5G

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Android telefon, koji pokazuje da je povezan na 5G vezu

U telekomunikacijama, 5G je tehnički standard pete generacije[1] za širokopojasne ćelijske mreže, kojeg su kompanije mobilne telefonije počele primjenjivati širom svijeta 2019. godine, a planirani je nasljednik 4G mreža koje omogućavaju povezivanje sa većinom aktuelnih mobilnih telefona.

Poput svojih prethodnika, 5G mreže su mobilne mreže, u kojima je područje usluge podijeljeno na mala geografska područja koja se nazivaju ćelije. Svi 5G bežični uređaji u ćeliji povezani su na internet i telefonsku mrežu putem radio talasa preko lokalne antene u ćeliji. Nove mreže imaju veće brzine preuzimanja, vršnu brzinu od 10 gigabita u sekundi (Gbit/s).[2] 5G ima veću propusnost za pružanje većih brzina od 4G i stoga može povezati više različitih uređaja, poboljšavajući kvalitet internetskih usluga u prepunim područjima.[3] Zbog povećanog propusnog opsega, očekuje se da će se 5G mreže sve više koristiti kao opći davaoci internetskih usluga (ISP), natječući se s postojećim ISP-ovima kao što je kablovski internet, a također će omogućiti nove aplikacije u Internetu stvari (IoT) i područja od mašine do mašine. Mobilni telefoni sa 4G mogućnošću sami ne mogu koristiti 5G mreže.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Definition of 5G - Gartner Information Technology Glossary". Gartner (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 7. 2023.
  2. ^ Hoffman, Chris (7. 1. 2019). "What is 5G, and how fast will it be?". How-To Geek website. How-To Geek LLC. Arhivirano s originala, 24. 1. 2019. Pristupljeno 23. 1. 2019.
  3. ^ "5G explained: What it is, who has 5G, and how much faster is it really?". www.cnn.com. Arhivirano s originala, 27. 11. 2021. Pristupljeno 27. 11. 2021.