Alastor Moody

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alastor "Divljooki" Moody
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosesijeda
Boja očijuNormalno oko: smeđe
Magično oko: plavo
Domnepoznat
Čistoća krvinepoznata
VjernostRed feniksa
GlumacBrendan Gleeson
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni pehar



Alastor "Divljooki" Moddy je fiktivni lik iz serije romana J. K. Rowling. On je bivši auror koji radi za Red feniksa.

Iskusni auror koji je izgubio oko, nogu i dio nosa u borbi protiv mračnih sila, oprezan je - može se reći i paranoičan - i odbija piti i jesti bilo šta što nije sam pripremio. Nazivan je "Divljooki" zbog mogućnosti da vidi kroz zidove i vrata, te iza glave pomoću magičnog oka.

U filmovima ga tumači Brendan Gleeson.

U 4. knjizi Moody je dobio mjesto učitelja Obrane od mračnih sila u Hogwartsu. No prije početka školske godine u jednu škrinju zatvorio ga je smrtonoša Barty Crouch ml. koji je koristio Višesokovni napitak da se pretvori u njega. Moddyjeva navika da uvijek nosi piće sa sobom omogućila je Crouchu da pije napitak bez sumnje.

Na zadnjem zadatku Tromagijskog turnira Crouch pokušava ubiti Harryja, no zaustavljaju ga Albus Dumbledore, Minerva McGonagall i Severus Snape. Crouch nije uzeo satnu dozu napitka i otkrio pravi identitet, a pod uticajem Veritaseruma, priznao je sve.

Harry prvi put upoznaje pravog Moodya u 5. knjizi prije početka školske godine. Mooddy se tu pridružio Redu feniksa i glavni pratioci su mu Nymphadora Tonks i Remus Lupin, pogotovo u zaštiti Harryja.

U filmu Moodyev nos je čitav, a u knjizi mu je vrh otkinuo Evan Rosier. U filmu Rosiera krivi za gubitak nosa.