Šablon:Infokutija gen/dok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je šablon infokutije gena. Podaci u infokutije se popunjavaju sa Wikipodataka. Lua implementacija ovog šablona se nalazi u Modul:Infokutija gen.

Korištenje[uredi izvor]

Stranice o genima[uredi izvor]

Dodajte {{infokutija gen}} na vrh stranice o genu. Infokutija se popunjava putem stavke na Wikipodacima vezane za stranicu na kojoj se nalazi. To view which Wikidata item is linked to a page, follow the "Wikidata items" link from the "Tools" menu to the left of the article. Da biste pogledali koja je stavka na Wikipodacima povezana sa stranicom, slijedite vezu "Na Wikipodacima" u meniju "Alati" s lijeve strane članka.

Stranice o proteinima[uredi izvor]

Dodajte {{infokutija gen}} na vrh stranice o preteinu. Infokutija se popunjava putem stavke o proteinu na Wikipodacima za pronalazak stavke kodiranog gena i zatim koristi stavku tog gena da popuni infokutiju.

Ostale stranice[uredi izvor]

Svaka stranica može prikazati infokutiju čak i ako nema interwiki vezu na gen ili protein. Stavka Wikidpodataka mora biti izričito dodana kao parametar, te se poziva osnovni modul. Na primjer, dodavanje koda {{#invoke:Infokutija gen|getTemplateData|QID=Q414043}} na vrh bilo koje stranice dodat će infokutiju za gen RELN. QID je stavka gena na Wikipodacima korištena za popunjavanje infokutije. Zamijenite željeni id stavke Wikipodataka (QID) kao QID parametar.

Kategorije[uredi izvor]

Pri dodavanju ovog šablona u članak automatski se dodaju kategorije na osnovu svojstava gena. One uključuju Kategorija:Ljudski proteini i kategorije koje odgovaraju hromosomu gdje se gen nalazi, npr. Kategorija:Geni na hromosomu 19. Ostale kategorije koje su dodane ručno u članak će raditi kao i inače.

Struktura podataka[uredi izvor]

Za više detalja o strukturi podataka koji popunjavaju infokutiju, pogledajte dokumentaciju na Wikipediji na engleskom jeziku.

Slični šabloni[uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi izvor]

  • BioGPS, sajt koji omogućava automatsko stvaranje stub stranica za ljudske gene koristeći ovaj šablon
  • Huss, Jon W; Orozco, Camilo; Goodale, James; Wu, Chunlei; Batalov, Serge; Vickers, Tim J; Valafar, Faramarz; Su, Andrew I (8 July 2008). "A Gene Wiki for Community Annotation of Gene Function". PLoS Biology. 6 (7): e175. doi:10.1371/journal.pbio.0060175. PMID 18613750.