generisan sadržaj čiji su autori pouzdani stručnjaci.
  Zastarjeli izvor Zastarjeli izvor: Postoji konsenzus zajednice u vezi sa zahtjevom za odbacivanje ovog izvora. Izvor se općenito smatra nepouzdanim, a korištenje izvora je općenito zabranjeno. Uprkos tome, izvor se može koristiti za nekontroverzne samoopise, iako se i dalje preferiraju pouzdani sekundarni izvori.
  Crna lista Zabrana: Urednici pokazuju konsenzus da izvor objavljuje laži, izmišlja činjenice ili da se link koristi za viruse ili phishing. Ovaj izvor je zabranjeno koristiti, a korisnici koji ga budu koristili biti će upozoreni i/ili sankcionisani.
  Ocjenjivanje u toku Ocjenjivanje u toku: O izvoru se trenutno raspravlja u glavnoj raspravi.

Spisak[uredi | uredi izvor]

Izvor Status Napomene Ocjena
BHRT - Radiotelevizija BiH Generalno pouzdan U većini slučajeva nezavisan, nepristran i pouzdan izvor.
FTV - Radiotelevizija Federacije BiH Generalno pouzdan U većini slučajeva nezavisan, nepristran i pouzdan izvor.
RTRS - Radiotelevizija Republike Srpske Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, pristranost i manipulacija činjenicama.
Izvor priklonjen vladajućoj političkoj stranci/koaliciji SNSD u Republici Srpskoj.
RTS - Radiotelevizija Srbije Djelimično pouzdan Izvor priklonjen vladajućoj političkoj stranci/koaliciji AV–SNSDS (SNS) u Srbiji.
Klix.ba Djelimično pouzdan Djelimično pouzdan izvor.
Al Jazeera Balkans Generalno pouzdan U većini slučajeva nezavisan, nepristran i pouzdan izvor.
RTV BN - Radiotelevizija BN Djelimično pouzdan Izvor priklonjen političkoj opoziciji u Republici Srpskoj.
Stav.ba Djelimično pouzdan Izvor priklonjen političkoj stranci/koaliciji SDA u Bosni i Hercegovini.
Novi.ba Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, pristranost, klikbejt, pseudonauka i manipulacija činjenicama.
021.rs Generalno pouzdan Nezavisan, nepristran, pouzdan i dobro utvrđen izvor.
Alo! Generalno nepouzdan Senzacionalističke, tabloidne novine. Prenošenje lažnih vijesti, pristranost, klikbejt, pseudonauka, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Informer.rs Generalno nepouzdan Prenošenje i pisanje lažnih vijesti, klikbejt, pseudonauka, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Kurir.rs Generalno nepouzdan Senzacionalističke, tabloidne novine. Prenošenje i pisanje lažnih vijesti, klikbejt, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Sputnik Srbija Generalno nepouzdan Prenošenje i pisanje lažnih vijesti, klikbejt, teorije zavjere, dezinformacije, pristranost i manipulacija činjenicama.
Dnevni Avaz Generalno nepouzdan Prenošenje i pisanje lažnih vijesti, klikbejt, dezinformacije, pristranost i manipulacija činjenicama.
Izvor priklonjen političkoj stranci/koaliciji SBB u Bosni i Hercegovini (vlasnik je ujedno i predsjednik stranke).
Srna.rs Generalno nepouzdan Prenošenje i pisanje lažnih vijesti, teorije zavjere, dezinformacije, pristranost i manipulacija činjenicama.
Slobodna Bosna Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Oslobođenje Djelimično pouzdan Djelimično pouzdan izvor.
Hayat.ba Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, pseudonauka, klikbejt, pristranost, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Izvor priklonjen političkoj stranci/koaliciji SDA u Bosni i Hercegovini.
B92.net Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, klikbejt, pristranost, dezinformacije i manipulacija činjenicama. Nerijetko prenosi novosti iz tabloidnih novina.
Nezavisne novine Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, klikbejt, pseudonauka, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Glas Srpske Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, klikbejt, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Dnevno.hr Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, klikbejt, teorije zavjere, pseudonauka, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Portal poznat po promoviranju ultradesničarskih narativa i govora mržnje.
Dnevnik.ba Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, klikbejt, dezinformacije, pristranost i manipulacija činjenicama.
Dnevnik.hr Generalno pouzdan U većini slučajeva nezavisan, nepristran i pouzdan izvor.
Dnevnik.rs Generalno pouzdan U većini slučajeva nezavisan, nepristran i pouzdan izvor.
ATV BL - Alternativna Televizija Banja Luka Generalno nepouzdan Prenošenje i pisanje lažnih vijesti, klikbejt, dezinformacije, teorije zavjere, pristranost i manipulacija činjenicama.
Izvor priklonjen vladajućoj političkoj stranci/koaliciji SNSD u Republici Srpskoj.
Croatia Rediviva Generalno nepouzdan Ultradesničarski i konzervativno-nacionalistički sajt; često objavljuje lične stavove historijskih revizionista
N1 Bosna i Hercegovina Generalno pouzdan U većini slučajeva nezavisan, nepristran i pouzdan izvor.
Vreme.com Generalno pouzdan Nezavisan, nepristran i pouzdan izvor.
Beta.rs Generalno pouzdan Nezavisan, nepristran i dobro utvrđen izvor.
Blic.rs Generalno nepouzdan Senzacionalističke, tabloidne novine.
Prenošenje lažnih vijesti, klikbejt, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Danas.rs Generalno pouzdan Nezavisan, nepristran i dobro utvrđen izvor.
Fonet.rs Generalno pouzdan Nezavisan, nepristran i dobro utvrđen izvor.
Politika.rs Djelimično pouzdan Djelimično pouzdan izvor. Desi se da prenese lažnu vijest, lično mišljenje i/ili manipuliše činjenicama.
Srbija Danas (.com i .rs) Generalno nepouzdan Senzacionalistički tabloidni izvor. Prenosi lažne vijesti, klikbejt, teorije zavjere, pseudonauku, dezinformacije i manipuliše činjenicama.
Pravda.rs Generalno nepouzdan Prenošenje lažnih vijesti, klikbejt, teorije zavjere, dezinformacije i manipulacija činjenicama.
Glas Javnosti Generalno nepouzdan Senzacionalistički izvor koji prenosi lažne vijesti, teorije zavjere, dezinformacije i manipuliše činjenicama.
Hop Generalno nepouzdan Pisanje lažnih vijesti, kleronacionalistički narativi, manipulacije činjenica i teorije zavjere.
Hrvatski fokus Generalno nepouzdan Konzervativno-nacionalistički izvor blizak Hrvatskoj stranci prava u Hrvatskoj.
Hrvatsko kulturno vijeće Generalno nepouzdan Ultrakonzervativni nacionalistički izvor. Na njemu se nalaze izdanja Hrvatskog tjednika, hrvatskog neofašističkog časopisa.
Hrvatsko nebo Generalno nepouzdan Izvor promovira vijesti ultranacionalističke organizacije Pokret za hrvatsku budućnost.
Kamenjar Generalno nepouzdan Izvor plasira alternativne vijesti, teorije zavjere i pseudohistorijske informacije.
Konzerva.hr Generalno nepouzdan Ultradesničarski izvor koji objavljuje teorije zavjere, antiimigrantske i anti-LGBT članke.
Lepota i zdravlje Generalno pouzdan Dobro utvrđeni ženski časopis.
Mondo: .ba, .rs i .me Generalno nepouzdan Senzacionalistički, tabloidni izvor. Prenosi lažne vijesti, klikbejt, dezinformacije i manipuliše činjenicama.
Vidovdan.org Generalno nepouzdan Ultradesničarski, senzacionalistički izvor. Prenosi i piše lažne vijesti, klikbejt, teorije zavjere, dezinformacije i manipuliše činjenicama.
Vecernje novosti Generalno nepouzdan Ultradesničarski, senzacionalistički izvor. Prenosi lažne vijesti, dezinformacije i manipuliše činjenicama.
Izvor priklonjen vladajućoj političkoj stranci/koaliciji SNSD (i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku) u Republici Srpskoj.
Tanjug.rs Djelimično pouzdan Djelimično pouzdan izvor.
Telegraf.rs Djelimično pouzdan Djelimično pouzdan izvor. Nerijetko se desi da prenesu lažnu vijest, dezinformaciju ili manipulaciju činjenica. Međutim, u većini slučajeva članci budu kasnije ispravljeni.
Srbin.info Generalno nepouzdan Ultradesničarski, senzacionalistički izvor. Prenosi i piše lažne vijesti, dezinformacije, teorije zavjere, klikbejt i manipuliše činjenicama.
Narod.hr Generalno nepouzdan Izvor pod kontrolom hrvatske katoličko-konzervativne interesne grupe U ime obitelji
Nedeljnik.rs Generalno pouzdan Dobro utvrđeni sedmični časopis.
Nin.rs Generalno pouzdan Dobro utvrđeni sedmični časopis.
Noizz.rs Generalno pouzdan Dobro utvrđene novine.
Nova srpska politička misao Generalno nepouzdan Izrazito desničarski izvor niske pouzdanosti.
Objektiv.rs Generalno nepouzdan Senzacionalistički, tabloidni izvor poznat po pristranom i neobjektivnom izvještavanju.
Republika.rs Generalno nepouzdan Senzacionalistički, tabloidni izvor. Prenosi i piše lažne vijesti, klibejt, pseudonauku i manipuliše činjenicama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]