Štrumpfovi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Izložba Štrumpfova

Štrumpfovi (fr. les Schtroumpfs, eng. the Smurfs, ) su izmišljena mala bića plave boje, koja žive u kućama od gljiva negdje u nekoj šumi u Evropi. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo. Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom. Vođa plavih stvorenja Papa Štrumpf inače čarobnjak, dok jedini ženski lik među Štrumpfovima je plavuša Štrumpfeta. Štrumpfovi su se prvi put pojavili kao strip i kasnije kao crtani film, u obliku serije i jednog dugometražnog animiranog filma.

Štrumpfovi i komunizam[uredi | uredi izvor]

Postoje teorije da je političko i ekonomsko uređenje Štrumpfova nalik komunizmu, s totalitarnim vođom Papa Štrumpfom. Inače, Papa Štrumpf je nalik Karlu Marxu sa širokom bradom, i s crvenim hlačama i kapom, inače stereotipnom bojom komunizma. U svim epizodama Papa Štrumpf ima glavnu i zadnju riječ, dok u epizodama gdje Papa Štrumpf izbiva iz sela u svijetu Štrumpfova zavlada nered. Zločesti su Gargamel i mačak Azrijel oličenje kapitalizma i reakcionih sila.[citat potreban]

Likovi[uredi | uredi izvor]

Negativni likovi:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: