Rašid Nežmetdinov

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Rašid Gibjatovič Nežmetdinov (ruski: Рашид Гибятович Нежметдинов; 15. decembar 1912 – 3. juni 1974) bio je prominentni sovjetski šahovski majstor, šahovski pisac i igrač dame.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Nežmetdinov je rođen u Aktubinsku, Rusko carstvo, danas Aktobe, Kazahstan, u tatarskoj porodici. Roditelji su mu umrli kada je bio veoma mlad, ostavljajući ga sa dvoje braće i sestara da ih odgaja stariji brat. Odbačena, siromašna porodica se preselila u Kazanj, tatarska SSR.

Nežmetdinov je imao prirodni talenat za šah i damu. Naučio je šah gledajući druge igrače u šahovskom klubu, gdje je on izazvao jednog od igrača, pobijedio, a potom izazvao i drugog igrača, te i njega pobijedio. S 15 godina, on je igrao u Kazanjskom turniru pionira, osvojivši svih 15 igara. On je također naučio igrati "dame" u ovo vrijeme. Tokom istog mjeseca kad je naučio igru, pobijedio je kazanjske polufinale, a bio je drugi u finalu. Iste godine, osvojio je šesto mjesto u Ruskom prvenstvu dame. Kasnije je osvojio Rusko prvenstvo dame barem jednom. Kasnije, međutim, on je odustao od dame zbog šaha.

Šahovska karijera[uredi | uredi izvor]

Stil igre[uredi | uredi izvor]

Nežmetdinov je bio žestok, maštovit, napadački igrač koji je pobijedio mnoge najbolje igrače svijeta.

Rusko prvenstvo[uredi | uredi izvor]

Nežmetdinov je oborio historijski rekord od pet pobjeda na Prvenstvu Rusije u šahu.

Međunarodni majstor[uredi | uredi izvor]

FIDE mu je dodijelila titulu Međunarodnog majstora za njegovo drugo mjesto iza Korčnoja u Bukureštu 1954, jedini put kada je bio u mogućnosti takmičiti se van Sovjetskog saveza.[1] Uprkos njegovom daru, on nikada nije bio u mogućnosti dobiti titulu velemajstora. Velemajstor Juri Averbak, dobar pozicioni i igrač završnice, predložio je razlog za to u razgovoru za Dirka Jana ten Geuzendama u The Day Kasparov Quit:

Nežmetdinov, ... ako bi imao napad, mogao bi pobijediti svakoga, uključujući i Talja. Ali moj rezultat protiv njega je nešto kao 8½–½ jer nisam mu dao bilo kakvu mogućnost za aktivnu igru. U ovakvim slučajevima, on bi odmah počeo kvariti svoj položaj jer je bio u potrazi za komplikacijama.

Rezultati protiv svjetskih prvaka[uredi | uredi izvor]

Nežmetdinov je dobio veliki broj igara protiv svjetskih prvaka kao što je Talj, protiv koga je imao cjeloživotni pozitivan rezultat, i Spaski. On je također imao uspjeha protiv drugih velemajstora svjetske klase poput Bronsteina, Polugaevskog i Gellera. On je postigao pozitivan rezultat u 20 igri koje je imao protiv svjetskih prvaka. Ali pored toga imao je negativan rezultat protiv Averbaka, mogao je samo dobiti +0-3=2 za svaku igru protiv odličnih branitelja Petrosjana[2] i Korčnoja.[3]

Memorijal[uredi | uredi izvor]

Kazanjska škola šaha je trenutno pod imenom Rašida Nežmetdinova.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 12. 4. 2012. Pristupljeno 15. 1. 2017.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ Nezhmetdinov-Petrosian games.
  3. ^ Nezhmetdinov-Korchnoi games.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Prikaz partije [1] na Chessgames.com (en)